«Φτηνά» τη γλιτώσαμε…

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο θυμόμαστε τις λεπτομέρειες του 2015 κατανοούμε πόσο τυχερή υπήρξε η χώρα που στο παρά πέντε γλίτωσε την οικονομική κατάρρευση. Το συμπέρασμα αυτό δεν προκύπτει μόνο από την εξαιρετική αφήγηση της «περήφανης διαπραγμάτευσης με τα πουκάμισα έξω», που έκαναν οι συνάδελφοι Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού στο πόνημά τους «Η τελευταία Μπλόφα» (εκδ. Παπαδόπουλος). Ούτε από τα όσα ανατριχιαστικά ακούσαμε στην παρουσίαση του βιβλίου προχθές από τα πιο επίσημα χείλη. Προκύπτει πρωτίστως από τις αφηγήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για εκείνη την περίοδο.

Ετσι με αφορμή όσα διηγήθηκε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας σχετικώς με τις κρούσεις της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προς τη Ρωσία για το τύπωμα δραχμών, ο κ. Νίκος Βούτσης ήταν κατηγορηματικός: «Το διαψεύδω (…) ο κ. Στουρνάρας το αποκάλυψε, δεν ξέρω αν πώς του το είπε ο κ. Ολάντ. Διαψεύδω ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε κάτι τέτοιο ή ότι είχε φλερτάρει με αυτήν την ιδέα. Είμαι απόλυτος σε αυτό».

Μπορεί ο κ. Βούτσης να είναι απόλυτος ταυτοχρόνως είναι κι αδιάβαστος. Τα περί  δραχμών δεν τα είπε ο κ. Ολάντ στον κ. Στουρνάρα. Τα καταμαρτυρεί ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του σε δύο δημοσιογράφους της «Μοντ» που έγιναν βιβλίο με τίτλο «Ενας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τα λέει αυτά».

Σύμφωνα με την αφήγηση του Ολάντ του τηλεφώνησε ο Πούτιν λέγοντάς του, «Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία (…) Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτήρια για να το κάνουν (…) Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε». Σύμφωνα με τον Ολάντ: «Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ισως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την Ε.Ε. και δεύτερον για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα– ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί».

Ο κ. Βούτσης δεν λέει ψέματα· ή τουλάχιστον δεν συνελήφθη μέχρι τώρα ψευδόμενος. Ο κ. Ολάντ από την άλλη δεν θα είχε λόγο να πει ψέματα για μια δευτερεύουσα της προεδρίας του υπόθεση. Εξ αυτών συνάγεται ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας είχαμε μια κυβέρνηση (των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) στην οποία τρεις λαλούσαν και δύο χόρευαν.

Μπορεί δηλαδή ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ να μην είχαν σκοπό την έξοδο από τη Ζώνη του Ευρώ, αλλά άλλα παράκεντρα εντός της κυβέρνησης να το επιδίωκαν. Ή, ακόμη χειρότερα, δεν καταλάβαιναν τι έκαναν. Η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της καταστροφής διότι όπως είπε ο κ. Βούτσης «η Αριστερά –όλοι μας και ως χώρος και ως άτομα– δεν είχαμε σχέση με τη διακυβέρνηση».

Παρ’ όλα αυτά έριξαν μια κυβέρνηση για να καθίσουν στους θώκους της εξουσίας. Kόστισαν 100 δισ. και εξ όσων αποκαλύπτονται μπορούμε να πούμε, «φτηνά τη γλιτώσαμε»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή