Από το μπλοκάκι του Σημίτη στο λάπτοπ του Κυριάκου

Από το μπλοκάκι του Σημίτη στο λάπτοπ του Κυριάκου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από 20 χρόνια τα ρεπορτάζ στον Τύπο σχετικά με τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου επικεντρώνονταν στο «μπλοκάκι του Σημίτη». Δεν ήταν ένα, αλλά περισσότερα μπλοκάκια, ανάλογα με τον τομέα κυβερνητικού έργου, και σε αυτά ο πρώην πρωθυπουργός σημείωνε επιμελώς τις δράσεις της κυβέρνησης και τη χρονική τους ωρίμανση. Παρά το γεγονός ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα παρακολουθούνταν από αρμόδια πρόσωπα, ο πρώην πρωθυπουργός εφάρμοζε συστηματικά αυτό το προσωπικό σύστημα monitoring που τον διευκόλυνε στις καθημερινές επαφές του με υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.

Οταν πρωθυπουργός έγινε ο Αντώνης Σαμαράς, το 2012, το κυβερνητικό έργο, στενά συνδεδεμένο με σειρά δράσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους εταίρους στο πλαίσιο των προγραμμάτων αξιολόγησης, απεικονιζόταν σε ένα σύστημα που είχε σχεδιάσει ο σύμβουλός του και επιστήμονας επί της πληροφορικής Δημήτρης Πτωχός. Ηταν μια εφαρμογή σε excell που εξασφάλιζε τη στοιχειώδη επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και υπουργείων και επέτρεπε στον κ. Σαμαρά και στους συνεργάτες του να γνωρίζουν τη ροή παραγωγής έργου.

Πρώτο τρίμηνο

Σήμερα η διαμόρφωση ενιαίας εικόνας του κυβερνητικού έργου σε πραγματικό χρόνο έχει εξελιχθεί αρκετά και επιτυγχάνεται χάρη σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα που δημιούργησαν πριν από 3 χρόνια συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη με γνώση της πληροφορικής, υπό την επίβλεψη του Μιχάλη Μπεκίρη, διευθυντή σήμερα του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, και του Στέλιου Πέτσα, που σήμερα είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μετά τις εκλογές διαχειρίζεται το σύστημα αυτό ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού. Στις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης θεωρήθηκε ότι αυτό το σύστημα θα ήταν ένα point system για τη βαθμολόγηση των υπουργικών επιδόσεων, αλλά η ερμηνεία αυτή δεν είναι η σωστή. Οι γνωρίζοντες λένε ότι η αξιολόγηση των υπουργών γίνεται μόνον από τον πρωθυπουργό και δεν μπορεί να αυτοματοποιηθεί. Ο κ. Σκέρτσος εξηγεί ότι το σύστημα παρακολούθησης, που συσσωρεύει «θεσμική μνήμη» πολύτιμη για το μέλλον, είναι απλώς ένα εργαλείο συντονισμού που περιέχει το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., τις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά και τις δεσμεύσεις με τους εταίρους. Ουσιαστικά πρόκειται για τους 10 στρατηγικούς άξονες του κυβερνητικού έργου, κάτω από τους οποίους «κρέμονται» στόχοι, ο καθένας από τους οποίους πραγματοποιείται με συγκεκριμένες δράσεις που εκτείνονται στον χρόνο.

Στις 88 ημέρες της θητείας της, η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από την ταχύτητα εκτέλεσης δράσεων. Προς το τέλος του έτους προγραμματίζεται ένας πρώτος απολογισμός και παράλληλα μια επίσημη παρουσίαση του συστήματος. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός, που παρακολουθεί στο λάπτοπ του ανά πάσα στιγμή την ωρίμανση στόχων και δράσεων, προφανώς έχει διαμορφώσει άποψη για τη «βαθμολογία τριμήνου» των υπουργών, η οποία όμως δεν προβλέπεται να ανακοινωθεί. Πρόσβαση στο σύστημα έχει φυσικά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά δεν πρόκειται για ένα online σύστημα συνδεδεμένο με όλα τα υπουργικά γραφεία.

Οι υπουργοί γνωρίζουν μόνον τις δράσεις που τους αφορούν και είναι αυτοί που ενημερώνουν τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού για τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης. Το σύστημα προβλέπεται να «ανοίξει» στο κοντινό μέλλον και τότε πρόσβαση στη «μεγάλη εικόνα» θα έχουν τόσο οι υπουργοί όσο και οι πολίτες, αφού η εφαρμογή μπορεί να εξελιχθεί σε ένα «πολιτικό Bloomberg», σε ένα monitor, που θα τροφοδοτεί τον δημόσιο διάλογο με στοιχεία προόδου και θα ευνοεί τη λογοδοσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή