Σήμα από Βρυξέλλες για τριπλή συγχώνευση στις ιχθυοκαλλιέργειες

Σήμα από Βρυξέλλες για τριπλή συγχώνευση στις ιχθυοκαλλιέργειες

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος για την ολοκλήρωση της μεγάλης συγχώνευσης στις ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο, το οποίο αφορούσε την πώληση περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών «Σελόντα» και «Νηρεύς» σε τρίτους, δεν υπάρχει πια. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκρινε την πώληση των περιουσιακών στοιχείων στο fund Diorasis και πλέον θεωρείται θέμα μερικών εβδομάδων να υπογραφεί η οριστική συμφωνία ανάμεσα στις τράπεζες – βασικούς μετόχους των «Σελόντα» και «Νηρέα» και στον όμιλο «Ανδρομέδα».

Χθες, λοιπόν, ο όμιλος «Ανδρομέδα» ανακοίνωσε ότι η DG Comp έδωσε το πράσινο φως για την πώληση στην Diorasis ιχθυοτροφείων που παράγουν 10.000 τόνους μεσογειακών ιχθύων, μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας και των εκκολαπτηρίων που παράγουν 50 εκατομμύρια τεμάχια γόνου. Η παραπάνω προϋπόθεση είχε τεθεί επίσης από την DG Comp όταν ενέκρινε την εξαγορά των «Σελόντα» – «Νηρέα» από τον όμιλο Ανδρομέδα. Σημειώνεται εδώ ότι η σχετική απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών. «Με την ένωση των δυνάμεων του Νηρέα, της Σελόντα και της Ανδρομέδας, θα είμαστε σε θέση να ορίσουμε νέα πρότυπα απόδοσης στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια. Ο συνδυασμός των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτών των τριών εταιρειών θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία και να προωθήσουμε την καινοτομία προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων και της αγοράς προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας στο σύνολό της», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ομίλου Ανδρομέδα, Θορ Τάλσεθ.

Θέμα εβδομάδων, μετά την εξέλιξη αυτή, θεωρείται η υπογραφή της οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στις τράπεζες και στον όμιλο «Ανδρομέδα» για την απόκτηση από τη δεύτερη του 79,61% της «Σελόντα» και του 74,98% της «Νηρέα», του ποσοστού δηλαδή που κατέχουν οι πρώτες. Θα χρειαστεί, βεβαίως, η σύγκληση έκτακτων γενικών συνελεύσεων των μετόχων των «Σελόντα» και «Νηρέα», ενώ στη συνέχεια θα γίνει η υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας των δύο εισηγμένων εταιρειών και η διαγραφή των τελευταίων από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Για την ολοκλήρωση, βεβαίως, της συγχώνευσης έτσι ώστε το νέο σχήμα να λειτουργεί και να αναπτύσσεται ως μία, ενιαία εταιρεία, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ακόμη ένας χρόνος.

Το μεγάλο σχήμα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση του ομίλου Ανδρομέδα με τις εταιρείες «Νηρεύς» και «Σελόντα» θα ελέγχει παραγωγή περίπου 70.000 τόνων, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 37% της παραγωγής της Ε.Ε. ή 17%, εάν συμπεριληφθεί η παραγωγή στα λεγόμενα μεσογειακά είδη (τσιπούρα και λαβράκι) της Τουρκίας και της Βόρειας Αφρικής. Η συγχώνευση αυτή –όραμα αρκετών δεκαετιών– αναμένεται να κινητοποιήσει επιπλέον κεφάλαια στο σύνολο του κλάδου, καθώς ο τζίρος του υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ και εάν ληφθούν υπόψη και οι έμμεσα εμπλεκόμενοι κλάδοι υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ.

Η επιτυχία ή όχι της συγχώνευσης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στις ιχθυοκαλλιέργειες, επενδύσεις οι οποίες, βεβαίως, θα εξαρτηθούν και από την ετοιμότητα της πολιτείας σε ό,τι αφορά την απαιτούμενη νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι ουσιαστικά ιδιοκτήτες του νέου σχήματος θα είναι τα funds Amerra και Mubadala, με το δεύτερο να επιθυμεί να τοποθετήσει επιπλέον κεφάλαια στην ελληνική αγορά και κυρίως στην πρωτογενή παραγωγή. Δεν αποκλείεται δε, να καταστεί κύριος μέτοχος του μεγάλου ομίλου στις ιχθυοκαλλιέργειες, εάν επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν την Amerra να αποχωρεί σε ορίζοντα τετραετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή