Επέτειος Πολυτεχνείου: Εφοδοι σε ταράτσες και συλλήψεις

Επέτειος Πολυτεχνείου: Εφοδοι σε ταράτσες και συλλήψεις

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφοδο σε διαμέρισμα-ορμητήριο στην οδό Στουρνάρη 4 στα Εξάρχεια πραγματοποίησε χθες νωρίς το πρωί η Ασφάλεια. Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ένας 47χρονος υπάλληλος καφετέριας και ένας 33χρονος σπουδαστής. Είχαν νοικιάσει το σπίτι λίγες ημέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου, με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν στις επιθέσεις κατά των ΜΑΤ, τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες, κροτίδες και πέτρες. Το απόγευμα της Κυριακής αστυνομικοί είχαν κάνει έφοδο στην ίδια πολυκατοικία και είχαν συλλάβει δύο ακόμα άτομα που, εξεταζόμενα από τους αστυνομικούς, δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στο κτίριο. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα διάρρηξης, ωστόσο ερευνάται το ενδεχόμενο να συνδέονται και αυτοί με το διαμέρισμα-κρησφύγετο.

Εκτός της έρευνας στο συγκεκριμένο ακίνητο, η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής έφοδο και σε πολυκατοικία στην οδό Σπύρου Τρικούπη και συνέλαβε 6 άτομα. Είχαν ανέβει στην ταράτσα του κτιρίου κουβαλώντας μαζί τους βόμβες μολότοφ, τις οποίες σκόπευαν να πετάξουν κατά των αστυνομικών. Εντοπίστηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ΕΛ.ΑΣ. και συνελήφθησαν από άνδρες των ΜΑΤ που πήραν εντολή να ανέβουν στην ταράτσα της πολυκατοικίας. Την Κυριακή στα Εξάρχεια συνελήφθησαν συνολικά 32 άτομα, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε χθες δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών, εξύβριση, επικίνδυνες σωματικές βλάβες κ.ά. Εξι από τους διωκόμενους είναι ανήλικοι, ενώ τρεις είναι αλλοδαποί. Πρόκειται για έναν υπήκοο Τουρκίας, έναν υπήκοο Αφγανιστάν, ενώ ένας τρίτος δεν είχε χαρτιά και γίνεται προσπάθεια ταυτοποίησής του. Παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο αυτόφωρο και αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για την εκδίκαση των υποθέσεών τους. Οι περισσότεροι συνελήφθησαν έπειτα από επέμβαση των ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της καθιερωμένης πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Περίπου 100-150 άτομα επιχείρησαν να προκαλέσουν επεισόδια βάζοντας φωτιές και πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς. Δόθηκε άμεσα εντολή στις διμοιρίες να πραγματοποιήσουν έφοδο στην πλατεία και έδωσαν τέλος στα γεγονότα πριν προλάβουν να πάρουν διαστάσεις.

Στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και στη ΓΑΔΑ επικρατούσε χθες ικανοποίηση για την εφαρμογή του σχεδίου της Αστυνομίας, που είχε ως αποτέλεσμα ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου να μην συνοδευτεί από επεισόδια. Η συνεχής παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ σε καίρια σημεία στα Εξάρχεια, η ενεργοποίηση ομάδων αστυνομικών της Ασφάλειας που ήλεγχαν όσους κινούνταν πεζή προς τα Εξάρχεια και οι έλεγχοι στις ταράτσες πολυκατοικιών περιμετρικά της πλατείας αφαίρεσαν –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού από τους κουκουλοφόρους. Ενδεικτικό του πλέγματος μέτρων που είχαν ληφθεί είναι ότι είχε γίνει προσπάθεια ούτως ώστε να μην είναι δυνατή η προμήθεια, από τα πρατήρια καυσίμων της περιοχής, βενζίνης για την παρασκευή μολότοφ. Πάντως, κατά την επέμβαση των ΜΑΤ στην οδό Τοσίτσα τραυματίστηκε στο κεφάλι νεαρή γυναίκα που παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Αιφνιδιασμός από τον «Ρουβίκωνα»

Σε πέντε ενέργειες μέσα σε ένα 24ωρο προχώρησε η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας», αιφνιδιάζοντας την ΕΛ.ΑΣ. που είχε στραμμένη την προσοχή της στα μέτρα για το Πολυτεχνείο. Η αρχή έγινε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, όταν μέλη της πέταξαν φέιγ βολάν έξω από το σπίτι του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, στο Μαρούσι. Λίγη ώρα αργότερα, μέλη της αναρχικής ομάδας πέταξαν μπογιές έξω από το δημαρχείο Βύρωνα. Τα ξημερώματα της Δευτέρας, το μπαράζ επιθέσεων συνεχίστηκε. Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τις 5 π.μ., άγνωστοι με βαριοπούλες προκάλεσαν φθορές στα γραφεία εταιρείας τσιμέντων στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δέκα λεπτά αργότερα, 20 άτομα που επέβαιναν σε μηχανάκια πέταξαν μπουκάλια με μπογιά έξω από τις εγκαταστάσεις δύο εναλλακτικών παρόχων ενέργειας, που έχουν την έδρα τους στην οδό Αμαρουσίου-Χαλανδρίου. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν δίχως να γίνουν αντιληπτοί και να καταδιωχθούν από την ΕΛ.ΑΣ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή