Δεν χρειάζεται να παίζεις γκολφ για να εκτιμήσεις τη θέα που ανοίγεται μπροστά σου όταν βρεθείς έστω και για μία φορά στο παραθαλάσσιο γήπεδο The Bay Course, το ένα από τα δύο signature γήπεδα γκολφ 18 οπών της Costa Navarino. Το βλέμμα αφήνεται σε μία από τις καλύτερες εκδοχές της μεσογειακής φύσης: χαμηλοί καταπράσινοι λόφοι και αιωνόβιοι ελαιώνες σμίγουν σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με φόντο τον ιστορικό κόλπο του Ναβαρίνου στη Μεσσηνία. 

Σε αυτό το ειδυλλιακό περιβάλλον ξεκίνησε εδώ και λίγους μήνες τη λειτουργία του το νέο, υπόσκαφο Clubhouse του βραβευμένου γηπέδου, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τη θέση του στον παγκόσμιο χάρτη του γκολφ. Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο AETER Architects, τo έκτασης 2.000 τ.μ. Clubhouse συνιστά ταυτόχρονα τόσο αρχιτεκτονική όσο και περιβαλλοντική τομή. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα υπόσκαφα clubhouse που βρίσκονται σε γήπεδα γκολφ σε όλο τον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή εφαρμόζεται πλήρως το πράσινο μοντέλο αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης της Costa Navarino, που σημαίνει χαρακτηριστική... εμμονή στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Είναι ενδεικτικό ότι φυτεύτηκαν περισσότερα από 27.500 φυτά και δέντρα στον περιβάλλοντα χώρο και στις πράσινες στέγες του κτιρίου.  

Μιλώντας με τον κ. Χάρρυ Μπουγαδέλη, επικεφαλής του γνωστού γραφείου AETER Architects, που εκπόνησε την αρχιτεκτονική μελέτη της νέας εποχής του Aστέρα Βουλιαγμένης και πρόσφατα ανέλαβε την ανακαίνιση του Χίλτον της Αθήνας, αντιλαμβάνεσαι πλήρως τις προτεραιότητες της παρέμβασης. «Η επιλογή της ιδιοκτησίας για τις νέες τουριστικές εγκαταστάσεις που προγραμματίζει στην περιοχή είναι μέρος των εγκαταστάσεων να ακολουθούν την τυπολογία των υπόσκαφων κτιρίων με στόχο την αρμονική ισορροπία αρχιτεκτονικής και τοπίου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προτεινόμενη λύση για τις νέες εγκαταστάσεις της λέσχης γκολφ». Ο κ. Χάρρυ Μπουγαδέλης αναφέρεται στις υπόσκαφες κατασκευές ως «μια αρχέγονη τυπολογία κατοίκησης που απαντάει στην ανάγκη του ανθρώπου να προστατευτεί από τα στοιχεία της φύσης, που έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, σαν μια τυπολογία κατασκευής που απαντά στον παγκόσμιο πλέον προβληματισμό για την ανάγκη αναστολής της κλιματικής αλλαγής». 

 

 

Κεντρικός στόχος του σχεδιασμού είναι το συγκρότημα να χάνεται μέσα στη φύτευση και στο φυσικό ανάγλυφο τοπίο, χωρίς να δίνει την αίσθηση του κτιρίου, χωρίς να τονίζεται η ανθρώπινη παρουσία και παρέμβαση. Η πράσινη στέγη (ή το φυτεμένο δώμα, αν προτιμάτε) προσφέρει πολλαπλά περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομικά οφέλη, καθώς ενισχύει τη μόνωση του κτιρίου και συμβάλλει αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. «Οι φυτεύσεις έγιναν με γνώμονα την οικολογική ανασυγκρότηση του φυσικού περιβάλλοντος», υπογραμμίζει ο Χάρρυ Μπουγαδέλης.

Το μόνο εμφανές στοιχείο που υποδηλώνει την ανθρώπινη παρέμβαση είναι το μεγάλο, καμπύλο, διάτρητο στέγαστρο, σαν μια μεγάλη πέργκολα, που στη δυτική πλευρά φαίνεται να ξεπροβάλλει μέσα από το έδαφος ενώ στην ανατολική εδράζεται σε τοίχους επενδεδυμένους με φυσική πέτρα, αποτύπωμα κάποιας πανάρχαιας ανθρώπινης υπαίθριας δραστηριότητας. Ένας αναλημματικός «πέτρινος» τοίχος δημιουργεί μια δυναμικά εξελισσόμενη καμπύλη, που σέβεται τις υψομετρικές καμπύλες του φυσικού εδάφους και καταλήγει σταδιακά αποδομούμενος σε έκκεντρες βαθμιδωτές «πεζούλες», που χάνονται στο φυσικό έδαφος. 

«Η όλη σύνθεση αποπνέει μια ηρεμία και απλότητα που συνάδει ιδανικά με το τοπίο και συμβάλλει στη σταδιακή για τον επισκέπτη αποκάλυψη που αποτελεί η μαγευτική θέα η οποία θα ξεδιπλωθεί μπροστά του μόλις περάσει το κατώφλι της εισόδου του κτιρίου της λέσχης», προσθέτει ο Χάρρυ Μπουγαδέλης. Σε κάθε σημείο του κτιρίου αισθάνεσαι ότι είσαι ο μοναδικός θεατής μιας υπέροχης παράστασης που ξετυλίγεται στα μάτια σου, με πρωταγωνιστή τον ήλιο στην πορεία του έως την ώρα της δύσης του πίσω από τη Σφακτηρία».

Το νέο Clubhouse (την επιμέλεια του εσωτερικού σχεδιασμού έχει αναλάβει το γραφείο MKV Design) διαθέτει εστιατόριο και μπαρ όπου γκολφέρ και επισκέπτες απολαμβάνουν το τοπίο και τη θέα, μετά το παιχνίδι και την εξάσκηση στο γήπεδο. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στους χώρους εστίασης και συγκέντρωσης, στις εξυπηρετήσεις των αθλητών, καθώς και σε όλους εκείνους τους βοηθητικούς –υποστηρικτικούς – χώρους απαραίτητους για την υποδοχή ευρύτατου φάσματος εκδηλώσεων, αντάξιων του απαράμιλλου φυσικού περιβάλλοντος. ■

Περιοδικό "Κ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ