Κατάληψη στο ΕΜΠ κατά της… έρευνας

Κατάληψη στο ΕΜΠ κατά της… έρευνας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοιτητές κάνουν κατάληψη στην πρυτανεία και σε χώρους του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, ζητώντας να σταματήσουν συγκεκριμένα ερευνητικά έργα που, όπως υποστηρίζουν σχετίζονται με την ανάπτυξη πολεμικών συγκρούσεων. Κι αυτό παρόλο που οι έρευνες χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και έχουν αξιολογηθεί ως προς το αντικείμενό τους.

Ειδικότερα, οι φοιτητές αριστερών πεποιθήσεων όπως δηλώνουν, θεωρούν ότι τρία έργα που πραγματοποιούνται στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) στο ΕΜΠ αφορούν σε πολεμική έρευνα.

Βεβαίως, τα έργα έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 και όπως εξήγησε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΠΙΣΕΥ κ. Γιάννης Βασιλείου, τα έργα αφορούν τον αγώνα κατά του κυβερνοεγκλήματος και την ανάπτυξη τεχνολογιών που συμβάλλουν σε κοινωνίες πιο ανθεκτικές έπειτα από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. «Είναι έργα του Η2020 στον τομέα των Κοινωνικών Προκλήσεων (Societal Challenges) που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ελευθερίας και ευημερίας. Τα τρία έργα που προκαλούν αντιδράσεις είναι σε αυτό που η ΕΕ ονομάζει “κοινωνικές προκλήσεις” και αποσκοπούν στη διασφάλιση της ελευθερίας και της ευημερίας» εξηγεί ο κ. Βασιλείου.

Οι φοιτητές πλην της διακοπής των έργων, επίσης, ζητούν κατά κύριο λόγο η έρευνα στο ΕΜΠ να χρηματοδοτείται μόνο από το ελληνικό Δημόσιο. «H χρηματοδότηση προέρχεται από χρήματα του Ευρωπαίου φορολογουμένου, τα έργα δεν θα λάμβαναν έγκριση αν δεν ήταν σύμφωνα πλήρως με τις θεμελιώδεις αρχές και συμβάσεις της Ε.Ε. και τη νομοθεσία», λέει ο πρόεδρος του ΕΠΙΣΕΥ.

Και προσθέτει: «Τα έργα είναι ανταγωνιστικά, έχουν περάσει από τα ευρωπαϊκά “κόσκινα”  δεοντολογίας και ηθικής της έρευνας, είναι στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, δίνουν δυνατότητα σοβαρής ερευνητικής απασχόλησης ειδικά σε νέους ερευνητές. Δεν έχουν τα χαρακτηριστικά ή τη στόχευση που τους προσάπτουν αυτοί που αντιδρούν, υπάρχει σοβαρή ανάγκη και υποχρέωση συνεργασίας με θεσμικούς φορείς άμυνας και πολιτικής προστασίας της χώρας. Γενικότερα, το ΕΠΙΣΕΥ είναι το πλέον επιτυχημένο επιστημονικό ινστιτούτο της χώρας, προβάλλει το εγχώριο ερευνητικό δυναμικό, ενισχύει οικονομικά μεγάλου εύρους δραστηριότητές του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή