Ο Αρχιμήδης, ο κοχλίας, η τροχαλία και το αίνιγμα της Ραβέννας

Ο Αρχιμήδης, ο κοχλίας, η τροχαλία και το αίνιγμα της Ραβέννας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Zivasart Gallery, στο Μαρούσι είναι το δημιούργημα του γλύπτη Νίκου Ζήβα, ένας χώρος με φυσιογνωμία και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Αυτήν την περίοδο παρουσιάζεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση από τη συλλογή αυθεντικών εργαλείων και μηχανισμών προβιομηχανικής και αρχαίας τεχνολογίας του Βασίλη Μιχελά, με την επιμέλεια και τα σχέδια του Μανόλη Κορρέ. Στην έκθεση παρουσιάζονται σπάνια εργαλεία εποχής (έως και 200 ετών), τα οποία «με κόπους, θυσίες αλλά και πολύ μεράκι ο μηχανικός και κατασκευαστής μηχανισμών Βασίλης Μιχελάς συλλέγει εδώ και πολλά χρόνια», όπως σημειώνει ο Νίκος Ζήβας. Κοχλίες ξύλινοι και μεταλλικοί από μηχανισμούς συμπίεσης, ανύψωσης, μετάδοσης κίνησης κ.ά. εναλλάσσονται με τροχαλίες ξύλινες διαφόρων μεγεθών και συμπλεγμάτων από ιστιοφόρα, ανυψωτικές μηχανές κ.ά. Ο Μανόλης Κορρές, ως ιστορικός της αρχιτεκτονικής και άνθρωπος που παθιάζεται τόσο από το πνεύμα όσο και από την ύλη, έχει την επιμέλεια «με κατατοπιστικά και αναλυτικά κείμενα τόσο για την προσφορά του Αρχιμήδη όσο και για τη δομή και τη χρήση αυτών των εργαλείων.

Με τη σχεδιαστική του δεινότητα υποστηρίζει αρκετά από τα εκθέματα, και μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντάς μας με μια σειρά ελεύθερων σχεδίων του το αίνιγμα της Ραβέννας, δηλαδή πώς διαμορφώθηκε, μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε ο βάρους 350 τόνων μονολιθικός θόλος του Μαυσωλείου του Θευδέριχου, στην παλιά πρωτεύουσα της Αδριατικής, και πώς κτίστηκε μέσα στο έλος ολόκληρο αυτό το πέτρινο μνημείο, πριν από 15 αιώνες». Ολα αυτά τα αντικείμενα της μηχανικής τεχνολογίας εξελίχθηκαν στη διάρκεια των αιώνων. «Ο,τι όμως εξ αρχής χαρακτήριζε όλη αυτή την πορεία είναι ότι τα προϊόντα της δεν αποτελούσαν μόνον μέσα εξυπηρέτησης πρακτικών αναγκών», γράφει ο Μανόλης Κορρές. «Στοιχειώδης γνώση της φύσης του ανθρώπου δείχνει ότι, μέσω μιας διαδικασίας υπέρβασης, αυτά τα προϊόντα ήταν και είναι ταυτοχρόνως εικόνες διανοητικών συλλήψεων και ιστορικοί μάρτυρες μιας μακράς εξέλιξης». Η έκθεση εστιάζει και στο έργο του πατέρα της μηχανικής Αρχιμήδη «μέσω δύο πολύ σημαντικών πανάρχαιων τεχνολογικών εφαρμογών, του κοχλία και της τροχαλίας, των οποίων η μορφή, η δομή και η ορολογία διατηρούνται χωρίς μεταβολές επί χιλιετίες, ενώ από πολύ παλιά έχουν περάσει στην ορολογία της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος (Cochlea, Trochlea)», αναφέρεται στα κείμενα της έκθεσης.

Zivasart Gallery, Παντανάσσης 1 και λεωφ. Κηφισίας, Μαρούσι. Εως 20 Σεπτεμβρίου (με την υποστήριξη των ξενοδοχείων Civitel). Ωρες λειτουργίας: καθημερινά 09.00-21.00, τηλ. 210-68.30.648 και 6936-53.17.03. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή