Σε ρόλο κατασκευαστή οι επενδυτές ακινήτων

Σε ρόλο κατασκευαστή οι επενδυτές ακινήτων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται και… πληθύνονται οι νέες αναπτύξεις ακινήτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, καθώς οι επενδυτές και οι εταιρείες ανάπτυξης προχωρούν σε στοχευμένες επενδύσεις, προκειμένου να γεφυρώσουν το «κενό» που έχει δημιουργηθεί από τα τελευταία 10 χρόνια πλήρους «ακινησίας» της αγοράς. Ακόμα και έτσι βέβαια, υπολογίζεται ότι π.χ. οι κατασκευές νέων κτιρίων γραφείων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο, δεν ξεπερνούν τις 65.000 τ.μ. συνολικά και σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη εξασφαλίσει μισθωτές, τουλάχιστον σε επίπεδο προσυμφώνων. Ωστόσο, από το φθινόπωρο και μετά, εκτιμάται ότι το νούμερο αυτό θα αρχίσει να αυξάνεται περαιτέρω, καθώς ήδη βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης μια σειρά από νέα έργα, τα οποία θα συμβάλουν καθοριστικά και στην ενδυνάμωση της οικονομίας.

Τα έργα αυτά αφορούν τόσο ανακατασκευές υφιστάμενων κτιρίων, όσο και αναπτύξεις οικοπέδων. Οπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, μέσω των αναπτύξεων οι εταιρείες μπορούν να ελέγξουν πλήρως το επενδυτικό προϊόν που επιθυμούν να δημιουργήσουν, ορίζοντας επακριβώς τις προδιαγραφές και τα επιμέρους χαρακτηριστικά που επιθυμούν να έχει αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ έχει ξεκινήσει μια σειρά από νέες επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων, κυρίως κτιρίων γραφείων. Ετσι, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή νέου βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων στον Παράδεισο Αμαρουσίου, όπως επίσης και τη δημιουργία συγκροτήματος φοιτητικών κατοικιών στη συνοικία Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη περίπτωση, το ύψος της επένδυσης αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 15 εκατ. ευρώ (μαζί με το κόστος αγοράς του οικοπέδου), καθώς προβλέπεται η ανάπτυξη σύγχρονου κτιρίου γραφείων με επιφάνεια ανωδομής της τάξεως των 5.000 τ.μ. Αντιστοίχως, στη Θεσσαλονίκη, το διατηρητέο ακίνητο που αποκτήθηκε θα μετατραπεί σε σύγχρονο κτίριο κατοικιών για τους φοιτητές της πόλης, ενώ θα παρέχονται και υπηρεσίες ξενοδοχειακού τύπου. Το συνολικό ύψος της επένδυσης, μαζί με την αγορά του ακινήτου, υπολογίζεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ. Αλλη μια σημαντική επενδυτική κίνηση της εταιρείας, αυτή τη φορά σε συνεργασία με την Dimand Real Estate, αφορά την αξιοποίηση δύο ακινήτων που αναμένεται να αποκτήσει τις επόμενες εβδομάδες από την Τράπεζα Κύπρου. Πρόκειται για δύο όμορα εμπορικά ακίνητα, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στη συμβολή της Λ. Συγγρού με την οδό Λαγουμιτζή και είναι επιφάνειας 6.900 τ.μ., ενώ το δεύτερο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή, επιφάνειας 2.000 τ.μ. (όπισθεν του ξενοδοχείου Grand Hyatt και πλησίον της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών).

Τα εν λόγω ακίνητα αποτέλεσαν τμήμα του χαρτοφυλακίου των 21 ακινήτων που η Πανγαία συμφώνησε να αποκτήσει από την Τράπεζα Κύπρου τον περασμένο Νοέμβριο, αντί συνολικού ποσού της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη συνένωση των δύο ακινήτων, την κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων και την ανέγερση ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείων. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ. Φορέας της επένδυσης θα είναι η νεοσυσταθείσα θυγατρική εταιρεία Panterra A.E. Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων.

Σήμερα, η μεγαλύτερη συγκέντρωση νέων αναπτύξεων κτιρίων γραφείων εντοπίζεται στην επένδυση που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια για την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, στον Αγιο Διονύσιο του Πειραιά. Εκεί, η Dimand Real Estate, σε συνεργασία με την Grivalia του ομίλου Eurobank, έχει συστήσει κοινοπρακτικά σχήματα για τρεις επιμέρους αναπτύξεις σύγχρονων γραφειακών ακινήτων, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα άτυπο επιχειρηματικό πάρκο, καθώς τα νέα συγκροτήματα θα βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή