Αύξηση κερδοφορίας εμφάνισε ο όμιλος ΟΤΕ στο εννεάμηνο

Αύξηση κερδοφορίας εμφάνισε ο όμιλος ΟΤΕ στο εννεάμηνο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα αποτελέσματα του ΟΤΕ στο 9μηνο του 2019. Ο οργανισμός αναφέρει θετικό πρόσημο στις μεταβολές σε όλα τα βασικά του μεγέθη, χάρη κυρίως στις καλές επιδόσεις του στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, το γ΄ τρίμηνο του έτους ο ΟΤΕ στην Ελλάδα είχε την καλύτερη επίδοση σε όρους εσόδων και λειτουργικών κερδών κατά τα τελευταία επτά τρίμηνα. Αναπόφευκτα, μετά και την πώληση της Telekom Mobile Albania (πρώην AMC), πλέον ο όμιλος έχει το 75% των εσόδων και το 91% των λειτουργικών κερδών (EBITDA) από την εγχώρια αγορά.

Πιο αναλυτικά, στο 9μηνο του 2019 ο ΟΤΕ ανέφερε ενοποιημένα έσοδα ύψους 2,87 δισ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 1,02 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη αποδιδόμενα σε μετόχους της μητρικής εταιρείας ύψους 242 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα σημείωσαν αύξηση 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 7,7% και τα καθαρά κέρδη κατά 3,6%. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι μεταβολές εσόδων και κερδών στο γ΄ τρίμηνο του έτους.

Ενδεικτικό της πορείας είναι ότι η ίδια η Deutsche Telekom (DT) κάνει αναφορά στην πορεία του οργανισμού στις οικονομικές καταστάσεις της. «Εξετάζοντας την ανάπτυξη ανά χώρα, οι εθνικές επιχειρήσεις στην Eλλάδα, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Αυστρία πέτυχαν τις μεγαλύτερες συνεισφορές στην οργανική ανάπτυξη των εσόδων τούς πρώτους εννέα μήνες του έτους», αναφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις της DT που παρουσιάσθηκαν χθες.

Από την πορεία στο 9μηνο ικανοποιημένη εμφανίσθηκε και η διοίκηση του ΟΤΕ. «Ο όμιλος ΟΤΕ σημείωσε ένα ακόμη καλό τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις θετικές τάσεις που καταγράφονται από την αρχή του έτους», σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ. Ο ίδιος σημείωσε την ανοδική πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα και την προσπάθεια σταθεροποίησης των δραστηριοτήτων του ομίλου στη Ρουμανία. «Στην Ελλάδα, τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής αυξήθηκαν για ακόμα μια φορά», είπε ο κ. Τσαμάζ, προσθέτοντας ότι στη Ρουμανία «διαφαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών μας, με τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής να σταθεροποιούνται σταδιακά και την κερδοφορία να δείχνει σημάδια βελτίωσης». Σημειώνεται ότι τα έσοδα στη Ρουμανία για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους σημείωσαν οριακή αύξηση στα 691,3 εκατ. ευρώ, αλλά τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 17,5%, φθάνοντας τα 92,1 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τσαμάζ επαναβεβαίωσε χθες τις προβλέψεις ως προς τις ταμειακές ροές, γεγονός που θα διασφαλίσει για άλλη μια φορά επιστροφές ύψους 350 εκατ. ευρώ στους μετόχους και την περυσινή μερισματική πολιτική. Παράλληλα, η διοίκηση του οργανισμού επιβεβαίωσε τον στόχο των κεφαλαιουχικών δαπανών για το 2019 στο ύψος των 650 εκατ. ευρώ. Ερωτηθείς, ωστόσο, χθες κατά την τηλεφωνική συνδιάσκεψη αν η καθυστέρηση από την πλευρά της πολιτείας στη δημοπρασία συχνοτήτων 5ης γενιάς θα επιφέρει κάποια διεύρυνση του μερίσματος, ο κ. Τσαμάζ διέλυσε τις όποιες προσδοκίες αυξημένου μερίσματος. Χαρακτήρισε την αναβολή της δημοπρασίας μόνο ως «μικρή καθυστέρηση» στη διενέργεια της σχετικής δαπάνης.

Πάντως, τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν θεαματικά μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, φθάνοντας το 1,3 δισ. ευρώ (+27,3% σε σχέση με το τέλος της αντίστοιχης περιόδου του 2018), ενώ ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε, κυρίως εξαιτίας της εφαρμογής του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ) 16, που εντάσσει τις μισθώσεις στον δανεισμό της επιχείρησης. Χωρίς την εφαρμογή του προτύπου, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου υποχώρησε κατά 4,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή