ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η γοητεία ενός σπιτικού κοκτέιλ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Φωτογραφία: Shutterstock

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κοκτέιλ, Οίνος - Ποτά

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να φτιάξουμε ένα ποτό στο σπίτι.

Είναι αλήθεια πως την παρασκευή τους την εμπιστευόμαστε συνήθως σε επαγγελματίες μπάρμαν. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και εύκολη ιστορία... Όμως, είναι πολύ κομψό να ξέρει μια οικοδέσποινα -και ακόμη καλύτερα ένας οικοδεσπότης- να παρασκευάζει έστω ένα κοκτέιλ και να το προσφέρει στους φίλους του.

Εν αρχή ην ο πάγος... Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κρύος και στεγνός, ώστε να μη νερουλιάσει γρήγορα μέσα στο κοκτέιλ. Αν χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή των πάγων σας μεταλλικό νερό, θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα.

Αν ο πάγος πρέπει να είναι θρυμματισμένος, είτε θα αγοράσετε το σχετικό μηχανάκι, απλό και εύκολο, είτε θα διπλώσετε ωραία-ωραία μια πετσέτα σαν θήκη, θα τον βάλετε μέσα και θα τον σπάσετε με το γουδοχέρι. Μη δοκιμάσετε να θρυμματίσετε πάγο στο μπλέντερ!

Τα παγωμένα ποτήρια χρησιμοποιούνται τόσο για πρακτικούς όσο και για αισθητικούς λόγους. Πώς θα τα παγώσετε; Βάλτε τα λίγη ώρα στην κατάψυξη. Γεμίστε τα με θρυμματισμένο πάγο ή με ολόκληρα παγάκια, αφήστε τα έτσι για λίγα λεπτά, στριφογυρίστε τα και αδειάστε τα. Για να μη χαλάσετε την ωραία εμφάνιση του παγωμένου ποτηριού, προσέξτε πώς θα το πιάσετε για να σερβίρετε. Αποφύγετε τις πετσέτες.

Η διακόσμηση μετράει. Η μισή χάρη ενός κοκτέιλ βρίσκεται, βέβαια, στον τρόπο που αυτό σερβίρεται. Δεν είναι πορτοκαλάδα, δεν είναι νερό, δεν είναι κρασί. Θέλει το στόλισμά του και τη φροντίδα του. Φυσικά, όχι υπερβολές! Όχι ομπρελίτσες, σημαιούλες, μαϊμούδες... Πλύντε πολύ καλά και σκουπίστε τα φρούτα και τα λαχανικά που τυχόν θα χρησιμοποιήσετε στις διακοσμήσεις σας. Προμηθευτείτε ένα μικρό, καμπουριαστό, πολύ κοφτερό μαχαιράκι για να τα κόψετε σε λεπτές φέτες. Προσέξτε, όταν ξεφλουδίζετε εσπεριδοειδή, να μην κόβετε το άσπρο μέρος της φλούδας, γιατί πικρίζει το ποτό.

Κάποια κοκτέιλ απαιτούν ζαχαρωμένα χείλη ποτηριού. Φτιάξτε ένα ελαφρύ σιρόπι, κρυώστε το, βουτήξτε σε αυτό τα χείλη του ποτηριού σας και στη συνέχεια βάλτε τα σ’ ένα μπολ με λεπτή κρυσταλλιζέ ζάχαρη. Τινάξτε τα καλά, να φύγουν τα περισσεύματα.

Αν πρέπει να τρίψετε πάνω από το κοκτέιλ σας σοκολάτα ή μοσχοκάρυδο, αποφύγετε τα έτοιμα τριμμένα σε σακουλάκια. Παγώστε καλά μια πλάκα πικρής σοκολάτας και τρίψτε την με τον ειδικό τρίφτη. Ειδικό είναι και το τριφτάκι του ολόκληρου μοσχοκάρυδου.

Τα εργαλεία.

Μεζούρες σε cl: Γιατί μόνο μετρώντας πάντα με ακρίβεια τις αναλογίες των υλικών μπορείτε να φτιάχνετε ένα σωστό κοκτέιλ.

Σέικερ: Εκεί θα μπουν όλα τα συστατικά της συνταγής και ο πάγος, για να αναμειχθούν σωστά.

Μπλέντερ: Με ένα δυνατό οικιακό μπλέντερ μπορείτε να φτιάξετε καταπληκτικά frozen cocktails, βάζοντας όλα τα υλικά και μπόλικο πάγο, έτσι ώστε με την ανάμειξη να αποκτήσει το ποτό σας υφή γρανίτας...

Αποχυμωτής: Γιατί οι χυμοί στα κοκτέιλ πρέπει να είναι φρέσκοι!

Σουρωτήρι: Για να συγκρατεί όσα δεν θέλετε να επιπλέουν στο ποτήρι σας.

Έξυπνα tips!

Παγάκια από χυμό αντί για νερό; Είναι μια πρωτότυπη και έξυπνη λύση, κυρίως για τα απλά κοκτέιλ, όπως βότκα με πορτοκάλι, τζιν με λεμονάδα. Σε αυτή την περίπτωση θα σερβίρετε το ποτό με καλαμάκι για να το αναδεύει καθένας μόνος του, καθώς θα λιώνει ο πάγος. Για τα παχύρρευστα σορμπέ διαλέξτε χοντρά καλαμάκια, για να μην ταλαιπωρείτε τους καλεσμένους σας.

Shaken, not stirred; Τάδε έφη James Bond. Σημαίνει κοκτέιλ χτυπημένο στο σέικερ και όχι απλώς ανακατεμένο με αναδευτήρα ή κουταλάκι. Οι γεύσεις ενώνονται καλύτερα στα κοκτέιλ που χτυπιούνται στο σέικερ. Ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνετε, γιατί δεν θέλετε τα παγάκια να λιώσουν, αλλά απλώς να δροσίσουν το ποτό.

Stirred; Τουτέστιν με απλό ανακάτεμα, γιατί το σέικερ απαγορεύεται στα ποτά που περιέχουν αναψυκτικό με ανθρακικό. Ελλοχεύει ο κίνδυνος εκτόξευσης!

Σε ποιες δόσεις; Ας θυμάστε ότι για περίπου 22 κοκτέιλ θα χρειαστείτε ένα μπουκάλι ποτό του ενός λίτρου - ή ένα λίτρο συνολικά από διαφορετικά ποτά, αν η συνταγή που θέλετε να ακολουθήσετε περιλαμβάνει περισσότερα του ενός.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ