«Οχι» σε εφέτες οι έρευνες για Novartis

«Οχι» σε εφέτες οι έρευνες για Novartis

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσθηση προκάλεσε, εντός και εκτός Δικαιοσύνης, η απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών να μην γίνει δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασιλείου Πλιώτα, για ανάθεση των ερευνών στην υπόθεση της Novartis σε εφέτες ανακριτές, πρωτοβουλία που αν γινόταν αποδεκτή θα έθετε εκτός την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία ελέγχεται για τους χειρισμούς της στις έρευνες για τα πολιτικά πρόσωπα.

Η Ολομέλεια του Εφετείου, με οριακή απαρτία –μετείχαν 112 δικαστικοί από τους 307 που αποτελούν το σύνολο των δικαστών οι οποίοι υπηρετούν στο Εφετείο της Αθήνας–, ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία 69 ψήφων υπέρ τού να παραμείνουν οι έρευνες για την υπόθεση της Novartis διάσπαρτες, όπως είναι μέχρι σήμερα, σε ειδικές ανακρίτριες κατά της διαφθοράς, και το σημαντικότερο, να παραμείνει η έρευνα για τους πολιτικούς στα χέρια της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της επικεφαλής της, Ελένης Τουλουπάκη. Μόνο 40 δικαστικοί ψήφισαν υπέρ της ανάθεσης των ερευνών για το σύνολο της υπόθεσης σε εφέτες ανακριτές, ενώ τρία μέλη της Ολομέλειας δεν εξέφρασαν άποψη, ψηφίζοντας λευκό.

Επιχειρήματα

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των δικαστών που τάχθηκε υπέρ της απόρριψης του αιτήματος για ανάθεση σε εφέτες των ερευνών για τη Novartis επικαλέστηκε επιχειρήματα όπως ότι οι έρευνες, που διαρκούν τρία και πλέον χρόνια, είναι σε πλήρη εξέλιξη από τις ανακρίτριες Διαφθοράς. Επιπλέον, το ότι ακόμη δεν έχουν κληθεί σε απολογίες ούτε οι αρχικοί κατηγορούμενοι, όπως ο Κωνσταντίνος Φρουζής, αιτιολογήθηκε από το γεγονός ότι αναμένονται στην ανάκριση στοιχεία από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Για την κρίσιμη πτυχή της υπόθεσης που αφορά και τα πολιτικά πρόσωπα, η πλειοψηφία των εφετών έκρινε ότι η σχετική δικογραφία πρέπει να παραμείνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς, καθώς ήδη για επτά πολιτικούς η υπόθεση έχει κλείσει και μόνο για δύο ακόμη παραμένει ανοικτή (Αδωνις Γεωργιάδης και Δημ. Αβραμόπουλος), ενώ για τον Ανδρέα Λοβέρδο έχει ήδη κινηθεί διαδικασία ποινικής δίωξης και με πρωτοβουλία του ιδίου η υπόθεση είναι στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, καθώς ο πρώην υπουργός αρνήθηκε να κάνει χρήση των ευχερειών που του παρείχε η ισχύουσα νομοθεσία για τους πολιτικούς.

Αντίθετη γνώμη, βεβαίως, εξέφρασαν οι 40 εφέτες που ψήφισαν υπέρ του αιτήματος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πλιώτα, προκρίνοντας το ουσιαστικό επιχείρημα ότι η υπόθεση είναι σοβαρή και πρέπει να εκκαθαριστεί στο σύνολό της και σύντομα.

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, που θεωρήθηκε απρόσμενη, η έρευνα για τους πολιτικούς παραμένει στην Εισαγγελία Διαφθοράς που ήδη ελέγχεται για τους χειρισμούς της έως τώρα, ενώ η απόρριψη του αιτήματος για ανάθεση σε εφέτες των ερευνών εκτιμάται ότι θα εκληφθεί από πολλές πλευρές ως ιδιότυπη επικύρωση των πεπραγμένων μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για την υπόθεση της Novartis, αν και οι δικαστικοί και πολιτικοί χειρισμοί αποτελούν ήδη αντικείμενο ερευνών από Δικαιοσύνη και Βουλή, με τις έρευνες της προανακριτικής επιτροπής να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και με τις καταθέσεις των εξεταζόμενων μαρτύρων να συνεχίζονται, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της δυσώδους αυτής υπόθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή