Ζώντας σε ένα αξιοθέατο

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φανταστείτε κάθε μέρα έξω από το σπίτι σας να υπήρχαν ουρές ανθρώπων με φωτογραφικές μηχανές στα χέρια. Να στριμώχνονταν για να χαζέψουν το μπαλκόνι, την εξώπορτα, ακόμα και το εσωτερικό του διαμερίσματός σας. Σαν να είστε κάποιος σταρ που τον παραμονεύουν οι παπαράτσι, χωρίς όμως τη φήμη και το χρήμα με τα οποία αυτό συνοδεύεται.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Άνα Βιλαντόμιου, ενοικιάστρια ενός εκ των διαμερισμάτων στο La Pedrera, το τελευταίο κτίριο που σχεδίασε ο εμβληματικός Καταλανός αρχιτέκτονας Αντόνι Γκαουντί στη Βαρκελώνη. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο το σπίτι της. «Έχει χρειαστεί πολλές φορές να παραμερίσω ανθρώπους για να φτάσω, την ώρα που εκείνοι με βρίζουν, γιατί θεωρούν ότι προσπερνάω την ουρά», είπε πρόσφατα στους New York Times. «Αυτό δεν είναι πολύ ευχάριστο, ειδικά αν κουβαλάς ψώνια». 

Θα πείτε, αυτό είναι το τίμημα για να κατοικεί κανείς σε ένα θρυλικό αρχιτεκτόνημα. Η παράξενη πολυκατοικία που έφτιαξε ο Γκαουντί για τον Περέ Μιλά το 1912 είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ένα πραγματικό κόσμημα, πολύ μπροστά από την εποχή του. Και η κ. Βιλαντόμιου έχει το προνόμιο να ζει μέσα σε αυτό και να δρέπει κι άλλους καρπούς: πρόσφατα εξέδωσε βιβλίο, με τίτλο «The Last Neighbor», όπου μιλάει γι’ αυτή την εμπειρία. Ενώ το ενοίκιο που πληρώνει δεν έχει αυξηθεί καθόλου εδώ και τριάντα χρόνια!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή