Εξ αντιπολιτεύσεως άρξασθαι…

Εξ αντιπολιτεύσεως άρξασθαι…

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ΣΥΡΙΖΑ «ήμασταν πάρα πολύ μακριά από το να είμαστε έτοιμοι για διακυβέρνηση», είπε ο κ. Νίκος Βούτσης, και αυτό το ξέρουν όλοι οι Ελληνες. Το νιώσαμε στις τσέπες μας, με τη δευτερογενή κρίση που προκάλεσε η «περήφανη και με τα πουκάμισα έξω» διαπραγμάτευση. Από πού όμως προκύπτει η άλλη απόφανση του πρώην προέδρου της Βουλής ότι «ήμασταν προετοιμασμένοι πάρα πολύ στα τρία χρόνια που ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση»;

Σε τι ακριβώς ήταν προετοιμασμένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ασκήσουν τον κορυφαίο αυτό ρόλο; Ηταν το χάιδεμα των αυτιών κάθε έκνομου και μπαχαλάκια μέρος της ρητορικής που έχουν τα δημοκρατικά κόμματα; Είναι δυνατόν πρόεδρος κόμματος να δοξολογεί εκείνους που κατέλυσαν κάθε έννοια νομιμότητας στην Κερατέα ως αντιστασιακούς που «δείξατε πρώτοι σε όλη την Ελλάδα τον δρόμο της αξιοπρέπειας, της αυτοπεποίθησης και της ανατροπής»; (30.5.2012). Μπορεί να αμφισβητεί τον πατριωτισμό των αντιπάλων του λέγοντας ότι «κάποιοι Ελληνες δεν είναι και τόσο Ελληνες»; (20.2.2012). Τι σόι προετοιμασία είχε γίνει όταν παρουσίαζαν ως πρότυπο οικονομικής οργάνωσης τη Βενεζουέλα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκστόμιζε «μακάρι να γίνουμε Αργεντινή»; Οταν πανηγύριζαν για το πρώτο «όχι» της Κυπριακής Βουλής που οδήγησε στο «κούρεμα» όλων των καταθέσεων; Οταν, όταν, όταν… Ουκ έστιν αριθμός.

Βεβαίως από τη στενή χρησιμοθηρική σκοπιά, ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε όλα σωστά. Για να γίνει κυβέρνηση έριξε την εκλεγμένη κυβέρνηση, διαβάλλοντας ως «Τσιριμώκους» όσους πιθανώς σκέπτονταν να ψηφίσουν τον κ. Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να μη γίνουν –πριν την ώρα τους– οι καταστροφικές εκλογές του 2015. Ολοι θυμόμαστε τα καραγκιοζιλίκια με τις δήθεν εξαγορές βουλευτών. Αν ο σκοπός ήταν απλώς η κατάληψη της εξουσίας, ήταν πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι. Ο στόχος επιτεύχθηκε, εξόδοις όμως της χώρας και της Δημοκρατίας. Η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ οικονομικό τίμημα και το πολίτευμα διαβρώθηκε πολλαπλώς, κάτι που στο τέλος πλήρωσε και ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ με τις επιθέσεις «νεοαγανακτισμένων» κατά των βουλευτών του που ψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Περσινά, ξινά σταφύλια θα πει κάποιος, αλλά το πρόβλημα είναι τα φετινά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πάλι αξιωματική αντιπολίτευση και η όποια αυτοκριτική του πρέπει να ξεκινάει από την περίοδο της αντιπολίτευσης. Αυτή η περίοδος όρισε, σε μεγάλο βαθμό, τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ· μην ξεχνάμε ότι και αυτή η συμμαχία σφυρηλατήθηκε πριν από τη διακυβέρνηση.

«Η προετοιμασία που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του Γενάρη (σ.σ.: του 2015) ήταν ικανοποιητική», είπε ο κ. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας και αυτός στην παρουσίαση του βιβλίου «Εντός Παρενθέσεως» του κ. Αριστείδη Μπαλτά. Τόσο ικανοποιητική, που κόντεψαν να ρίξουν τη χώρα στα βράχια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή