«Παράθυρο» στο μέλλον το… Νταβός της τεχνολογίας

«Παράθυρο» στο μέλλον το… Νταβός της τεχνολογίας

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η δεκαετία που διανύσαμε έκανε ένα πράγμα ξεκάθαρο, αυτό είναι το γεγονός πως η τεχνολογία έχει πλέον διεισδύσει σε κάθε πτυχή του σύγχρονου τρόπου ζωής. Εν έτει 2020, η τεχνητή νοημοσύνη καθοδηγεί πλέον εκατοντάδες έξυπνες συσκευές της καθημερινότητας, από τα αυτόματα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ήδη στις λεωφόρους του κόσμου, μέχρι τα ρολόγια χειρός που διαπερνούν το ανθρώπινο σώμα και παρακολουθούν ασταμάτητα την υγεία μας. Δεν χωρά αμφιβολία πως την ερχόμενη δεκαετία, ο εκθετικός ρυθμός ανάπτυξης της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης θα επιταχυνθεί και τα σύνορα μεταξύ του φυσικού και ψηφιακού κόσμου θα θολώσουν ακόμα περισσότερο.

Αρκεί μια ματιά στην ατζέντα του φετινού CES –του φουτουριστικού «Νταβός της τεχνολογίας» που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στο Λας Βέγκας– για να αντιληφθεί κανείς τον θαυμαστό, αλλά ταυτόχρονα τρομακτικό καινούργιο κόσμο των 2020s που υποδεχόμαστε σταδιακά. Το συνέδριο πραγματοποιείται από το 1967, ωστόσο όπως ήταν αναμενόμενο απέκτησε την τεράστια σημασία του τα τελευταία δέκα χρόνια, όταν οι τεχνολογικοί τιτάνες της Silicon Valley αναδείχθηκαν ως κορυφαίοι παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας. Η γιγάντια σκηνή του CES έχει φιλοξενήσει σχεδόν όλα τα τεχνολογικά ορόσημα της δεκαετίας, όπως την παρουσίαση του πρώτου iPad από τον Στιβ Τζομπς ή την αποκάλυψη της πρώτης έξυπνης τηλεόρασης από την LG. Φέτος, πάνω από 4.500 εκθέτες θα παρουσιάσουν περίπου 20.000 ριζοσπαστικά προϊόντα τεχνολογίας σε περισσότερους από 170.000 συμμετέχοντες. Κάθε ένας από αυτούς τους αριθμούς αποτελεί νέο ρεκόρ για το τεχνολογικό φόρουμ.

«Το μεγαλύτερο θέμα του φετινού συνεδρίου είναι η συνδεσιμότητα μεταξύ των πάντων», δήλωσε στους New York Times με χειμαρρώδη ενθουσιασμό η Καρολίνα Μιλανέσι, τεχνολογική αναλύτρια της ερευνητικής εταιρείας Creative Strategies, εν αναμονή του συνεδρίου. «Φανταστείτε οποιαδήποτε συσκευή στο σπίτι – στα επόμενα δέκα χρόνια θα έχουμε περισσότερες κάμερες, αισθητήρες και μικροσκόπια σε κάθε μικρό αντικείμενο που χρησιμοποιούμε», συμπληρώνει. Πράγματι, οι τάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού μας απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο από τη δισδιάστατη και στατική εμπειρία του Ιντερνετ, όπου ο χρήστης πατούσε κουμπιά σε κάποιο πληκτρολόγιο ή στην οθόνη του smartphone του, και μας οδηγούν σε ένα σύστημα όπου μέχρι και οι λάμπες των φωτιστικών επικοινωνούν μεταξύ τους διαδικτυακά (πάνω από 50 «έξυπνες λάμπες» θα παρουσιαστούν στο CES την επόμενη εβδομάδα).

Κινητήριος μοχλός στη νέα αυτή πραγματικότητα είναι η έλευση του δικτύου πέμπτης γενιάς, η ταχύτητα του οποίου είναι τόσο εντυπωσιακή ώστε να επιτρέπει τη λήψη μιας ολόκληρης κινηματογραφικής ταινίας σε μερικά δευτερόλεπτα. Οι δύο μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσαν ήδη πως θα αναπτύξουν συνδεσιμότητα 5G σε πάνω από το ήμισυ της χώρας μέσα στο 2020, ενώ τόσο η Samsung όσο και η Apple αναμένεται να ανακοινώσουν τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας που θα είναι συμβατές με το νέο δίκτυο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Ολοι οι τεχνολογικοί αναλυτές ανεξαιρέτως συμφωνούν πως το 5G θα οδηγήσει σε αστραπιαίες αλλαγές, καθώς θα επιτρέψει την επικοινωνία μεταξύ των συσκευών νέας γενιάς, όπως τα ρομπότ, τα αυτόματα οχήματα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η μέρα όπου οι ουρανοί των πόλεων θα είναι γεμάτοι με μεταφορικά drone της Αmazon δεν θα αργήσει πολύ να έρθει – άλλωστε τα οχήματα της εταιρείας αποτελούν έκθεμα στο φετινό CES.

Εάν κάποιος ήδη εξοικειωμένος με το «Νταβός της Τεχνολογίας» παρατηρήσει τη φετινή ατζέντα, θα συνειδητοποιήσει πως πολλά από τα θέματά της έχουν ανακυκλωθεί από προηγούμενες συνεδρίες του CES. Πράγματι, πολλές από τις νέες τεχνολογίες απαιτούν χρόνο για να ωριμάσουν, και συχνά τα συνέδρια του κόσμου βρίθουν με εκθέματα εντυπωσιασμού που δεν είναι διόλου έτοιμα να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως ο εκθεσιακός χώρος του CES 2020 δεν θα αποτελέσει ένα παράθυρο που ατενίζει με ιδιαίτερη ακρίβεια το μέλλον. Είτε τα φουτουριστικά προϊόντα του συνεδρίου κυκλοφορήσουν του χρόνου είτε στο τέλος της νέας δεκαετίας, το σίγουρο είναι πως το μέλλον ανήκει στην τεχνητή νοημοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή