Στα «χαρακώματα» το Παρίσι λόγω συμφωνίας ΔΟΕ – Airbnb

Στα «χαρακώματα» το Παρίσι λόγω συμφωνίας ΔΟΕ – Airbnb

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο Παρίσι η συμφωνία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με την ψηφιακή πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb για χορηγία της ΔΟΕ, με τη δήμαρχο Παρισίων αλλά και τους ξενοδόχους της Πόλης του Φωτός να αντιδρούν έντονα και τη Λωζάννη να σπεύδει να δικαιολογηθεί.

Την προηγούμενη Δευτέρα, η ΔΟΕ ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας ύψους 452 εκατομμυρίων ευρώ για χορηγία της από την Airbnb, που αφορά τις πέντε επόμενες κύριες ολυμπιακές διοργανώσεις Θερινών και Χειμερινών Αγώνων, δηλαδή από το Τόκιο 2020 έως και το Λος Αντζελες το 2028, συμπεριλαμβανομένων και των μεθεπόμενων Θερινών στο Παρίσι, το 2024.

Σύμφωνα με γαλλικά ρεπορτάζ, η δήμαρχος Παρισίων, Αν Ινταλγκό, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δηλώνοντας την αντίθεσή της αλλά και την πρόθεσή της να αυστηροποιήσει ιδιαιτέρως το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιχειρήσεων Τουρισμού της Γαλλίας, Λοράν Ντιουκ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «οι ξενοδόχοι θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024». Σε ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος αποκάλεσε τη συμφωνία χορηγίας «ατυχή» και πρόσθεσε: «Είναι εξωφρενικό να κάνει η ΔΟΕ παγκόσμιο συνεργάτη της αυτή την επιχείρηση, η οποία χρησιμοποιεί την απορρύθμιση σε κάθε χώρα του κόσμου. Πού είναι η ηθική;».

Από τη δική της πλευρά η ΔΟΕ απάντησε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο να συνάψει συμφωνία με κάποιον ξενοδοχειακό όμιλο, είτε πρόκειται για προνομιακές τιμές για επισκέπτες των καιρό των αγώνων είτε αφορά συμφωνία χορηγίας των Αγώνων στο Παρίσι.

Ωστόσο, η Λωζάννη απέφυγε να απαντήσει εάν θα έλθει σε κάποια συνεννόηση με την ξενοδοχειακή βιομηχανία στο Παρίσι, την ώρα που πλατφόρμες όπως η Airbnb κατηγορούνται, σε βαθμό υπερβολής συχνά, για την άνοδο των τιμών των κατοικιών.

Σημειώνεται ότι το οικιστικό ζήτημα αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας για τον δήμο των Παρισίων, με την εκλογική διαδικασία να προγραμματίζεται για τον προσεχή Μάρτιο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή