Τα φαλάφελ του Ιμπραήμ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 40-50 κομμάτια / Προετοιμασία: 20΄+ 24 ώρες αναμονή / Χρόνος: 20΄

Σκέτος αφρός είναι οι ρεβιθοκεφτέδες που φτιάχνει ο Ιμπραήμ στην πλατεία Βάθης, με ωμά ρεβίθια πάντα. Ο ουρανίσκος μας ανίχνευσε δυόσμο στο μείγμα, που δίνει θαυμαστό άρωμα, δροσιά και ξεχωριστή γεύση. Είναι ένα από τα μυστικά της συνταγής του.

Τα φαλάφελ του Ιμπραήμ-1
Υλικά

  • 1 κιλό ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό και 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα, για 24 ώρες, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • 1 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  • 1/2 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • τα φύλλα από 5-6 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα (τα κόβουμε την τελευταία στιγμή πριν τα ρίξουμε στο μείγμα)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μπόλικο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Ρίχνουμε, σε δόσεις, τα μουλιασμένα και καλά στραγγισμένα ρεβίθια στον πολυκόφτη, ωμά, και τα χτυπάμε με διακοπτόμενη λειτουργία για 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα (δεν θέλουμε να γίνει εντελώς πουρές).

Το μείγμα πρέπει να είναι τόσο σφιχτό ώστε να πλάθεται, χωρίς να γίνει υπερβολικά συμπαγές. Γεμίζουμε μια μέτρια κατσαρόλα μέχρι τη μέση με ηλιέλαιο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πλάθουμε με το μείγμα κεφτέδες μεγέθους μεγάλου καρυδιού και τους τηγανίζουμε στο καυτό λάδι, σε δόσεις, για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και ομοιόμορφα.

Προσέχουμε να έχει κάψει καλά το λάδι πριν ρίξουμε τα φαλάφελ, γιατί αλλιώς θα πέσει η θερμοκρασία του και θα βράσουν, αντί να τηγανιστούν. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.

Πώς τα σερβίρουμε: Ζεσταίνουμε αραβικές πίτες μέχρι απλώς να λυγίζουν, μη γίνουν τραγανές. Τις αλείφουμε με 2-3 κουταλιές γιαούρτι (ή έτοιμη σάλτσα χαρίσα που βρίσκουμε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ) και βάζουμε από 3-4 φαλάφελ, ψιλοκομμένο λάχανο, λεπτά φετάκια σκόρδου (αν αντέχουμε), 4-5 λωρίδες από πιπεριά Φλωρίνης (ψητή ή από βαζάκι) ή/και 3-4 τηγανητές φέτες μελιτζάνας, και 1 γεμάτη χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανό). Αν θέλουμε, συμπληρώνουμε και λίγες τηγανητές πατάτες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή