Αποζημίωση για μεταφορά συντελεστή

Αποζημίωση για μεταφορά συντελεστή

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καταβολή αποζημίωσης σε δύο πολίτες που κατέχουν από το 1994 τίτλο μεταφοράς συντελεστή χωρίς να μπορούν να τον αξιοποιήσουν, αποφάσισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι πολίτες, αρχικά κατείχαν οικόπεδο στη Νέα Πεντέλη, το οποίο είχε δεσμευθεί ως κοινόχρηστος χώρος από το 1961 και στη συνέχεια, το 1993, απαλλοτριώθηκε με την έκδοση τίτλου μεταφοράς συντελεστή. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι κακώς το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ είχε εκδώσει τον επίμαχο τίτλο και επομένως φέρει την ευθύνη για τον «εγκλωβισμό» των ιδιοκτητών.

Η οικογένεια των προσφευγόντων κατείχε ένα οικόπεδο περίπου δύο στρεμμάτων στα όρια Μελισσίων και Νέας Πεντέλης. Οταν η περιοχή εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης, το 1961, το οικόπεδο χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος χώρος, χωρίς να απαλλοτριωθεί. Τριάντα χρόνια μετά, η τότε Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ξεκίνησε τη διαδικασία απαλλοτρίωσης – όμως ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου επέλεξε, όπως είχε τότε τη δυνατότητα, αντί χρημάτων να λάβει το 1996 έναν τίτλο δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή από το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το 2013, οι δύο κόρες του ιδιοκτήτη (στις οποίες περιήλθε ο τίτλος μετά τον θάνατο του πατέρα τους) προσέφυγαν δικαστικά και ζήτησαν την άρση της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου, αίτημα που απορρίφθηκε. Στη συνέχεια προσέφυγαν εκ νέου ζητώντας τη χρηματική αποζημίωσή τους, καθώς ο τίτλος μεταφοράς συντελεστή τούς ήταν πρακτικά άχρηστος.

Πρόσφατα, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας δικαίωσε τις δύο αδελφές. Οπως αποφάσισε, ο τίτλος ήταν εξαρχής παράνομος, καθώς το 1996 που εκδόθηκε είχε ήδη κριθεί αντισυνταγματική η χρήση του εργαλείου αυτού για ρυμοτομούμενους χώρους. Ως αποτέλεσμα, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν καταβλήθηκε αποζημίωση για τη «στέρηση» της περιουσίας. Το δικαστήριο επεδίκασε σε καθεμία από τις αδελφές αποζημίωση 200.000 ευρώ (190.000 ευρώ ως υλική ζημία και 10.000 ευρώ ως ηθική βλάβη), συν τους νόμιμους τόκους, από το 2014, χρονιά υποβολής της αγωγής τους.

Ανάλογη απόφαση είχε εκδώσει και το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο το 2017. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε δικαιώσει πολίτη που διέθετε οικόπεδο 6,6 στρεμμάτων στον Δήμο Ελευσίνας και το οποίο είχε αποζημιωθεί με την έκδοση τίτλου μεταφοράς συντελεστή. Ο πολίτης προσέφυγε αρχικά στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία των δικαίωσαν, ενώ στο ΣτΕ είχε προσφύγει το Δημόσιο, προσπαθώντας να ανακόψει την απόφαση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, δεν έχει ακόμη καταλήξει με ποιο τρόπο θα «αναστηθεί» ο θεσμός, καθώς η συνταγματικότητα των ρυθμίσεων παραμένει ένα σοβαρό εμπόδιο. Ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή θεσπίστηκε το 1979 (ν. 880/79), κρίθηκε αντισυνταγματικός το 1994, επαναπροωθήθηκε το 1995 (ν. 2300/95), ακυρώθηκε το 2006 και έτσι παραμένει έκτοτε ανενεργός, παρότι έγιναν προσπάθειες επαναφοράς του τα επόμενα χρόνια (οι οποίες δεν κρίθηκαν ποτέ δικαστικώς, γιατί δεν πέρασαν στο στάδιο εφαρμογής). Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος (2017), οι ανενεργοί τίτλοι μεταφοράς συντελεστή είναι 1.071 και αντιστοιχούν σε 424.000 εκατ. τετραγωνικά μέτρα (περίπου το 34% των τίτλων που έχουν εκδοθεί), ενώ ακόμα 98 τίτλοι έχουν ακυρωθεί (38.788 τ.μ.) και πρέπει να αποζημιωθούν. Αντίθετα, 63,5% των τίτλων που εκδόθηκαν (αντιστοιχούν σε 1 εκατ. τ.μ.) πρόλαβαν να υλοποιηθούν προτού καταργηθεί η ρύθμιση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή