965 νέες αφίξεις στα νησιά από την Παρασκευή

965 νέες αφίξεις στα νησιά από την Παρασκευή

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμείωτες συνεχίζονται οι μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές στα νησιά, επιδεινώνοντας τις συνθήκες για τους διαμένοντες. Από την Παρασκευή έως και χθες το μεσημέρι σε Χίο, Λέσβο και Σάμο έφθασαν 965 άτομα από την Τουρκία. Η κυβέρνηση επισπεύδει τις σχεδιαζόμενες δράσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ροές που έχουν πλέον αναδειχθεί σε εθνικό πρόβλημα. Το σχέδιο νόμου για το άσυλο αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει να μιλήσει στο σώμα για τις δρομολογούμενες αλλαγές. Πάντως χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οργανώσεις που στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς «επιφέρει δραστικές αλλαγές στο σύστημα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στην Ελλάδα, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τα δικαιώματα των αιτούντων όσο και τη σωματική και ψυχική τους υγεία».

Οσον αφορά την κατάργηση του μετατραυματικού στρες ως κριτηρίου ευαλωτότητας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) τονίζουν ότι «η εξαίρεση αυτή θα οδηγήσει στο να μη λάβουν την αναγκαία θεραπεία άνθρωποι που έχουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας». Παράλληλα, τα ψυχιατρικά περιστατικά σε όσους βρίσκονται στα νησιά αυξάνονται συνεχώς. Το 63% των ασθενών που περιέθαλψε το ιατρείο των ΓΧΣ τους καλοκαιρινούς μήνες είχαν ψυχωσικά συμπτώματα.  

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των ΓΧΣ, οι συνθήκες διαβίωσης στα νησιά και στην πρόσβαση των αιτούντων άσυλο που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ΚΥΤ είναι δραματική. Ανάμεσα στις 35.000 παραμένοντες υπάρχουν 1.500 ασυνόδευτα παιδιά. «Στο ιατρείο μας στη Λέσβο βλέπουμε 450 παιδιά την εβδομάδα. Υπάρχουν 140 παιδιά με χρόνια νοσήματα μεταξύ των οποίων και καρκίνο, τα οποία λόγω της κατάργησης του ΑΜΚΑ δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο νοσοκομείο», εξηγεί.

Παράλληλα, οι καθημερινές αφίξεις εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν από τους υπευθύνους των δομών. Στη Λέσβο χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν εκτός της κύριας εγκατάστασης του ΚΥΤ της Μόριας, στον γνωστό ως «ελαιώνα», έχουν δύσκολη πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής καθώς αναλογεί μία τουαλέτα  για 170 άτομα και μία ντουσιέρα για 500 ανθρώπους. Στη Σάμο στο ΚΥΤ στο Βαθύ, σύμφωνα με τους ΓΧΣ, επειδή δεν υπάρχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, διανέμονται την ημέρα 40.000 λίτρα νερό.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, η οργάνωση HumanRights360 κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή