Γλιτώνουν πρόστιμα και αναδρομικά για λάθος τετραγωνικά ακινήτων

Γλιτώνουν πρόστιμα και αναδρομικά για λάθος τετραγωνικά ακινήτων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που νομιμοποίησαν αυθαίρετα, ημιυπαίθριους ή δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους στους δήμους όπου ανήκουν δίνει διάταξη που περιελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίστηκε χθες.  Συγκεκριμένα, το άρθρο 51 (παράγραφος 2) απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα που έχουν δηλώσει λανθασμένα τετραγωνικά μέτρα στους δήμους όπου ανήκουν, από πρόστιμα και αναδρομικά. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μεταβούν οι υπόχρεοι στους δήμους τους και να δηλώσουν τα σωστά στοιχεία ώστε από το νέο έτος να πληρώνουν τους δημοτικούς φόρους και τα τέλη με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Η εξέλιξη αυτή εκτός από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να βοηθήσει όλους τους δήμους της χώρας που θα δουν τα έσοδά τους να αυξάνονται κατά 145 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Η διάταξη που ψηφίστηκε χθες ορίζει ότι: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης  για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020 χωρίς επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή  ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.  Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγουμένου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνον από την 1.1.2020».

Με τη ρύθμιση αυτή, η οποία υπήρξε επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ κατά την τελευταία πενταετία, δίνει το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει δηλωμένο το ακίνητό του με  μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να το διορθώσει χωρίς την επιβολή προστίμων και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων. Η νέα ρύθμιση αφορά κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας, δηλαδή τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, και αφορά οποιοδήποτε ακίνητο:  κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, ενώ η πληρωμή των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2020, όποτε και αν δηλωθούν.

Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας, και ιδιαίτερα όσους τακτοποίησαν αυθαίρετα, να σπεύσουν να επωφεληθούν από τη μοναδική αυτή ρύθμιση, να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και να προβούν στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις στους οικείους δήμους.

Σημειώνεται ότι στις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης ήταν η πληρωμή αναδρομικών των τελευταίων πέντε ετών και η κατάργηση των προσαυξήσεων που ανέρχονται στο 50% των οφειλόμενων τελών. Οπως φαίνεται, όμως,  η κυβέρνηση μετά τις τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων αποφάσισε να ξεμπερδέψει με τα προβλήματα του παρελθόντος, δίνοντας ταυτόχρονα ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, στις 31 Δεκεμβρίου  λήγει η προθεσμία δήλωσης για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ότι θα παραταθεί, όπως έχει ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ από τον αρμόδιο υπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή