Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ σε νέα τρένα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ σε νέα τρένα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ δρομολογούν οι Ιταλοί της Ferrovie σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη δημιουργία/παραγγελία νέων συρμών τρένων, προορισμένων για την εξυπηρέτηση κυρίως των επιβατικών μεταφορών. Παράλληλα, επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ θα γίνουν με στόχο τον εκσυγχρονισμό της τεχνικής βάσης της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) που πρόσφατα απέκτησε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι Ιταλοί φέρεται να έχουν πρόθεση να εκσυγχρονίσουν το σύνολο των σταθμών τεχνικής βάσης της ΕΕΣΣΤΥ – συνολικά εννέα μηχανοστάσια και τρία εργοστάσια βαριάς συντήρησης, που βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό, η διοίκηση της εταιρείας δεν προτίθεται να κλείσει κανένα σταθμό τεχνικής υποστήριξης, ασχέτως της χρήσης που γίνεται ή ακόμη και αν δεν φτάνει σήμερα εκεί συρμός τρένου (π.χ. Καλαμάτα).

Οι πιο σημαντικές επενδύσεις, ωστόσο, των Ιταλών αφορούν παραγγελίες τρένων. Η εταιρεία σχεδιάζει η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης να καταστεί ανταγωνιστική ως προς το αεροπλάνο και για τον λόγο αυτό σκοπεύει να φέρει σε πρώτη φάση οκτώ συρμούς μετασκευασμένων τρένων της Trenitalia. Σε ορίζοντα πενταετίας, ωστόσο, προγραμματίζεται η κατασκευή νέων συρμών τρένων, τους οποίους θα κατασκευάσει πιθανώς η Alstom. Η παραγγελία για τα νέα τρένα δεν έχει υπογραφεί ακόμη, αναμένεται να συμβεί σύντομα – πιθανώς μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Στόχος των Ιταλών είναι τα νέα τρένα να τρέξουν στους ελληνικούς σιδηροδρόμους είτε το 2023 είτε το αργότερο το 2024. Κάθε συρμός μπορεί να κοστίσει έως 20 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τότε όμως, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα καλύψει τις ανάγκες της μέσω των μετασκευασμένων τρένων της ΓΑΙΑΟΣΕ (ήδη συμβαίνει), ενώ από το καλοκαίρι του 2020 θα προστεθούν οκτώ συρμοί τρένων που ήδη μετασκευάζονται στην Ιταλία. Πρόκειται για οκτώ εννιάδυμους συρμούς συνολικού κόστους μετασκευής 80 εκατ. ευρώ (περίπου 10 εκατ. ευρώ για κάθε συρμό). Τη χρηματοδότηση του κόστους, τόσο των μετασκευασμένων συρμών όσο και των νέων που θα παραγγελθούν τους επόμενους μήνες, κατά πάσα πιθανότητα θα καλύψει η ιταλική μητρική, μέσω εσωτερικού δανεισμού της θυγατρικής της εταιρείας στην Ελλάδα.

Καλά ενημερωμένες πηγές λένε πως οι συρμοί που έχουν παραγγελθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είναι πλήρως μετασκευασμένοι, ακόμη και στον μηχανολογικό τους εξοπλισμό, ενώ θα τρέξουν για πρώτη φορά σε ελληνικές ράγες. Θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 600 επιβάτες και θα περιλάβουν τρία βαγόνια πρώτης θέσης, τέσσερα οικονομικής, ένα κυλικείο/εστιατόριο και, φυσικά, τη μηχανή έλξης. Η μέγιστη ταχύτητα των μετασκευασμένων τρένων θα είναι 250 χλμ./ώρα, αλλά εκτιμάται ότι θα πηγαίνουν με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες, λόγω της κακής ποιότητας της υποδομής στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ο οποίος διαθέτει την πιο σύγχρονη σιδηροδρομική υποδομή, το όριο ταχύτητας είναι 160 χλμ./ώρα και μάλιστα το όριο αυτό επιτρέπεται μόνο στο 30%-40% του μήκους της γραμμής. Στο υπόλοιπο 60%, το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ σε ορισμένα σημεία (π.χ. Αχαρνές – Οινόη) η ταχύτητα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 100 χλμ./ώρα.

Επενδύσεις 58 δισ. έως το 2023 από τη μητρική

Η Ferrovie dello Stato Italiane (FSI), ύστερα από μια περίοδο εσωστρέφειας, κυρίως εξαιτίας της αλλαγής κυβέρνησης στην Ιταλία, έχει επανέλθει στη στρατηγική των επενδύσεων. Μάλιστα, η νέα διοίκηση της ιταλικής εταιρείας που διόρισε η κυβέρνηση Σαλβίνι είναι πιο επιθετική από την προηγούμενη του Ματέο Ρέντσι.

Το νέο πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο είναι περισσότερο εμπροσθοβαρές από το προηγούμενο, περιλαμβάνοντας επενδύσεις ύψους 58 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019-2023, αντί 50 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο πλάνο. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, ο όμιλος FSI θα προχωρήσει τα επόμενα πέντε χρόνια σε παραγγελίες 595 συρμών τρένων αξίας 10 δισ. ευρώ. Επίσης θα επενδύσει επιπλέον 24 δισ. ευρώ σε σιδηροδρομικές υποδομές και περίπου 12 δισ. ευρώ σε οδικούς άξονες. Η εταιρεία πρόσφατα έκανε βήμα επέκτασης και πέραν του Ατλαντικού, ιδρύοντας θυγατρική εταιρεία στις ΗΠΑ (FS Italian Railways USA Inc).

Το σημαντικό, όπως αναφέρεται στο νέο πενταετές σχέδιο της FSI, είναι ότι η Ελλάδα, παρά το μικρό μέγεθός της, βρίσκεται στις χώρες βασικής προτεραιότητας για τον ιταλικό όμιλο. Αυτό φαίνεται, εκτός από τις επενδύσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί, ύψους 200 εκατ. ευρώ, και από τις προσλήψεις που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η εταιρεία σκοπεύει να ολοκληρώσει την πρόσληψη περίπου 140 εργαζομένων, εκ των οποίων 72 θα είναι μηχανοδηγοί και οι 70 συνοδοί τρένων. Οι μηχανοδηγοί τελειώνουν τώρα τη σχετική εκπαίδευση, ενώ η διαδικασία επιλογής συνοδών συντελείται αυτές τις ημέρες. Η εταιρεία μέχρι το τέλος του έτους θα μεταφερθεί σε νέα γραφεία, όπου θα στεγάσει τόσο τα κεντρικά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και της ΕΕΣΣΤΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή