Υποβρύχιοι θησαυροί εμπνέουν νέα χαρακτικά από τη Μαίρη Σχοινά

Υποβρύχιοι θησαυροί εμπνέουν νέα χαρακτικά από τη Μαίρη Σχοινά

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντλώντας από μια βαθιά δεξαμενή μνήμης, με αρχετυπικά σύμβολα και διαχρονική ισχύ, η χαράκτρια Μαίρη Σχοινά παρουσιάζει μια ενότητα έργων εμπνεόμενη από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Η ατομική έκθεσή της, με τίτλο «Ωδές Αιγαίου στους πανάρχαιους θησαυρούς των Αντικυθήρων», εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στον Βόλο, στον υψηλής αισθητικής χώρο τέχνης «δ.» του Θανάση Δουλκέρογλου.

Η έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν ένα γεγονός με ευρύτερες προεκτάσεις, καθώς προκάλεσε εντυπωσιακή προσέλευση κοινού και έδωσε στη δημόσια σφαίρα εικόνες εξαίρετου κάλλους, αλλά και τροφοδότησε τη σκέψη με ιδέες περί φθοράς και χρόνου. Για τη Μαίρη Σχοινά, μια εικαστικό με μακρά και γόνιμη πορεία, διεθνείς αναφορές και επίμονη ενασχόληση με το παραγόμενο στον τόπο μας πολιτιστικό αγαθό, η έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων αποτέλεσε, προφανώς, ισχυρό ερέθισμα μιας ορισμένης έντασης, ικανής να οδηγήσει στην παραγωγή νέων έργων. Με ενοποιητικό στοιχείο τη θάλασσα, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμφανίζεται στο έργο της Μαίρης Σχοινά, και με μια διάθεση κατάλυσης των δεσμευτικών θεωρήσεων του χρόνου, τα έργα της έκθεσης μετεωρίζονται εκτός κανόνα και πλαισίου. Μοιάζουν με αυθύπαρκτες κατασκευές, σημάνσεις ενός ανελκυσθέντα κόσμου από τα αφανή και σπηλαιώδη πετρώματα του σκοτεινού βυθού. Θυμίζουν τροπαιοφόρα ευρήματα και αναθήματα και ασπίδες ηρωισμού ή στήλες επιτύμβιες.

Η Μαίρη Σχοινά, εμμένοντας σε εκδοχές του γαλάζιου όχι τόσο με την πυκνότητα της ύλης, αλλά με τη ρευστότητα του υπό αίρεση υλικού, ορίζει ένα σύμπαν σε μετάβαση, αλλά και μια συνθήκη απολύτως κοινή και ανιχνεύσιμη στην ιστορία του πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή