Μαθαίνοντας στα ρομπότ περίπλοκες δεξιότητες

Μαθαίνοντας στα ρομπότ περίπλοκες δεξιότητες

Νέα χρηματοδότηση ύψους 6,5 εκατ. δολ. άντλησε η ελληνική startup Acumino από Ελληνες και διεθνείς επενδυτές - Ο συνιδρυτής Μηνάς Λιαροκάπης μιλάει στην «Κ»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν πως μέσα στα επόμενα χρόνια τα ρομπότ θα πολλαπλασιάζονται καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερο χώρο στο ανθρώπινο περιβάλλον. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Ινδοαμερικανός δισεκατομμυριούχος Βίνοντ Κόσλα, από τους πρώτους επενδυτές της OpenAI, ο οποίος φαντάζεται πως μέσα σε 25 χρόνια περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ανθρωποειδή ρομπότ θα μπορούσαν να «απελευθερώσουν» τους ανθρώπους –από βιομηχανικούς εργάτες μέχρι και γεωργούς– από ανεπιθύμητες εργασίες, ως επί το πλείστον απλές.

Τι θα γίνει όμως εάν αυτά τα ρομπότ «μάθουν» να κάνουν εργασίες που απαιτούν επιδεξιότητα; «Με την τεχνολογία μας αυξάνουμε την επιδεξιότητα των ρομπότ, δίνοντας τη δυνατότητα να κάνουν τα πάντα. Ακόμη δηλαδή και πιο περίπλοκες εργασίες όπως, για παράδειγμα, η συναρμολόγηση ενός ποδηλάτου», λέει στην «Κ» ο Μηνάς Λιαροκάπης, CTO (Chief Technology Officer) και συνιδρυτής της εταιρείας Acumino που έχει έδρα στο Σιάτλ και παρουσία σε Νέα Ζηλανδία και Ελλάδα. «Είναι προφανές πως όλο και περισσότερες βιομηχανίες θα αυτοματοποιηθούν στο μέλλον, επιτρέποντας στα ρομπότ να μπουν στις γραμμές παραγωγής, εκτελώντας ακόμη και εργασίες που οδηγούν σε τραυματισμούς», εξηγεί ο ίδιος, ο οποίος είναι παράλληλα αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία.

«Εχουμε δημιουργήσει εξωσκελετικά συστήματα που ενσωματώνουν ρομποτικά χέρια μέσω των οποίων ο άνθρωπος μεταφέρει την τεχνογνωσία και την επιδεξιότητά του στο ρομπότ. Ουσιαστικά τα φοράει ο ίδιος, εκτελεί τις εργασίες, και έπειτα εμείς καταγράφουμε και συλλέγουμε δεδομένα υψηλής ακρίβειας γύρω από τις κινήσεις αυτές, δημιουργούμε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και μεταφέρουμε αυτές τις δεξιότητες στα ρομπότ. Ακόμη και βιομηχανίες που δεν έχουν αυτοματοποιηθεί, δεν έχουν δηλαδή ρομπότ στην παραγωγή τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία μας ώστε να επιλέξουν τι ρομπότ χρειάζονται, σε ποιες γραμμές παραγωγής και τι δεξιότητες πρέπει αυτά να έχουν για να εκτελέσουν ακόμη και περίπλοκες εργασίες. Εμείς τους βοηθάμε να εισάγουν επιδέξια ρομπότ στα… “μέτρα” τους γρήγορα και με χαμηλότερο κόστος. Επομένως η διαδικασία αυτοματοποίησης μιας μονάδας με την τεχνολογία μας ολοκληρώνεται σε εβδομάδες αντί για μήνες».

Μετασχηματισμός

«Δεν μιλάμε για αντικατάσταση αλλά για μετασχηματισμό κάποιων θέσεων εργασίας», επισημαίνει. «Αμφιβάλλω ότι μπορεί να θεωρηθεί χαμένη θέση εργασίας αυτή που καταστρέφει τις κλειδώσεις ενός εργαζομένου ή δημιουργεί προβλήματα ψυχικής υγείας. Αλλωστε ο άνθρωπος δεν γίνεται να μείνει εκτός εργοστασίου. Θα χρειαστεί να επιβλέπει τα ρομπότ, να τα τροφοδοτεί με υλικά κ.λπ. Προβλέπω δηλαδή συνέργειες μεταξύ ανθρώπου και ρομπότ στο μέλλον», λέει ο κ. Λιαροκάπης. «Επίσης, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των ρομπότ θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

«Αμφιβάλλω ότι μπορεί να θεωρηθεί χαμένη θέση εργασίας αυτή που καταστρέφει τις κλειδώσεις ενός εργαζομένου».

Η Αcumino βρέθηκε καλεσμένη τον Μάρτιο σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Τζεφ Μπέζος στην Καλιφόρνια, παρουσιάζοντας ένα ρομπότ που έχει μάθει μέσα από την τεχνολογία της να βιδώνει τις βίδες του ποδηλάτου, να τοποθετεί στις εγκοπές τις ρόδες του, κοινώς να το συναρμολογεί. Παράλληλα, η τεχνολογία της προσείλκυσε, όπως αποκαλύπτει ο κ. Λιαροκάπης στην «Κ», και κεφάλαια ύψους 6,5 εκατ. δολαρίων σε γύρο χρηματοδότησης του οποίου ηγήθηκε το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Big Pi Ventures με τη συμμετοχή και διεθνών επενδυτών όπως LDV Partners, Possible Ventures, Radar Ventures, HL Ventures, Fremont Robotics. «Με τη νέα χρηματοδότηση θα αυξήσουμε την πελατειακή μας βάση και θα ενισχύσουμε την ομάδα Ερευνας και Ανάπτυξης.

Γραφεία στην Ελλάδα

Τώρα ανοίγουμε γραφεία και στην Ελλάδα», αναφέρει, τονίζοντας πως η ομάδα στοχεύει στην προσθήκη πελατών από τον χώρο της βιομηχανίας, κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «δεν μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν». Εξηγώντας τους λόγους επένδυσης στην εταιρεία, ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος, εταίρος στο ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Big Pi Ventures, επισημαίνει στην «Κ» πως «στον τομέα της ρομποτικής, βρισκόμαστε ακόμα σε μια φάση όπου τα ρομπότ έχουν σχετικά περιορισμένες χρήσεις. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως τους τελευταίους μήνες υπάρχει στον κλάδο ένας τεχνολογικός αναβρασμός.

Με παρουσία στην Αμερική, τη Νέα Ζηλανδία και την Ελλάδα, η Acumino αναπτύσσει βασικά μοντέλα που υπόσχονται να επαναπροσδιορίσουν την ευφυΐα των ρομπότ, επιτρέποντάς τους πιο περίπλοκες και επιδέξιες αλληλεπιδράσεις με τον ανθρώπινο κόσμο. Οι βασικοί λόγοι για αυτή μας την επένδυση είναι τρεις: η πολύ μεγάλη αγορά στην οποία απευθύνεται, η μοναδική τεχνολογική προσέγγιση στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Και τέλος η παγκόσμιας κλάσης ομάδα με βαθιά κατανόηση της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή