Η Cosmote αναζητεί προμηθευτές για εξοπλισμό αξίας 200 εκατ. ευρώ

Η Cosmote αναζητεί προμηθευτές για εξοπλισμό αξίας 200 εκατ. ευρώ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον αποφάσεων που αφορούν την τεχνική αναβάθμιση και συντήρηση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Cosmote βρίσκεται ο όμιλος ΟΤΕ. Ο τελευταίος καλείται μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους να αποφασίσει για την προμήθεια υπηρεσιών και εξοπλισμού δικτύων κινητής τηλεφωνίας που θα καλύψουν τις ανάγκες της θυγατρικής του εταιρείας Cosmote για την επόμενη 4ετία (2021-2024). To συμβόλαιο ή τα συμβόλαια που θα υπογραφούν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. και θα μπορούν να επεκταθούν για άλλα δύο ή τρία έτη και η χρονική τους διάρκεια να φτάσει μέχρι το 2027.

Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι τρεις γνωστές εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού δικτύων κινητής τηλεφωνίας, Nokia, Ericsson και Huawei. Οι δύο πρώτες αποτελούν ήδη προμηθευτές της Cosmote, ενώ η κινεζική Huawei θα ήθελε πολύ να «σπάσει» την αποκλειστική σχέση των Nokia και Ericsson στις προμήθειες εξοπλισμού ακραίου δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Cosmote. Ως ακραίο δίκτυο νοείται το δίκτυο κινητής που φτάνει στους χρήστες και συνίσταται κυρίως από κεραίες και σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας.

Η Huawei, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει το πλεονέκτημα των χαμηλών χρεώσεων. Από την άλλη πλευρά, όμως, η κινεζική εταιρεία αποτελεί βασικό προμηθευτή των ανταγωνιστών της Cosmote (Vodafone, Wind). Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι η Huawei προμηθεύει τον όμιλο ΟΤΕ με άλλα προϊόντα, π.χ. εξοπλισμό ευρυζωνικών δικτύων σταθερής, εξοπλισμό κεντρικού δικτύου (core network) κινητής κ.ά. Ωστόσο, τα ζωτικά συμβόλαια στην κινητή τηλεφωνία αφορούν το ακραίο δίκτυο που συνεχώς εκτείνεται για να φτάσει σε όλο και περισσότερους χρήστες. Πάνω από το 80% των προμηθειών των παρόχων κινητής τηλεφωνίας αφορούν τον συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Μέχρι σήμερα, η Cosmote «μοιράζει» τις προμήθειες ακραίου δικτύου μεταξύ Νokia και Ericsson σε αναλογία 60-40 υπέρ της πρώτης. Συγκεκριμένα, η φινλανδική εταιρεία στο υφιστάμενο συμβόλαιο (2014-2019) ανέλαβε τις προμήθειες της Cosmote που αφορούν την κάλυψη της επικράτειας που περικλείεται από τη Λαμία και κάτω (Ν. Ελλάδα). Η σουηδική Ericsson έχει αναλάβει το υπόλοιπο (Β. Ελλάδα) που αντιστοιχεί στο 40%.

Οι αποφάσεις για το νέο συμβόλαιο της Cosmote εκτιμάται ότι θα ληφθούν στις αρχές του 2020. Μέσα στον Οκτώβριο, η εταιρεία θα δημοσιοποιήσει το αποκαλούμενο Request for Quotation (RfQ) που θα προσδιορίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις μελλοντικές της προμήθειες εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας. Οι συζητήσεις, πάντως, με τους ενδιαφερόμενους προμηθευτές έχουν ξεκινήσει.

Από τις προκαταρκτικές συζητήσεις φαίνεται ότι πάνω από το 90% των προμηθειών που ενδιαφέρουν την Cosmote αφορά σε εξοπλισμό κινητής τηλεφωνίας 4G και 4G+. Aντίθετα, οι προμήθειες εξοπλισμού δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) είναι πενιχρές και προγραμματίζονται κυρίως για μετά το 2024. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι οι υπηρεσίες 5G στην Ελλάδα θα αναπτυχθούν και θα προσφερθούν κυρίως από το 2025 και μετά. Πάντως, η εταιρεία διατηρεί, όπως συμβαίνει σε τέτοιους είδους συμβόλαια, δικαίωμα αλλαγής των προγραμματισμένων προμηθειών.

Στις αποφάσεις που θα ληφθούν μέχρι τις αρχές του έτους, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η μητρική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ, Deutsche Telekom. Η τελευταία σίγουρα ενδιαφέρεται για ένα συμβόλαιο χαμηλού κόστους που δεν θα επηρεάσει την κερδοφορία της θυγατρικής της στην Ελλάδα, και υπό αυτή την έννοια, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα πιέσει τον όμιλο  OTE να ανοίξει το δίκτυό της προς την κινεζική επιχείρηση παραγωγής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Η γερμανική εταιρεία, άλλωστε, παρά τον διεξαγόμενο εμπορικό πόλεμο, μόλις τον περασμένο Ιούλιο δεν δίστασε να συνεργαστεί με τη Huawei, προκειμένου να αναπτύξει πιλοτικό δίκτυο 5G στο Βερολίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή