Επενδύσεις 250 εκατ. σε νέα αιολικά πάρκα από την ΤΕΡΝΑ

Επενδύσεις 250 εκατ. σε νέα αιολικά πάρκα από την ΤΕΡΝΑ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικό πρόγραμμα που θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ δρομολογεί στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) το επόμενο διάστημα η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ηδη, μάλιστα, ξεκίνησε φέτος η επένδυση των 150 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Εύβοιας, όπου κατασκευάζονται εννέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 121 MW. Το εν λόγω έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σταδιακά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Παράλληλα, η εισηγμένη εξασφάλισε, μέσω των πρόσφατων διαγωνισμών, επιπλέον έργα στην Κεντρική Ελλάδα, όπου θα αναπτυχθούν νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 96,6 MW, προϋπολογισμού άνω των 104 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η κατασκευή των αιολικών πάρκων αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, ενώ η ολοκλήρωσή τους είναι προγραμματισμένη για την περίοδο 2021-2022. Τα παραπάνω έργα θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από την έκδοση νέου ομολόγου, ύψους από 120 έως 150 εκατ. ευρώ, το οποίο δρομολογεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, βάσει πρόσφατης απόφασης του διοικητικού συμβουλίου.

Αναφερόμενος στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης σημείωσε ότι «πιστοί στο επενδυτικό μας πλάνο και στις τεράστιες προοπτικές της χώρας μας στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ». Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «ελπίζουμε ότι σύντομα θα υλοποιηθούν οι θεσμικές παρεμβάσεις που χρόνια τώρα εκκρεμούν, προκειμένου να υλοποιήσουμε επιπλέον επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησιοταμίευσης, δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Επενδύσεις καθ’ όλα ώριμες κι έτοιμες να υλοποιηθούν άμεσα».

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, πραγματικά καθαρή ενέργεια είναι η ενέργεια που έχει μηδενικούς ρύπους, δηλαδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και γι’ αυτό χρειάζεται η δυναμική στήριξή τους καθώς και η μαζική στροφή σε αυτές. Για να γίνει αυτό, πρέπει ταυτόχρονα να υλοποιηθούν επενδύσεις σε τρεις τομείς άρρηκτα συνδεδεμένους μεταξύ τους, τις ίδιες τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας με χρήση τεχνολογιών αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας, όπως η αντλησοταμίευση, και στα ολοκληρωμένα συστήματα διασυνδέσεων. Oπως ανέφερε ο κ. Περιστέρης στην ομιλία του στο πλαίσιο του 2ου Athens Investment Forum, «μόνο η ταυτόχρονη προώθηση και των τριών αυτών κατηγοριών επενδύσεων θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ, με τεράστια οφέλη, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Οι τρεις αυτές κατηγορίες αποτελούν ένα ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο αθροιστικά μπορεί να ξεπεράσει τα επόμενα πέντε χρόνια τα 8 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, αθροίζοντας στο ΑΕΠ 1,5% πρόσθετη ανάπτυξη στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα στη δεκαετία του 2030 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και “μπαταρία” του ευρωπαϊκού Νότου, που είναι στο σύνολό του σχεδόν μεγάλος εισαγωγέας».

Υπενθυμίζεται ότι, συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και στην Αμερική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή