Εικαστική γέφυρα της οδού Υψηλάντου με τη σύγχρονη σκηνή της Κεντρικής Ευρώπης

Εικαστική γέφυρα της οδού Υψηλάντου με τη σύγχρονη σκηνή της Κεντρικής Ευρώπης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο καλλιτέχνες από τη βαθιά Ευρώπη συνομιλούσαν με το κοινό στο Κολωνάκι, τη βραδιά των εγκαινίων της κοινής τους έκθεσης. Είναι χαρά όταν υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε εκθέσεις έργων ξένων καλλιτεχνών στη χώρα μας και ορισμένες αίθουσες τέχνης το επιχειρούν συστηματικά. Η επαφή με το τι συμβαίνει στον έξω κόσμο είναι η διασφάλιση ενός ζωτικού χώρου, όσο για το κοινό είναι μια τεράστια ευκαιρία γνωριμίας από κοντά καλλιτεχνών από άλλες χώρες. Ηταν μια ωραία εμπειρία η συνομιλία με τον Ούγγρο γλύπτη Boldi και τον Ρουμάνο (αλλά ουγγρικής καταγωγής) Mozes Incze, πριν από λίγες ημέρες, στα εγκαίνια της κοινής έκθεσής τους στην γκαλερί Alma της οδού Υψηλάντου 24.

Εικαστική γέφυρα της οδού Υψηλάντου με τη σύγχρονη σκηνή της Κεντρικής Ευρώπης-1

Ο Ούγγρος γλύπτης Boldi, φωτογραφημένος στον χώρο της έκθεσης. Είναι η πρώτη φορά που εκθέτει στην Ελλάδα.

Η Μαρία Αλμπάνη, που προ ετών ίδρυσε την Alma στα Τρίκαλα, την πόλη της, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Αθήνα, με την γκαλερί στην Υψηλάντου, αλλά και με σταθερή συμμετοχή σε ευρωπαϊκές φουάρ. Στη Βουδαπέστη έχει γεννηθεί ένας πόλος διαλόγου και τον περασμένο Οκτώβριο συμμετείχε στην Art Market της ουγγρικής πρωτεύουσας με τέσσερις καλλιτέχνες της γκαλερί, τους Ανδρέα Βούσουρα, τον Σταμάτη Θεοχάρη, τον Κωνσταντίνο Πάτσιο και τον Μάριο Φούρναρη. Και τον περασμένο Ιούνιο στη Βασιλεία, με τους Χαράλαμπο Κατσατσίδη, Γωγώ Ιερομονάχου και Τάσο Μισούρα. Τον δε Μάρτιο του 2019, είχε οργανωθεί ατομική έκθεση του Ανδρέα Βούσουρα στην γκαλερί Lena Roselli της Βουδαπέστης. Ολη αυτή η κινητικότητα καρπίζει και εντείνει τις ανταλλαγές. Ετσι, υπάρχει η δυνατότητα για κάθε φιλότεχνο να δει αυτή την περίοδο από κοντά τα γεμάτα ένταση και ομορφιά έργα των δύο καλλιτεχνών, οι οποίοι συχνά εκθέτουν μαζί, προβάλλοντας τη ζωγραφική και τη γλυπτική, σε μια δυναμική συνύπαρξη. Και οι δύο έχουν ως βάση τη Βουδαπέστη, πόλη με βαθιά παράδοση στις τέχνες. Ο Mozes Ιncze παρουσιάζει μεγάλο αριθμό ζωγραφικών έργων, με έξοχη τεχνική, θαυμάσιο χρώμα και ατμόσφαιρα που χτίζεται μέσα από θραυσματική παραστατικότητα, στη γλώσσα μιας αφήγησης έξω από κανόνες ορθολογισμού. Ο Boldi έχει φέρει τρία γλυπτά από μπρούντζο, στη μεγάλη κεντροευρωπαϊκή παράδοση, με απόηχο του Μπρανκούζι αλλά με δικό του ιδίωμα, στιβαρό και ανάλαφρο ταυτόχρονα. Δουλεύει με σπάνια τεχνική τον μπρούντζο και το αποτέλεσμα θυμίζει πράσινο μάρμαρο. Και οι δύο, ευτυχείς που εκθέτουν στην Αθήνα για πρώτη φορά, είναι ονόματα στην Ουγγαρία αλλά και διεθνώς. Tα έργα που ήρθαν στην Αθήνα είναι υψηλών προδιαγραφών. Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησε με την παρουσία του ο πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, κ. Erik Haupt.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή