Η μείωση του clawback ξεκλειδώνει επενδύσεις 500 εκατ.

Η μείωση του clawback ξεκλειδώνει επενδύσεις 500 εκατ.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας να προχωρήσει σε επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας παράλληλα 2.000 νέες θέσεις εργασίας, επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, στο πλαίσιο του 23ου συνεδρίου του Economist. Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτός ο επενδυτικός στόχος είναι, κατά τον πρόεδρο της ΠΕΦ, η άμεση μείωση της «υπερφορολόγησης» που υφίσταται σήμερα ο κλάδος, η οποία αγγίζει το 70%, εάν συνυπολογιστούν οι υποχρεωτικές επιστροφές που καλείται να πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία (clawback). Από τα 500 εκατ. ευρώ, τα 300 εκατ. μπορούν να προέλθουν από επενδύσεις ελληνικών εταιρειών σε βάθος τριετίας, 100 εκατ. ευρώ από κλινικές μελέτες και 100 εκατ. ευρώ από τη συμπαραγωγή φαρμάκων με πολυεθνικές εταιρείες.

Ο κ. Τρύφων μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, ενώ ανέφερε ένα πάγιο αίτημα όλων των φορέων του κλάδου, σχετικά με τον συμψηφισμό των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών R&D της φαρμακοβιομηχανίας με το clawback που της επιβάλλεται. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη συνυπευθυνότητας της φαρμακοβιομηχανίας και της πολιτείας για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Θεωρεί δε απαραίτητο να υπάρξει μία τριετής συμφωνία της φαρμακοβιομηχανίας με την πολιτεία «για να μπουν τα πράγματα σε μία κανονικότητα» και να επιλυθούν θέματα όπως οι υποχρεωτικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας.

Μάλιστα χαρακτήρισε το ύψος του clawback παράνομο, το οποίο «στερεί κάθε οικονομική ελευθερία». Ο κ. Τρύφων εστίασε κυρίως στην αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου, δεδομένου ότι το φάρμακο αποτελεί το δεύτερο πιο εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής οικονομίας. Ας σημειωθεί ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται σε ελληνικά φάρμακα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά περίπου 3,5 ευρώ, ενώ η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ υπολογίζεται στα 2,8 δισ. ευρώ ετησίως.

Τον λόγο επίσης έλαβε και ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της Κομισιόν για την Ελλάδα, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων όπως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ή η ταχύτερη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά. Παραδέχθηκε ότι το ύψος του clawback αυξάνεται μιλώντας για ανάγκη εξισορρόπησής του, ενώ δήλωσε ότι η δημόσια δαπάνη για την υγεία είναι χαμηλή και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την αναπροσαρμογή της σε περίπτωση που υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή