Τηγανίτες, το πιο εύκολο σνακ

Τηγανίτες, το πιο εύκολο σνακ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απλές στη σύλληψη και την παρασκευή τους, οι τηγανίτες, όπως και οι συναφείς παρασκευές, δηλαδή οι λουκουμάδες και οι κρέπες, δεν είναι τίποτε άλλο από ουδέτερα σε γεύση κουρκούτια με βάση το αλεύρι και το νερό. Πάνω σε αυτή τη βάση μπορούμε να φτιάξουμε αμέτρητα παρασκευάσματα, προσθέτοντας λίγα ακόμα υλικά, άλλοτε για όγκο και άλλοτε για άρωμα, νοστιμιά ή γλύκα.

Για τους λουκουμάδες απαιτείται «βαθύ τηγάνισμα» σε μπόλικο λάδι. Οι κρέπες και οι τηγανίτες, όμως, δεν χρειάζονται παρά ελάχιστη έως και καθόλου λιπαρή ουσία, αρκεί το τηγάνι μας να είναι αντικολλητικό.

Οι απλές νεροτηγανίτες

  • Ένα μείγμα από αλεύρι και νερό είναι η βάση για τις πιο εύκολες τηγανίτες, που αποκαλούνται και «νεροτηγανίτες». Συνηθίζονται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Η διαδικασία παρασκευής τους είναι η εξής: ανακατεύουμε απλό αλεύρι και νερό, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο μείγμα, άλλες φορές σαν μαλακό ζυμαράκι και άλλες σαν ημίρρευστο χυλό. Μια καλή αναλογία είναι: 1 φλιτζάνι αλεύρι – 1 φλιτζάνι νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Τις τηγανίζουμε σε ελάχιστο (ή καθόλου) λάδι ή βούτυρο, μέχρι να ροδίσουν. Σε αυτές δεν προστίθεται συνήθως διογκωτική ουσία (π.χ. μπέικιν πάουντερ), γι’ αυτό και γίνονται σχετικά επίπεδες. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις. Στον Εβρο, για παράδειγμα, φτιάχνουν κρέπες «ανεβατές», με μαγιά, που είναι μαλακές και γεμάτες τρυπίτσες. Αλλοι προσθέτουν στον βασικό χυλό λίγο μπέικιν.
  • Ο χυλός για απλές τηγανίτες χρησιμοποιείται αμέσως, εκτός αν έχουμε προσθέσει διογκωτικά υλικά, οπότε καλό είναι να τον αφήσουμε να «ηρεμήσει» για 10 – 15 λεπτά.
Τηγανίτες, το πιο εύκολο σνακ-1

Φωτογραφία: ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Τηγανίτες εμπλουτισμένες

Για πιο πλούσια γεύση μπορούμε να εμπλουτίσουμε το απλό μείγμα από αλεύρι και νερό ως εξής:

  • Προσθέτουμε 1 – 2 αυγά για να γίνουν οι τηγανίτες πιο νόστιμες, με πλούσιο γευστικό «σώμα».
  • Για να γίνουν πιο αφράτες, αλλά παραμένοντας κάπως επίπεδες, βάζουμε μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα, μαγιά ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει όλο ή μέρος μόνο από το απλό αλεύρι της συνταγής μας.
  • Στο μείγμα μπορούμε να ρίξουμε ελάχιστο ούζο ή τσίπουρο, ενώ ένα μέρος του νερού μπορεί να αντικατασταθεί με γάλα, για νοστιμιά και όγκο, αφού τα ένζυμά του αντιδρούν με τα διογκωτικά μέσα.
  • Το κουρκούτι για τις τηγανίτες είναι ουδέτερο σε γεύση. Αν δεν το «πειράξουμε» προσθέτοντας υλικά που θα το χαρακτηρίσουν (π.χ. μπαχαρικά, αλάτι ή ζάχαρη), τότε οι τηγανίτες που θα προκύψουν θα είναι ένα παρασκεύασμα κατάλληλο για να το σερβίρουμε είτε ως γλυκό (π.χ. περιχυμένο με μέλι) είτε ως αλμυρό (π.χ. πασπαλισμένο με τυρί).
  • Για γλυκές τηγανίτες συνηθίζεται πάντως να προσθέτουμε στο μείγμα λίγη ζάχαρη άχνη και αρωματικά, όπως βανιλίνη, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, μαστίχα σκόνη, ελάχιστη κανέλα κ.λπ.
  • Μια ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι οι σταφίδες και τα αποξηραμένα φρούτα, όπως χουρμάδες, σύκα ή δαμάσκηνα, πολύ ψιλοκομμένα. Τις σταφίδες μπορούμε να τις έχουμε μουλιάσει σε ένα ποτό.
  • Αν θέλουμε να φτιάξουμε αλμυρές τηγανίτες, προσθέτουμε στον ουδέτερο χυλό αλάτι και κάποιο τυρί, π.χ. τριμμένη φέτα, ανθότυρο ή άλλο λευκό τυρί. Το μείγμα αυτό θα είναι λίγο πιο πηχτό από τις απλές τηγανίτες. Μπορούμε να αρωματίσουμε το μείγμα με ξερά μυρωδικά, όπως θυμάρι, θρούμπι, ρίγανη, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, εστραγκόν κ.ά., πολύ ψιλοτριμμένα. Σερβίρουμε αυτές τις τηγανίτες με κατίκι ή άλλο κρεμώδες τυρί.
Τηγανίτες, το πιο εύκολο σνακ-2

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πως σερβίρονται;

  • Οι τηγανίτες είναι χαραγμένες στη συλλογική μνήμη μας ως γλύκισμα, αφού τις περισσότερες φορές τις περιχύνουμε με μέλι, πετιμέζι ή σιρόπια από γλυκά του κουταλιού, ιδιαίτερα από σταφύλι και κυδώνι. Ένας πιο τολμηρός και «γκουρμέ» συνδυασμός είναι να συνοδεύουμε με αυτά τα υλικά και τις αλμυρές τηγανίτες.
  • Το κλασικό σερβίρισμα πάντως προβλέπει μόνο ζάχαρη και κανέλα.
  • Στις πιο μοντέρνες εκδοχές τους σερβίρονται με σιρόπι σφενδάμνου (κλασικό παράδειγμα οι αμερικανικές τηγανίτες pancakes), γιαούρτι, άγλυκη σαντιγί, αφρατεμένο ανθότυρο ή ρικότα, συνδυασμένα με φρέσκα φρούτα, μαρμελάδες και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς (π.χ. φιστίκια Αιγίνης, καρύδια ή φουντούκια).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή