Ματιές στον κόσμο

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηρωες, θεοί και ημίθεοι στο Παιδικό Μουσείο της Ινδιανάπολης

ΗΠΑ

Σε ένα από τα δημοφιλέστερα μουσεία για παιδιά στις ΗΠΑ, στο Παιδικό Μουσείο της Ινδιανάπολης (Children’s Museum of Indianapolis), έρχεται μια μεγάλη έκθεση αρχαίας ελληνικής τέχνης. Είναι η έκθεση «Θησαυροί της Αρχαίας Ελλάδας. Ζωή, Μύθος και Ηρωες», που –σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού– «φιλοδοξεί να παρουσιάσει με μοναδικό τρόπο στο αμερικανικό κοινό, και κυρίως στα παιδιά και στις οικογένειές τους, την πορεία και τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ενός από τους σημαντικότερους πολιτισμούς του κόσμου». Στην ιστοσελίδα του αμερικανικού μουσείου, η έκθεση αναμένεται με ενθουσιασμό.

«Ανακαλύψτε πώς οι αρχαίοι Ελληνες επηρέασαν τον αθλητισμό, τη διακυβέρνηση, την ψυχαγωγία, το κάλλος – ακόμη και σήμερα!», αναφέρει το αμερικανικό μουσείο, που προτρέπει τα παιδιά σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. H έκθεση θα παρουσιάσει περίπου 150 αρχαιότητες, «εξαιρετικής αισθητικής και επιστημονικής σημασίας», από τις 15 Ιουνίου 2019 έως τις 5 Ιανουαρίου 2020. «Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πολύχρονης συνεργασίας του αμερικανικού μουσείου με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο φιλόδοξο εκθεσιακό πρόγραμμα του υπουργείου σε συνεργασία με μεγάλα μουσεία των ΗΠΑ, που ξεκίνησε το 2013 με την έκθεση “Heaven and Earth” στη National Gallery στην Ουάσιγκτον και στο Μουσείο J.P. Getty και συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία έως το 2016 με την έκθεση “The Greeks. Agamemnon to Alexander the Great” στο Field Museum στο Σικάγο και στο National Geographic στην Ουάσιγκτον», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού. Ενα από τα πλέον εμβληματικά εκθέματα της έκθεσης είναι το σχεδόν ακέραιο άγαλμα της Αρτέμιδος, από τα καλύτερα σωζόμενα αντίγραφα στον τύπο της «Λαφρίας» ή «Κυνηγέτιδος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσήνης, που βρέθηκε στη «βίλα της Μεσσήνης». Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών αρχαιοτήτων, περιλαμβάνονται το άγαλμα του Διονύσου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το χάλκινο άγαλμα εφήβου από την Κύθνο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, το άγαλμα Κόρης από το Μουσείο Ακρόπολης, το χάλκινο κάτοπτρο από το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, το ψηφιδωτό με παράσταση Αφροδίτης από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας και ο βωμός των δώδεκα θεών από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

ΠΑΡΙΣΙ

Στην γκαλερί Desmos

Ο Desmos (Δεσμός), ο ιστορικός αυτός χώρος στο θρυλικό Μονπαρνάς, στο Παρίσι, που μετράει ήδη πάνω από τρεις δεκαετίες στον τομέα των γραμμάτων και των τεχνών, εγκαινίασε την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Λύτρα με τίτλο «Η μαγεία της μνήμης». «Είναι ένας βαθιά ουμανιστής ζωγράφος, ευαίσθητος δέκτης του έρωτα και των εικόνων των ανθρώπων», σημειώνει ο Τάκης Μαυρωτάς. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ

Φωτογραφικό πανόραμα

Στο Μουσείο του Λούβρου του Αμπου Ντάμπι παρουσιάζεται μια πολυσυλλεκτική έκθεση ιστορικής φωτογραφίας έως τις 13 Ιουλίου με τίτλο «Ενα πρώιμο λεύκωμα του κόσμου». Η έκθεση, σε συνεργασία με το Μουσείο Branly – Jacques Chirac, παρουσιάζει πάνω από 250 φωτογραφίες από τις πιο παλιές που τραβήχτηκαν ποτέ στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Ασία και στην Αμερική, διερευνώντας την εθνικότητα, την πολιτική και την τεχνολογία.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Τέλος εποχής

Ο θάνατος της Ντόρις Ντέι στα 97 της χρόνια ήταν και ένα τελετουργικό τέλος για την ηρωική γενιά της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Η Ντόρις Ντέι, που μεσουράνησε στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, ως ηθοποιός και τραγουδίστρια, εξέφραζε με απόλυτο τρόπο τη φωτεινή Αμερική εκείνων των χρόνων. Oι εκδηλώσεις αγάπης από όλον τον κόσμο συνεχίζονται. Η Ντόρις Ντέι εικονίζεται σε αυτή τη φωτογραφία του 1989 όταν είχε τιμηθεί με το βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ.

ΝΟΡΦΟΛΚ

Χένρι Μουρ στο πάρκο

Διάσπαρτα στους κήπους που αγκαλιάζουν το Houghton Hall, στο Νόρφολκ της Αγγλίας, τα γλυπτά του Χένρι Μουρ δημιουργούν μια ελκυστική αντίθεση με την αγγλική αρχιτεκτονική του 18ου αιώνα. Η έκθεση «Φύση και Εμπνευση» συνθέτει ένα πάρκο γλυπτικής ενώ μέσα στο ιστορικό κτίριο μικρότερα γλυπτά και σχέδια του Χένρι Μουρ συγκροτούν μια επιμέρους έκθεση. Το Houghton Hall είναι ένα από τα ωραιότερα σπίτια στην εξοχή της Αγγλίας και οι καλοκαιρινές εκθέσεις είναι θεσμός.

ΠΕΚΙΝΟ

Σύγχρονη Ασία

Αυτό το γλυπτό, με τίτλο «Ανατολή – Δύση», είναι έργο των Ισραηλινών καλλιτεχνών Μαρίνα και Νικολάι Τιχόνοβα και παρουσιάζεται στην έκθεση Πολιτισμού της Ασίας, στο Εθνικό Μουσείο του Πεκίνου. Η έκθεση, σε συνδυασμό με το διεθνές συνέδριο για τον διάλογο των πολιτισμών, φέρνει 120 καλλιτέχνες από 41 χώρες, τόσο διαφορετικών όπως η Κίνα και το Ισραήλ όσο και συγγενών όπως η Ινδία και το Πακιστάν. Η έκθεση έχει τίτλο «Κοινή έμπνευση» και βασίζεται στη διαπολιτισμική αντίληψη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή