Οι υπουργοί στο σκάνερ Μητσοτάκη

Οι υπουργοί στο σκάνερ Μητσοτάκη

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς εισέρχεται κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου παίρνει μια βαθιά ανάσα ανακούφισης. Η ανακούφιση δεν οφείλεται στη σκέψη ότι δεν υπάρχει πλέον εκεί ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά στη διαπίστωση της απαλλαγής των διαδρόμων από την οσμή του τσιγάρου, που επί Τσίπρα επιτρεπόταν σε όλα τα γραφεία έστω κι αν ο τέως πρωθυπουργός, ακριβώς όπως ο νυν, δεν είναι καπνιστής. Στο «μητσοτακικό Μαξίμου» το κάπνισμα όχι μόνο απαγορεύεται αυστηρά εντός κι εκτός του κτιρίου (ο κ. Μητσοτάκης έχει απαγορεύσει την κακή συνήθεια ακόμα και στο προαύλιο), αλλά μάλλον θα πρέπει να λειτουργούν στο φουλ ιονιστές ενσωματωμένοι στο κεντρικό σύστημα κλιματισμού. Ετσι εξηγείται η πρωτόγνωρη αίσθηση αγνότητας(!) που για πρώτη φορά προσφέρει στον επισκέπτη το κέντρο της πολιτικής εξουσίας.

Το γραφείο του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και επικεφαλής της γενικής γραμματείας Συντονισμού Ακη Σκέρτσου βρίσκεται στον πρώτο όροφο, εκεί που ήταν το υπνοδωμάτιο του Ανδρέα και της Δήμητρας Παπανδρέου κατά την ασταθή τριετία 1993-1996 και που επί Τσίπρα ήταν το γραφείο στο οποίο έκαναν κάποιες από τις απόρρητες συναντήσεις τους ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Από το μεγάλο παράθυρο, νοτιοδυτικά, οι συνομιλητές του υπουργού απολαμβάνουν πανοραμική θέα στο Προεδρικό Μέγαρο και αναλογίζονται τα σενάρια για τη νέα προεδρική θητεία τα οποία ο κ. Σκέρτσος δηλώνει ότι αγνοεί.

Οι συζητήσεις γρήγορα επικεντρώνονται στο ΜΑΖΙ, στο πρόγραμμα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου που απασχολεί την επικαιρότητα ήδη από το καλοκαίρι, αλλά τέθηκε σε πλήρη λειτουργία από 1.1.2020. Αν πριν από 20 χρόνια το κυβερνητικό έργο κατέγραφε ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης με τη χαρακτηριστική καλλιγραφία του στο περίφημο μπλοκάκι του (στην πράξη, σε διαφορετικά μπλοκάκια ανά τομέα πολιτικής), το 2020 καταγράφεται σε μια ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία πλήρη πρόσβαση έχουν μόνον ο πρωθυπουργός και ο κ. Σκέρτσος (οι υπουργοί βλέπουν μόνον τους δικούς τους τομείς).

«Το ΜΑΖΙ είναι μια εφαρμογή, σαν ένα αναβαθμισμένο excell, που παρακολουθεί την πορεία πραγματοποίησης 11 στρατηγικών επιλογών, οι οποίες αναλύονται σε 110 στόχους, 516 δράσεις και 969 έργα και ο πρωθυπουργός μπορεί να δει σε ποιο σημείο βρίσκεται το καθένα από τα 969 έργα και πώς συμβάλλει στην εκπλήρωση στόχων και επιλογών», εξηγεί ο κ. Σκέρτσος. Ο υπουργός αποτελεί πρόσωπο εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, έχοντας διακριθεί στο παρελθόν στη θέση του διευθυντή του γραφείου του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το 2010, επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, αλλά και του Παναγιώτη Πικραμμένου την περίοδο της πρωθυπουργίας του το 2012. Η έμφαση σε μια τόσο λεπτομερή χαρτογράφηση του κυβερνητικού λαβυρίνθου επιτυγχάνεται από τον κ. Σκέρτσο και τους συνεργάτες του χάρη σε μια κοπιώδη διαρκή επικοινωνία με τα υπουργεία. Ολη αυτή η επιχείρηση αποκαλύπτει μια όχι ιδιαίτερα διαφημισμένη εστίαση του κ. Μητσοτάκη στο «μικροκλίμα» του κυβερνητικού έργου. Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι προσβλέπει στην εξατομίκευση της πολιτικής του και σε δύο χρόνια, όταν το 90% των δράσεων θα έχουν ολοκληρωθεί (διότι το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές), θα μπορεί να πει με στοιχεία σε κάθε πολίτη σε πόσα σημεία της ζωής του έγιναν βελτιώσεις.

Ηδη, ένα εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο που δεν έχει δημοσιοποιηθεί αυτούσιο αναφέρει ότι στις πρώτες 180 ημέρες διακυβέρνησης υλοποιήθηκαν 60 βασικές δεσμεύσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρώτη φάση της μείωσης της φορολογίας επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ, την καθιέρωση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από 1.1.2020 καθώς και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που καταργούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους βαρυποινίτες που προέβλεπε ο «νόμος Παρασκευόπουλου».

Ελάχιστοι θα εκπλαγούν από την επισήμανση ότι οι υπουργοί έχουν αναπτύξει καχυποψία απέναντι στο ΜΑΖΙ, επειδή διαπιστώνουν ότι δεν είναι τόσο «μόνοι» όσο θα ήθελαν, αφού οι τοίχοι των υπουργείων τους έγιναν περισσότερο διάφανοι. Από την άλλη πλευρά δεν έχουν εκφράσει δυσαρέσκειες, αφού είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης αποδίδει σημασία στην εξατομίκευση των ευθυνών και μάλλον δεν δυσκολεύεται με τις αποπομπές.

Τα μυστικά του ΜΑΖΙ

Το ΜΑΖΙ δεν έχει παρουσιαστεί επισήμως, αλλά πληροφορίες αναφέρουν οθόνες που συνδυάζουν μοβ, μπλε και γκρι χρώματα. Το ισχυρό σημείο του ΜΑΖΙ (με σήμα δύο μάτια) προφανώς δεν είναι το ντιζάιν, αφού όσοι το έχουν δει λένε ότι πόρρω απέχει από τις φλασάτες εφαρμογές στις οποίες έχουμε συνηθίσει στα κινητά μας.

Σημασία έχει όμως η δυνατότητά του να συνδυάζει και να απεικονίζει τη διυπουργική συνεργασία, κάτι εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο. Το κυβερνητικό έργο απαιτεί δίκτυο ενεργειών από πολλά υπουργεία και οργανισμούς και χάρη στο ΜΑΖΙ, για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός μπορεί εύκολα και γρήγορα να βλέπει ποιος υπουργός προτρέχει και ποιος καθυστερεί και κωλυσιεργεί. Κατ’ επέκταση, μπορεί εύκολα να καταλάβει τους ειδικούς λόγους που μπορεί να ισχύουν κατά περίπτωση και να παρέμβει αναλόγως.

Αναπόφευκτα, το ΜΑΖΙ θα δείξει για πόσο καιρό θα παραμείνουν «μαζί» οι υπουργοί και ποιοι θα αντικατασταθούν στον ανασχηματισμό, όχι όμως τώρα, αλλά όταν η κυβέρνηση θα κλείσει χρόνο και θα γίνει ο πρώτος σοβαρός απολογισμός, δηλαδή τον Σεπτέμβριο. Ενας στόχος του ΜΑΖΙ είναι προς το τέλος του 2020 να γίνει…

«Διαύγεια», να  ανοίξει δηλαδή στους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να βλέπουν ακόμα και από το κινητό τους την εκτέλεση του κυβερνητικού έργου και να αισθάνονται σχεδόν σαν να περπατούν εντός του νέου και αναβαθμισμένου Μεγάρου Μαξίμου. Αρκεί να μην καπνίζουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή