Εσοδα μόλις 600 ευρώ ετησίως έχει η ΕΤΑΔ από κάθε ακίνητό της

Εσοδα μόλις 600 ευρώ ετησίως έχει η ΕΤΑΔ από κάθε ακίνητό της

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν κατά καιρούς, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο. Η Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μπορεί φέτος να διένειμε μέρισμα ύψους 21 εκατ. ευρώ στον μοναδικό μέτοχό του το υπερταμείο, εντούτοις παρουσίασε για άλλη μια χρονιά πενιχρά έσοδα και κέρδη.

Τα έσοδα της κρατικής επιχείρησης μόλις που ξεπέρασαν τα 47 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 10 εκατ. ευρώ. Με βάση τα μεγέθη αυτά και με δεδομένο ότι κατέχει ή/και διαχειρίζεται περίπου 80.000 ακίνητα, η ΕΤΑΔ πέτυχε πέρυσι, κατά μέσον όρο, ετήσιο έσοδο 600 ευρώ από κάθε ακίνητό της. Το έσοδο αυτό δεν ξεπερνάει το μηνιαίο ενοίκιο μιας κατοικίας 100 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας.

Τα χαμηλά έσοδα είναι αποτέλεσμα της αχαρτογράφητης δημόσιας περιουσίας και του χαοτικού καθεστώτος στην αξιοποίησή της. Σχεδόν 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης που κατέστησε αναγκαία την εμπορική εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίησή της. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΕΤΑΔ, από τα περίπου 80.000 ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή της, για ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων του χαρτοφυλακίου υπάρχει αβεβαιότητα ακόμη και ως προς τη δυνατότητα μεταβίβασης των συγκεκριμένων ακινήτων στην εταιρεία. Αυτό συμβαίνει, είτε επειδή πολλά ακίνητα ανήκουν ολικώς ή μερικώς στις εξαιρέσεις που προβλέπονται από τον νόμο, είτε γιατί υπάρχουν άλλα νομικά και τεχνικά κωλύματα. Επίσης δεν είναι ακόμη γνωστό για ποιους εκ των τίτλων αυτών τα τυχόν κωλύματα μπορούν να ξεπεραστούν.

«Για αδιευκρίνιστο αριθμό ακινήτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οικονομικές καταστάσεις, «είναι αβέβαιο εάν η ΕΤΑΔ θα ασκεί τον έλεγχο, καθώς είτε ανήκουν μερικώς ή ολικώς στις εξαιρέσεις του νόμου, είτε υπάρχουν νομικά και τεχνικά κωλύματα που πρέπει να επιλυθούν και η έκβαση των οποίων είναι αβέβαιη, ενώ για μέρος αυτών η ύπαρξή τους είναι αβέβαιη ελλείψει στοιχείων. Περαιτέρω, καταλήγει, «δεν έχουν διενεργηθεί οι διαδικασίες μεταφοράς της κυριότητάς τους στα κτηματολόγια και υποθηκοφυλακεία».

Μέσα στο 2018 η ΕΤΑΔ ταυτοποίησε επιπλέον 630 ακίνητα, η εύλογη αξία των οποίων ανήλθε σε 62,7 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός είναι πενιχρός μέσα στον τεράστιο αριθμό ακινήτων που καλείται να αξιοποιήσει, αφού με αυτόν τον ρυθμό θα χρειαστεί δεκάδες χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο της ταυτοποίησης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι νέες συμβάσεις που πέτυχε μέσα στο 2018 αποφέρουν επιπλέον ετήσια έσοδα μόλις 210.000 ευρώ. Για το 2019, η διοίκηση της ΕΤΑΔ υπόσχεται περισσότερες ταυτοποιήσεις, χωρίς ωστόσο να τις προσδιορίσει.

Αλλά και στα ταυτοποιημένα ακίνητα υπάρχει κακοδιαχείριση. Για παράδειγμα υπάρχουν ακίνητα που παραμένουν αδρανή επί χρόνια. Για τον λόγο αυτό, ορισμένα από αυτά τα διεκδικούν οι αρχικοί κάτοχοί τους. Πρόκειται για ακίνητα που απαλλοτρίωσε ο ΕΟΤ πριν από 20 ή 30 χρόνια για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Για τα ακίνητα αυτά, πολλοί πρώην ιδιοκτήτες τους έχουν υποβάλει δικαστικές προσφυγές ανάκλησης των απαλλοτριώσεων, με το επιχείρημα ότι η τουριστική τους αξιοποίηση δεν συντελέστηκε επί δεκαετίες. Ηδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δικαιώσει ορισμένες τέτοιες προσφυγές και σε δύο περιπτώσεις (Παλιούρι Χαλκιδικής και Φανάρι Κομοτηνής) κάποιοι κατάφεραν να αποκτήσουν εκ νέου την κυριότητα των παλαιών ακινήτων τους. Και σύμφωνα με την ΕΤΑΔ, η επαναπόκτηση αυτής της κυριότητας πιθανώς να ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν οι πρώην ιδιοκτήτες των ακινήτων είχαν τη δυνατότητα αποζημίωσης του ΕΟΤ.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της ΕΤΑΔ για το 2018, σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία διανέμει μέρισμα τα τελευταία δέκα χρόνια. Η διανομή όμως αυτή δεν αφορούσε τα κέρδη της χρήσης –η εταιρεία άλλωστε εμφάνισε συσσωρευμένες ζημίες που ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ– αλλά διανομή αποθεματικών που γίνεται με ειδική ρύθμιση η οποία ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2019. Μάλιστα, συγκλήθηκε έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων της ΕΤΑΔ προκειμένου να διατεθεί το σχετικό μέρισμα με στόχο την τόνωση των εσόδων του υπερταμείου.

Επίσης, από τις οικονομικές καταστάσεις προκύπτει ότι οξύνεται η γνωστή δικαστική κόντρα μεταξύ ΕΤΑΔ και της εταιρείας Αττικός Ηλιος, συμφερόντων της οικογένειας Μαντωνανάκη. Η τελευταία υπέβαλε αγωγές και προσφυγές ύψους σχεδόν ενός δισ. ευρώ. Μόνον στο α΄ εξάμηνο του 2019 η εταιρεία που διαχειρίζεται το Grand Resort Lagonissi, έχει υποβάλει προσφυγές διαιτησίας ύψους 500 εκατ. Η διοίκηση της ΕΤΑΔ αναφέρει ότι οι προσφυγές αυτές έχουν μεγάλες επικαλύψεις, αλλά ταυτόχρονα έχει λάβει προβλέψεις για επίδικες υποθέσεις ύψους 30 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή