Κωδικός… Αντετοκούνμπο

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη θέση του πολυτιμότερου παίκτη στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ, δακρυσμένος και κρατώντας το βραβείο του, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ένιωσε τη μεγαλύτερη δικαίωση για την αρχική επένδυση των Μιλγουόκι Μπακς στα σωματικά προσόντα και στο ταλέντο του, καθώς και για την απόλυτη προσήλωση στην καθημερινή, ατομική βελτίωσή του.

Στον τομέα της τεχνικής κατάρτισης του Greek Freak και ιδιαίτερα στο φετινό πρωτάθλημα του ΝΒΑ, η συνεργασία του με τον νέο τεχνικό Μάικ Μπουντενχόλζερ, που κέρδισε το βραβείο του καλύτερου προπονητή της χρονιάς και είχε αντικαταστήσει τον Τζέισον Κιντ, απέδωσε τους καλύτερους «καρπούς». Ο Γιάννης τελειοποίησε στοιχεία της ατομικής τακτικής του, αυξάνοντας ταυτόχρονα την επιθετική αποτελεσματικότητά του. Πριν από δύο χρόνια, η σύνθεση της επιθετικής παραγωγικότητας του Αντετοκούνμπο, σύμφωνα με τα στατιστικά του προπονητικού επιτελείου των Μπακς, είχε τρεις εκφράσεις:

Το 65% των πόντων του προερχόταν από το transition παιχνίδι (τη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση) που κατέληγε σε πρωτεύοντες ή δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς, από τα σουτ εντός της αντίπαλης ρακέτας ή από μέση απόσταση (με πρόσωπο προς το καλάθι) αποτελούσαν το 20% της παραγωγής του και το 15% από τα επιθετικά ριμπάουντ και την επιτυχή κατάληξη αυτών των φάσεων.

Ο νέος τεχνικός των Μπακς, μαζί με τους συνεργάτες του, βελτίωσαν τους τρεις τομείς του παιχνιδιού του, εμπλούτισαν την τεχνική του, αύξησαν κατά δύο φορές το μυϊκό βάρος του σώματός του που είχε το 2016 και προχώρησαν με την προτροπή του ίδιου του παίκτη στην αλλαγή της θέσης στην οποία αγωνίζεται.

Πριν από τρία χρόνια, ο Κιντ είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να χρησιμοποιήσει τον Αντετοκούνμπο στη θέση του πλέι μέικερ επειδή λόγω ύψους και καλού χειρισμού της μπάλας θα πλησίαζε το μοντέλο του Μάτζικ Τζόνσον. Ο Ελληνας διεθνής παίκτης, όμως, δεν μπορούσε να δημιουργήσει παιχνίδι στις επιθέσεις της ομάδας του, έστω κι αν στο ΝΒΑ τα ομαδικά συστήματα είναι δευτερευούσης σημασίας σε σχέση με τις ατομικές, εντυπωσιακές ενέργειες.

Οι θέσεις του σέντερ και του πάουερ φόργουορντ ταίριαξαν περισσότερο στον Γιάννη, γιατί βρίσκει πολλά «miss-match» (ψηλότερος επιθετικός με κοντύτερο αμυντικό), όταν γίνεται κάτοχος της μπάλας, έξω από την αντίπαλη ρακέτα. Ο Μπουντενχόλζερ έχει συμβάλει στην τελειοποίηση των διεισδύσεων (drive) του στην αντίπαλη ρακέτα, χωρίς να χρειάζεται να έχει μεγάλο πεδίο ελιγμών και ντρίμπλας. Οπως έδειξε στα φετινά παιχνίδια των Μπακς, ο Ελληνας σταρ, έχει τελειοποιήσει το τελείωμα αυτών των φάσεων σε μικρότερο χώρο του γηπέδου, ενώ παράλληλα έμαθε να βρίσκει πάσα σε ελεύθερο συμπαίκτη του, όταν η άμυνα «κλείνει» σε αυτόν με δεύτερο και τρίτο αντίπαλο.

Ο Αντετοκούνμπο, χωρίς να είναι σουτέρ, ειδικά στα τρίποντα (επιχειρεί σουτ εν στάσει) ή στα δίποντα από μακρινή απόσταση, έδειξε μικρά σημάδια βελτίωσης στα παιχνίδια των πλέι οφ. Το στυλ παιχνιδιού του παρομοιάζεται πολύ, πλέον, με αυτό του Γερμανού σταρ, Ντιρκ Νοβίτσκι, ο οποίος ολοκλήρωσε φέτος τη 17χρονη καριέρα του στο ΝΒΑ.

Στις σκέψεις του τεχνικού της Εθνικής, Θανάση Σκουρτόπουλου, ενόψει της επανένταξης του Γιάννη στην εθνική ομάδα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας, είναι η δημιουργία μιας τεχνικής κίνησης–σήμα κατατεθέν του Ελληνα σταρ, με post up (τον αντίπαλο στην πλάτη του) για να εκμεταλλευθεί το σπουδαίο άλμα του και τα μακριά χέρια του, ώστε το σουτ να γίνεται από ύψος που θα είναι «απαγορευτικό» να κοπεί, τουλάχιστον χωρίς να κερδηθεί φάουλ.

Σε τεχνικό επίπεδο και με τη συνεργασία της ΕΟΚ και των Μιλγουόκι Μπακς να μπαίνει σε μια νέα εποχή και να είναι άκρως αγαστή, εκπρόσωπος του προπονητικού επιτελείου των «ελαφιών» θα βρίσκεται μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, από την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας της εθνικής ομάδας και μέχρι το τέλος των υποχρεώσεών του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η συνεργασία με το ελληνικό προπονητικό επιτελείο θα έχει διακριτικότητα και θα αφορά την παρακολούθηση της εκγύμνασης του Γιάννη, μαζί με τους διεθνείς συμπαίκτες του, καθώς και την ανταλλαγή απόψεων  με τον παίκτη και τον Θανάση Σκουρτόπουλο για την καλύτερη δυνατή προσαρμογή του στο ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και την αποφυγή καταπόνησης, ώστε στα γήπεδα της Κίνας, ο Greek Freak να βρεθεί στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του, χωρίς όμως να κινδυνέψει από τραυματισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή