«Παράθυρο» για καταγραφή των παραβιάσεων

«Παράθυρο» για καταγραφή των παραβιάσεων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράθυρο για την καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, αλλά και την άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αφήνει η προώθηση του νόμου για την Ανατολική Μεσόγειο («East Med Act», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται εν συντομία το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο») από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας προς την ολομέλεια του Σώματος. Το διακομματικό νομοσχέδιο, που είχαν καταθέσει οι γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μαρκ Ρούμπιο, πρακτικά αναγνωρίζει τη στρατηγική επένδυση των ΗΠΑ στη σχέση Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου και για πρώτη φορά εκφράζει τη θεσμική ανησυχία των Αμερικανών νομοθετών για την αυξανόμενη επιθετική τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι πιο σημαντικές αναφορές εντοπίζονται στην καταμέτρηση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, αλλά και στην υψηλού συμβολισμού άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων. Ωστόσο, στην τελευταία εκδοχή του «East Med Act» έχει γίνει και μια προσθήκη, βάσει της οποίας τονίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να απομακρυνθεί περαιτέρω από την επιρροή της Μόσχας, κάτι που ήδη προκαλεί πολιτική θύελλα στη Λευκωσία. Με τροπολογία πρακτικά συνδέεται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο με την άρνηση παραχώρησης πρόσβασης ρωσικών στρατιωτικών πλοίων στην Κύπρο. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε το νομοσχέδιο, ωστόσο χαρακτήρισε την τροπολογία «ατυχή», καθώς έχει ρυθμίσεις οι οποίες «επηρεάζουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία σε μεγάλο βαθμό της Κυπριακής Δημοκρατίας». Και πρόσθεσε ότι «μέχρι σήμερα παροχή προς οποιαδήποτε χώρα εγίνετο πάντοτε για λόγους ανθρωπιστικής βοήθειας και δεν θεωρώ ότι μπορεί να τίθενται ανάλογοι όροι ιδιαίτερα με μία χώρα, και μιλώ για την Αμερική, με την οποία επιδιώκουμε περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών μας».

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη ενόχληση στην Αγκυρα, όπου καλλιεργούνται προσδοκίες για την επικείμενη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στην Ιαπωνία. Χθες, ο τουρκικός Τύπος υποδέχθηκε με αρνητική διάθεση το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας. Ενώ και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διερωτήθηκε αργότερα χθες το απόγευμα, «τι δικαιώματα έχουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, δηλαδή η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντιθέτως, οι μεγάλες αμερικανοεβραϊκές αλλά και ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση ενός ακόμη βήματος για την ενίσχυση του άξονα Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας- Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τη συγκεκριμένη σχέση με τον πλέον επίσημο τρόπο, καθώς οι ΗΠΑ συμμετέχουν τμηματικά στους τομείς άμυνας, ασφάλειας, τεχνολογίας και καινοτομίας της τριμερούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή