Αυξήθηκαν 1,1 δισ. τα ταξιδιωτικά έσοδα

Αυξήθηκαν 1,1 δισ. τα ταξιδιωτικά έσοδα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ελληνικός τουρισμός επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2019, καθώς, παρά τους κακούς οιωνούς από το Brexit και την ύφεση στη Γερμανία και τις χαμηλές κρατήσεις μέχρι και τον Μάιο, οι ξένοι ταξιδιώτες παρέμειναν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, σε παρόμοια με τα περυσινά επίπεδα και τα έσοδα από αυτούς αυξήθηκαν σημαντικά και ειδικότερα κατά 13,6% ή 1,1 δισ. ευρώ.

Το γεγονός αποδίδεται από στελέχη της αγοράς σε σημαντική αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης, που με τη σειρά της παραπέμπει σε συνδυασμό υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου επισκεπτών και αύξηση της μέσης διάρκειας παραμονής, όπως και υψηλότερων τιμών των ξενοδοχείων. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα μαρτυρούν αναβάθμιση της ποιότητας του εισερχόμενου τουρισμού. Μια πρόσθετη εξήγηση δίδεται ίσως από τα στοιχεία των αφίξεων, που δείχνουν μείωση των οδικών αφίξεων και αύξηση των αεροπορικών γενικότερα.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που κοινοποιήθηκαν την Παρασκευή, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019 αυξήθηκαν κατά 13,6%, αν και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασαν οριακή μόνο αύξηση, μόλις κατά 0,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το πρώτο επτάμηνο αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ περίπου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Με δεδομένο πως περιλαμβάνεται ο Ιούλιος, που είναι ο ένας από τους δύο εποχικά ισχυρότερους μήνες της σεζόν και ο οποίος δείχνει αυξημένες εισπράξεις κατά 365 εκατ. ευρώ περίπου, στα 3,645 δισ. από 3,280 δισ. πέρυσι, εκτιμάται πως τα μεγέθη δεν είναι πλέον αναστρέψιμα, πλην εξαιρετικά απρόβλεπτων αρνητικών γεγονότων.

Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουλίου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις φέτος διαμορφώθηκαν στα 9,154 δισ. ευρώ έναντι 8,057 δισ. το ίδιο διάστημα του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή