Νέος στρατηγικός επενδυτής ή «λουκέτο» στην Creta Farms

Νέος στρατηγικός επενδυτής ή «λουκέτο» στην Creta Farms

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλέον κρίσιμη φάση για το μέλλον της εταιρείας και των εκατοντάδων εργαζομένων της εισέρχεται η Creta Farms, καθώς μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα φανεί εάν  θα συνεχίσει να υπάρχει, έστω και υπό άλλη μορφή στα χέρια νέου ιδιοκτήτη. Από προχθές Παρασκευή ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών από εν δυνάμει επενδυτές με καταληκτική προθεσμία την 20ή Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ζητηθούν ολιγοήμερες παρατάσεις από τους ενδιαφερομένους.

Και μπορεί μέχρι τώρα να φέρεται να υπάρχει ενδιαφέρον από περίπου 10 επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όμως αφενός θα πρέπει να «καθαρίσει» ο δρόμος από τα προσκόμματα που βάζουν μέχρι στιγμής κάποιοι εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας στον δρόμο για τη διάσωσή της και αφετέρου αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον θα πρέπει να εκδηλωθεί και επισήμως υπό τη μορφή κατάθεσης συγκεκριμένης προσφοράς και να μην περιορισθεί σε επίπεδο δηλώσεων στα ΜΜΕ, ή ακόμη και σε επίπεδο επιστολής προθέσεων.

Τελευταίο επεισόδιο στο κακόγουστο σίριαλ στο οποίο εξελίσσεται η υπόθεση της μέχρι πριν από λίγους μήνες κορυφαίας ελληνικής αλλαντοβιομηχανίας, ήταν η ανακοίνωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Μάνου Δομαζάκη ότι αποδέχεται μεν την ενεχυρίαση των μετοχών του, αλλά υπό όρους. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είχαν ζητήσει από τους Μάνο και Κωνσταντίνο Δομαζάκη να δώσουν ως ενέχυρο τις μετοχές που κατέχουν στην εταιρεία, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Ο Κ. Δομαζάκης αποδέχθηκε το αίτημα των τραπεζών, ζητώντας ωστόσο το ίδιο να πράξει και ο αδερφός του Μάνος. Ο τελευταίος, σε ό,τι αφορά τις ήδη ενεχυριασμένες μετοχές, δέχθηκε να ανήκει στους πιστωτές η ενάσκηση των δικαιωμάτων ψήφου που απορρέουν από αυτές. Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τις μη ενεχυριασμένες μετοχές, αποδέχθηκε την ενεχυρίασή τους, υπό τον όρο ότι τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές θα ασκηθούν μόνο σε περίπτωση κατά την οποία εντοπισθούν εμπόδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισόδου νέου επενδυτή.

Υπενθυμίζεται ότι ενεχυριασμένο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι μόλις το 19% των μετοχών στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χρεών της Creta Farms, που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2018. Από αυτό το 19%, αναλογεί σε κάθε έναν από τους αδερφούς Δομαζάκη ποσοστό 9,5%. Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, ενεχυριασμένο στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων είναι και ένα 20% των μετοχών της εταιρείας. Βάσει του πληροφοριακού δελτίου για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία είχε προβεί η εταιρεία στις αρχές του 2019, εμφανίζεται να έχει λάβει δάνειο 3,62 εκατ. ευρώ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, το οποίο δεν είχε αναδιαρθρωθεί στο πλαίσιο της προαναφερθείσας συμφωνίας.  

Οι τράπεζες, όπως αναμενόταν άλλωστε, δεν αποδέχθηκαν τους όρους που έθεσε ο Μάνος Δομαζάκης και πλέον εντείνουν τις πιέσεις τους, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος την Πέμπτη περί έναρξης της διαδικασίας εξεύρεσης επενδυτή, εκλαμβάνεται από αρκετούς ως προάγγελος της αποδοχής των όρων των τραπεζών. Σε διαφορετική περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι τράπεζες να προχωρήσουν σε καταγγελία των δανείων, αποκτώντας έτσι και τα δικαιώματα ψήφου.

Το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται από τους πιστωτές για τη σωτηρία της εταιρείας, όπως αποκάλυψε η «Κ» στο φύλλο της 13ης Σεπτεμβρίου 2019, είναι η υπαγωγή της Creta Farms στο άρθρο 106 δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δημιουργείται μία νέα εταιρεία στην οποία μεταβιβάζεται το σύνολο ή μέρος της επιχείρησης του οφειλέτη. Σε αυτόν που αποκτά την επιχείρηση μεταβιβάζεται το ενεργητικό της και ενδεχομένως μέρος των υποχρεώσεων, ενώ οι λοιπές υποχρεώσεις είτε εξοφλούνται από το τίμημα της πώλησης της επιχείρησης ή του μέρους της, είτε διαγράφονται, είτε στην περίπτωση μεταβίβασης μέρους της επιχείρησης παραμένουν ως υποχρεώσεις του οφειλέτη, ενώ δεν αποκλείεται και η κεφαλαιοποίησή τους. Μαζί με την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 δ αναμένεται να κατατεθεί και αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 α προκειμένου η εταιρεία να προστατευθεί από τους πιστωτές της για διάστημα τεσσάρων μηνών. Στο διάστημα αυτό, μέχρι δηλαδή την υπογραφή της τελικής συμφωνίας εξυγίανσης και μεταβίβασης στον νέο επενδυτή, αναμένεται να ζητηθεί ενδιάμεση χρηματοδότηση από τις τράπεζες, τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ, προκειμένου κυρίως η εταιρεία να εξοφλήσει τους προμηθευτές της εντός και εκτός Ελλάδας και να παραγγείλει νέες πρώτες ύλες, ενώ αναμένεται να ζητηθεί ενδιάμεση χρηματοδότηση και από τον νέο επενδυτή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωτηρία της επιχείρησης θεωρείται μια γενναία διαγραφή χρεών, με τους περισσότερους από τους υποψήφιους επενδυτές να ζητούν τουλάχιστον 50%. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, εκείνοι που υπενθυμίζουν με νόημα ότι στην περίπτωση της απόκτησης της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας» από την Chipita έγινε «κούρεμα» χρεών περίπου 70%. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές υποχρεώσεις της Creta Farms υπερβαίνουν τα 154 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 109,2 εκατ. ευρώ είναι οι δανειακές υποχρεώσεις. Το χρέος προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλο μέρος από το υπόλοιπο ποσό αφορά υποχρεώσεις προς προμηθευτές. Τέλος, οι καθυστερήσεις μισθών προς τους εργαζομένους φτάνουν τους δύο μήνες.

Οι «μνηστήρες» 

Επτά έως δέκα φέρεται να είναι μέχρι στιγμής οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για την Creta Farms. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου, την πρόταση του οποίου παρουσίασε στις τράπεζες ήδη από τα τέλη Ιουνίου ο κ. Κ. Δομαζάκης, το αμερικανικό fund HIG, o επιχειρηματίας Δημήτρης Βιντζηλαίος, που ηγείται της επενδυτικής εταιρείας Impala Invest BV και έχει εξαγοράσει ήδη και το 70% της Σερραϊκής-Θρακικής Αλλαντοβιομηχανίας Α.Ε., ενώ φήμες υπάρχουν για ενδιαφέρον μιας ισπανικής και μιας ιταλικής εταιρείας. Ενδιαφέρον για την εταιρεία, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχουν οι σημερινές εμπλοκές, έχει και το fund VKN Capital της οικογένειας Κάτσου, που κατέχει τη φαρμακοβιομηχανία Pharmathen. Ενδιαφέρον υπάρχει βεβαίως και από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, που ήδη δραστηριοποιείται στον κλάδο μέσω της «Νίκας». Η Deca Investments, από την άλλη, διέψευσε ότι έχει εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Creta Farms. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή