Βγάζοντας από ντοκιμαντέρ ξίγκι

Βγάζοντας από ντοκιμαντέρ ξίγκι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διαβόητο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για την υπόθεση Novartis είχε ανέβει υποτιτλισμένο σε αρκετούς δια-δικτυακούς τόπους, πολύ πριν το μεταδώσει το Kontra Channel. Υπήρχε και στο site της «Αυγής» (17.10.2019) και είναι απορίας άξιον γιατί διάφορα στελέχη της «Προόδου» εκφράζουν κατόπιν τηλοψίας τον αποτροπιασμό τους για όσα «φοβερά και τρομερά» αποκαλύπτονται στην εκπομπή, την οποία «κανένας σταθμός δεν ήθελε να μεταδώσει». Μάλλον δεν παρακολουθούν ούτε την «Αυγή», αλλά αυτό δεν μας αφορά…

Η αλήθεια, όμως, είναι πως το «σούπερ-ντούπερ» ντοκιμαντέρ δεν αποκαλύπτει τίποτε για το θέμα για το οποίο γίνεται τόσος ντόρος στην Ελλάδα. Οι μάρτυρες δεν αναφέρονται σε χρηματισμούς πολιτικών και τα τρολ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν πολλή δουλειά για να τραβήξουν από τα μαλλιά μια αποστροφή του κ. Αδ. Γεωργιάδη ότι «εταιρείες όπως η Novartis μπορεί να δίνουν χρήματα σε πολιτικούς ή σε γιατρούς ή δεν ξέρω εγώ σε ποιους, επίσης όμως σώζουν και ζωές».

Το ντοκιμαντέρ καθαυτό –αν εξαιρέσουμε τα σκηνικά και τα κοστούμια– δεν είναι κάτι συγκλονιστικό, τουλάχιστον σε σχέση με τον ντόρο που γίνεται. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες προσπαθούν να εξηγήσουν τα προγράμματα χρηματισμού των γιατρών, αλλά οι συντελεστές της εκπομπής ούτε αυτό δεν μπορούν να αποδώσουν πειστικά. Μην τους αδικήσουμε: Είναι η φύση της τηλεόρασης τέτοια που δεν μπορεί να φωτίσει πολύπλοκες πρακτικές, όπως ήταν τα προγράμματα της εταιρείας για «επιβράβευση» των γιατρών που υπερσυνταγογραφούσαν κάποια φάρμακα.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, πάντως, του «La Strategia» (αυτός είναι ο τίτλος) είναι η χρήση του. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε να το λέει όπου κι αν βρισκόταν: «Εκεί που τα ελληνικά κανάλια δεν αφιερώνουν ούτε πέντε λεπτά για να αναδείξουν το σκάνδαλο, ένας ελβετικός τηλεοπτικός σταθμός, με ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας μιάμισης ώρας, ασχολείται αποκλειστικά με την ελληνική πτυχή του παγκόσμιου σκανδάλου της Novartis» (Ρέθυμνο 22.10.2019). Βεβαίως τα κανάλια ασχολούνται και με το παραπάνω –έγιναν εκπομπές, συζητήσεις κ.λπ.–, αλλά η αλήθεια σπανίζει στα λεγόμενά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε σχετικώς ότι «ο λαλίστατος υπουργός της Ν.Δ., όμως, είχε και άλλα να δώσει. Αποφάσισε να λύσει οριστικά τον γρίφο γύρω από το σκάνδαλο Novartis. Μιλώντας στην ελβετική τηλεόραση παραδέχτηκε χωρίς ντροπή επί λέξει: Πρέπει να καταλάβουμε ότι εταιρείες όπως η Novartis δίνουν χρήματα σε γιατρούς και πολιτικούς και δεν ξέρω σε ποιους άλλους, αλλά την ίδια στιγμή σώζουν ζωές. Μετά από αυτές τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις του κ. Γεωργιάδη, περιμένουμε με ενδιαφέρον από τον ίδιο να πει ποιοι πολιτικοί χρηματίστηκαν, αλλά και την επόμενη τοποθέτηση της Ν.Δ. περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis».

Πάλι καλά, λέμε, που δεν ζήτησαν καμιά δικαστική έρευνα για τους «δεν ξέρω εγώ ποιους»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή