Λέρος: Το «κλειδί» στην κλοπή οπλισμού

Λέρος: Το «κλειδί» στην κλοπή οπλισμού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιπλέκονται τα στοιχεία στην πολύκροτη υπόθεση κλοπής οπλισμού από τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που αρκετοί διατυπώνουν επιφυλάξεις για το εάν τελικά η έρευνα θα αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη στο ακριτικό νησί και «έκαναν φτερά» τα όπλα και τα πυρομαχικά. Πηγές με γνώση του θέματος εκτιμούν ότι ενδεχομένως η διοίκηση των ΟΥΚ, σώμα στο οποίο έχει επικεντρωθεί η έρευνα, να θελήσει να προστατεύσει την ομάδα επιλέκτων της από την έκθεση στη δημοσιότητα. Ταυτόχρονα, αξιολογούνται πληροφορίες που αναφέρουν ότι ορισμένα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση υπηρετούσαν στη φρουρά πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου των Ενόπλων Δυνάμεων και παραιτήθηκαν από το σώμα τον Οκτώβριο του 2018, όταν εκτιμάται ότι αφαιρέθηκαν τα όπλα και τα πυρομαχικά.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο βασικός –μέχρι σήμερα– μάρτυρας στην υπόθεση, ένας μόνιμος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων (ΥΝΤΕΛ) στη Λέρο, χαρακτηρίζεται από τους επικεφαλής της έρευνας «μειωμένης αξιοπιστίας». Ο συγκεκριμένος έχει καταθέσει ότι τον Σεπτέμβριο του 2018, και ενώ εκτελούσε βάρδια ως αξιωματικός υπηρεσίας, ο πρώην διαχειριστής της αποθήκης με το στρατιωτικό υλικό συνοδευόμενος από δύο άνδρες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (πρώην ΟΥΚ), τους οποίους όμως δεν κατονόμασε, είχαν πάρει το κλειδί και τον μυστικό κωδικό ασφαλείας και είχαν μπει –τουλάχιστον μία φορά– στον χώρο όπου φυλάσσονταν τα όπλα και τα πυρομαχικά, χωρίς σχετική εξουσιοδότηση. Η μαρτυρία του έδωσε κατεύθυνση στην έρευνα καθώς τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου εντόπισε σε μονάδα της Βορείου Ελλάδος, όπου είχε μετατεθεί, το στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού, που μέχρι πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε την ευθύνη της αποθήκης με το «πολεμικό απόθεμα». Εκείνος όμως εξεταζόμενος διέψευσε τη μαρτυρία του συναδέλφου του στη Λέρο και αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού που ανέλαβε την ευθύνη φύλαξης της αποθήκης στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μέχρι πρότινος. Κι αυτός αρνήθηκε ότι άνδρες της ΔΥΚ και ο πρώην διαχειριστής της αποθήκης μπήκαν παράτυπα στον χώρο με το στρατιωτικό υλικό. Στο πλαίσιο της έρευνας, ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου μετέβη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στις εγκαταστάσεις της ΔΥΚ στον Σκαραμαγκά προκειμένου να ερευνήσει τον χώρο και να συγκεντρώσει στοιχεία ικανά να ρίξουν φως στην ταυτότητα των ανδρών της μονάδας που φέρονται να είχαν επισκεφθεί τη μονάδα της Λέρου τον Σεπτέμβριο του 2018. Το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο αρκετοί εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον η έρευνα θα καταφέρει να αποκαλύψει τα ονόματα των εμπλεκόμενων «ΟΥΚάδων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή