Φόβοι για εμπλοκή στη διάσωση της Creta Farms

Φόβοι για εμπλοκή στη διάσωση της Creta Farms

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για πιθανή εμπλοκή στη συμφωνία εξυγίανσης της Creta Farms προκαλεί η αμφισβήτηση της δυνατότητας των τραπεζών να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου που έχουν αποκτήσει στην αλλαντοβιομηχανία, αμφισβήτηση που χθες εκδηλώθηκε και εγγράφως από τον έναν εκ των δύο βασικών μέχρι πρότινος μετόχων, τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος μαζί με τον αδελφό του Μάνο εξακολουθούν να κατέχουν περίπου 20% των μετοχών της εταιρείας, ενώ υπάρχει ένα ακόμη 15,39% που ανήκει σε μικρομετόχους (με ποσοστό έκαστος κάτω από 5%). Το σύνολο των παραπάνω μετοχών ξεπερνά το 33,33%, το ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας, κάτι που μπορεί να σημαίνει εμπλοκή την προσεχή Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να γίνει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Creta Farms με βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας βάσει του άρθρου 106 β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Προκειμένου να αποφευχθεί το παραπάνω ενδεχόμενο μελετάται το σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συμφωνία εξυγίανσης να επικυρωθεί μόνο από τους πιστωτές, δυνατότητα που παρέχεται από το άρθρο 100, μετά την αναθεώρηση του Πτωχευτικού Κώδικα με τον νόμο 4446/2016, υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης έχει περιέλθει σε κατάσταση παύσης πληρωμών.

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου η Εθνική Τράπεζα, ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων, απέστειλε στους αδελφούς Δομαζάκη επιστολή, ενόψει της προγραμματισμένης για τις 23 Δεκεμβρίου έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Creta Farms, με την οποία τους γνωστοποιεί την επέλευση γεγονότων καταγγελίας της σύμβασης σύστασης ενεχύρου και τους ενημερώνει ότι εξαιτίας αυτών δεν μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου που έχουν στις γενικές συνελεύσεις και ότι αυτά θα ασκούνται αποκλειστικά από τους ομολογιούχους. Στην επιστολή αναφέρεται ως γεγονός καταγγελίας, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία είναι υπερήμερη από τις 28 Ιουνίου 2019 ως προς τις οικονομικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τα τρία κοινά ομολογιακά δάνεια που είχε συνάψει με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σε απαντητική επιστολή του ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης αμφισβητεί τη δυνατότητα των τραπεζών να ασκήσουν αυτές τα δικαιώματα ψήφου που ο ίδιος έχει, υποστηρίζοντας ότι οι πιστωτές δεν έχουν τηρήσει τους όρους τους του μνημονίου συναντίληψης που υπεγράφη στις 22 Ιουλίου 2019 ανάμεσα σε αυτές και στους αδελφούς Δομαζάκη. Ο ίδιος υπενθυμίζει στην επιστολή το άρθρο 5 του μνημονίου σύμφωνα με το οποίο «οι πιστωτές δεσμεύονται να επιδείξουν ανοχή για εύλογο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον μέχρι τις 31/10/2019) το οποίο θα απαιτηθεί για την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία, ως προς την επέλευση των γεγονότων καταγγελίας υπό το κοινό ομολογιακό δάνειο και να απέχουν από την άσκηση των σχετικών δικαιωμάτων τους εκ των συμβάσεων αυτών».

Ο Κ. Δομαζάκης εγκαλεί επίσης τις τράπεζες για το γεγονός ότι στην αίτηση υπαγωγής της Creta Farms στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα για προστασία από τους πιστωτές της, δεν αναφέρονται στον πίνακα των υποχρεώσεων της εταιρείας τα 11,6 εκατ. ευρώ που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει χορηγήσει ως δάνειο στην εταιρεία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή