Τετραήμερη εβδομάδα;

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να εμπνεύσει περισσότερο τους εργαζομένους από τη θεσμοθέτηση της εβδομάδας των τεσσάρων ημερών χωρίς μείωση αποδοχών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να καλωσορίσει μια πρόταση που φαίνεται να έχει σχεδόν μόνο πλεονεκτήματα. Η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, η 34χρονη Σάνα Μάριν, είναι η πρώτη ηγέτις ευρωπαϊκής χώρας που έχει υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση αυτή, ήδη από το καλοκαίρι, λίγους μήνες προτού εκλεγεί στην πρωθυπουργία. Η πρόταση Μάριν στηρίζεται σε ερευνητικά δεδομένα. Τον Αύγουστο του 2019 η Microsoft της Ιαπωνίας εισήγαγε δοκιμαστικά την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών και το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η παραγωγικότητα κατά 40%. Δηλαδή, σε τέσσερις ημέρες παρήγαγαν έργο για το οποίο πριν χρειάζονταν 5,6 ημέρες. Πώς γίνεται να παράγουμε περισσότερο όταν εργαζόμαστε λιγότερο; Η απάντηση έρχεται από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας όπου μία οργάνωση εισήγαγε το 6ωρο (αντί για το 8ωρο) και διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι μείωσαν δραστικά δοξασμένες συνήθειες του μοντέρνου γραφείου, όπως είναι το λεγόμενο «κυβερνοχασομέρι» (δηλαδή την περιήγηση στο Internet χωρίς λόγο) και την αποστολή αχρείαστων emails. Επίσης, σταμάτησαν να κάθονται με τις ώρες σε meetings καλαμπουρίζοντας και επαναλαμβάνοντας κοινοτοπίες. Με άλλα λόγια, όχι μόνο η δουλειά «βγαίνει» σε λιγότερες ώρες, αλλά αποκτάς ένα νέο κίνητρο για να «βγάλεις» ακόμα περισσότερη δουλειά. Επιπλέον, όπως τονίζει ο Guardian, η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών είναι φιλική στο περιβάλλον γιατί μειώνει τις μετακινήσεις και το ανθρακικό αποτύπωμα όλων μας, ενώ παράλληλα ευνοεί τη δημόσια υγεία αφού ενθαρρύνει τη μαγειρική στο σπίτι και αποθαρρύνει την εξάρτηση από το βλαβερό ντελίβερι.

Στη Βρετανία, έπειτα από έρευνα της Trade Union Congress (TUC), της συνδικαλιστικής οργάνωσης-ομπρέλας της χώρας, το 45% των εργαζομένων υποστηρίζει την εβδομάδα των 4 ημερών. Στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας δοκιμάστηκε το 6ωρο για ορισμένες νοσοκόμες και το αποτέλεσμα ήταν η ορατή βελτίωση της ποιότητας ζωής και της εργασιακής απόδοσης. Και λίγοι γνωρίζουν ότι η αμερικανική Kellogg’s, η εταιρεία δημητριακών, εφάρμοζε επιτυχημένα το 6ωρο για πολλά χρόνια στα μέσα του 20ού αιώνα, αλλά επανήλθε στο 8ωρο απλώς και μόνο γιατί ήθελε να είναι συγχρονισμένη με την υπόλοιπη οικονομία. Το συμπέρασμα είναι ότι σήμερα θα μπορούσε να συνδυαστεί η εβδομάδα των 4 ημερών με το 6ωρο με θαυμάσια αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή