Έντουαρντ Σνόουντεν: Ο άνθρωπος των μυστικών

Έντουαρντ Σνόουντεν: Ο άνθρωπος των μυστικών

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κιγκινάτος γεννήθηκε το 519 π.Χ. στη Ρώμη και έμεινε στην ιστορία για τις πολιτικές και στρατιωτικές του ικανότητες, αλλά κυρίως για την αρετή και τη δύναμη του χαρακτήρα του να αντιστέκεται στην οξείδωση που προκαλεί η ισχύς. Παρά το ότι μπορούσε να διατηρήσει την εξουσία, έφυγε από τη Ρώμη για να καλλιεργήσει το χωράφι του. Είκοσι πέντε αιώνες μετά, την 1η Δεκεμβρίου 2012, ο Έντουαρντ Σνόουντεν επικοινώνησε για πρώτη φορά με τον Γκλεν Γκρίνβαλντ, δημοσιογράφο του Guardian, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Κιγκινάτος». Όπως ο Κιγκινάτος, έτσι και ο Σνόουντεν θα αντιστεκόταν στην έκσταση της εξουσίας που του εξασφάλιζε η πρόσβαση, λόγω της συνεργασίας του με τη CIA και την NSA, στα μυστικά της σημερινής Ρώμης. Και, ως άλλος Προμηθέας, θα αποκάλυπτε τη γνώση μέσω του βρετανικού Guardian, για να μάθουμε όλοι ότι οι παρακολουθήσεις στο ίντερνετ, μέσω του «αθώου» Google και του «ενώνουμε τους ανθρώπους» Facebook, είναι εκτεταμένες. Ο Σνόουντεν αποκάλυψε ότι οι δύο πλατφόρμες ήταν ένα καμουφλαρισμένο interface για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων PRISM. Οι άνθρωποι δεν αξιοποιήσαμε τη γνώση του Σνόουντεν με τον ίδιο ενθουσιασμό με τον οποίο αρπάξαμε τη γνώση του Προμηθέα. Ελάχιστοι ανησύχησαν για το μέλλον που έρχεται. Ο Σνόουντεν, όμως, τιμωρήθηκε παραδειγματικά. Όπως ο Προμηθέας καταδικάστηκε από τον Δία να ζήσει αλυσοδεμένος στον Καύκασο και να αποκτήσει σοβαρά προβλήματα με το συκώτι του, έτσι και ο Σνόουντεν εγκλωβίστηκε στη Μόσχα, η οποία του πρόσφερε προστασία από την αμερικανική μήνιν. Τουλάχιστον δεν έχει παρουσιάσει ηπατικά προβλήματα. Προφανώς αντιστέκεται στη βότκα.

Το ντροπαλό παιδί και οι ρωσικές κούκλες

Ο 36χρονος σήμερα Σνόουντεν, που το 2017 παντρεύτηκε την Αμερικανίδα ακροβάτη και μπλόγκερ Λίντσεϊ Μιλς, με την οποία βρισκόταν σε σχέση πριν από το 2013, είναι ένας ευφυέστατος, γλυκομίλητος και ντροπαλός μηχανικός υπολογιστικών συστημάτων. Εργάστηκε σε αμερικανικές κρατικές θέσεις του πλανήτη των πρακτόρων, αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες-cover που κινούνται δορυφορικά. Ποιος θα το φανταζόταν ότι αυτό το καλό και μοναχικό παιδί είχε πρόσβαση στην καρδιά των μυστικών; Τα αφεντικά του τον εμπιστεύονταν πολύ – πολύ περισσότερο από όσο ομολόγησαν μετά ότι τον εμπιστεύονταν. Το 2008 ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια των επικοινωνιών (και κατ’ επέκταση των παρακολουθήσεων που γίνονταν για λογαριασμό) της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ υπό την Κοντολίζα Ράις για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Ναι, θυμάστε καλά. Ήταν η σύνοδος στην οποία ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη κατά τις επαφές τους με τους ομολόγους τους δεν άφησαν καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα ασκούσε βέτο αν οι ΗΠΑ επέμεναν στην ένταξη των (τότε) Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Δεν γνωρίζουμε αν οι πολιτικοί μας είχαν την τιμή να τους παρακολουθεί ο ίδιος ο Σνόουντεν. Πάντως, όσοι έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση Σνόουντεν αμφιβάλλουν ότι γνωρίζουμε όλη την αλήθεια. Ίσως, όπως οι ρωσικές κούκλες, κρύβει περισσότερα από όσα αποκάλυψε. Αλλά από όλα τα κρυμμένα μυστικά, ένα προκαλεί τις περισσότερες σκέψεις. Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του, «Permanent Record», που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες, έγραψε ότι μέσα από τις παρακολουθήσεις ανακάλυψε το ένα και μοναδικό στοιχείο που ενώνει την ανθρωπότητα. Δεν είναι η ηθική, δεν είναι η θρησκεία, δεν είναι το ποδόσφαιρο. Είναι η πορνογραφία. «Ένας 20άρης τρομοκράτης και ο 65άρης ευυπόληπτος θείος του έχουν εντελώς διαφορετικές πεποιθήσεις, ευαισθησίες και αναφορές, αλλά στο τέλος της ημέρας και οι δύο βλέπουν πορνό». Όλοι βλέπουν πορνό. Όλοι. Ακόμα και οι «Κιγκινάτοι».  ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή