Νομοθετική ρύθμιση για να τρέξει η «Κασσιόπη»

Νομοθετική ρύθμιση για να τρέξει η «Κασσιόπη»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέσω νομοθετικής ρύθμισης αναμένεται να επιλυθεί το θέμα της υψομετρικής μελέτης που απαιτείται στην αξιοποίηση του ακινήτου της Κασσιόπης στην Κέρκυρα. Τη Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας αρνήθηκε να εγκρίνει τη σχετική διοικητική πράξη, προκαλώντας νέα καθυστέρηση στο έργο. Ο δήμαρχος Γ. Μαχειμάρης, πολέμιος της συγκεκριμένης επένδυσης, ζήτησε την αναβολή της συζήτησης επί της υψομετρικής/πολεοδομικής μελέτης επικαλούμενος τις σοβαρές ελλείψεις του φακέλου. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι για την αναβολή της συζήτησης τα κίνητρα ήταν πολιτικά και ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να μη συζητηθεί η εισήγηση των υπηρεσιών του δήμου.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε με την παρουσία πανό διαμαρτυρομένων, ενώ συμμετείχαν πρόσωπα που δεν είχαν κληθεί, ούτε είχαν δικαίωμα να λάβουν τον λόγο. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χθες ανεξαρτητοποιήθηκαν πέντε σύμβουλοι της παράταξης που στηρίζουν την παρούσα δημαρχιακή αρχή, κατηγορώντας τον δήμαρχο ως συγκεντρωτικό που ακολουθεί ξεπερασμένες τακτικές παλαιών εποχών.

Στο θέμα παρενέβη χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, αναφέροντας στα κοινωνικά δίκτυα (Τwitter) ότι παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή ξεπέρασε την προθεσμία των 60 ημερών που προβλέπει η νομοθεσία, τελικά εκ νέου ανέβαλε τη λήψη της απόφασης. «Η χώρα μας έχει ανάγκη επενδύσεων. Οταν ταλαιπωρούμε τόσο πολύ όσους ήδη έχουν αποφασίσει να έρθουν, δεν νομίζετε ότι τα βλέπουν και όσοι το σκέφτονται και φεύγουν;» ανέφερε στον λογαριασμό του ο κ. Γεωργιάδης. Ακόμη, σε δηλώσεις του προς τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η σχετική απόφαση καθυστερεί πάνω από 120 ημέρες, δηλαδή το διπλάσιο απ’ όσο προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Τώρα για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της έγκρισης της υψομετρικής μελέτης, αναμένεται να δημιουργηθεί ειδική ρύθμιση στη Βουλή. Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι αυτό έχει συμβεί ήδη μια φορά στο παρελθόν και ειδικά με την έγκριση της υψομετρικής μελέτης για το Γήπεδο της ΑΕΚ. Οπως στην περίπτωση της Κασσιόπης, έτσι και εδώ υπήρξε άρνηση του δημοτικού συμβουλίου Χαλκηδόνος – Ν. Φιλαδέλφειας να εγκρίνει τη σχετική υψομετρική μελέτη. Το αποτέλεσμα ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση του πρώην υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη (ΑΔΑ: Ω17Υ465ΧΘΞ-67Χ 15 Ιουνίου 2017), να εγκρίνει την υψομετρική μελέτη. 

Ο χειρισμός αυτής της υπόθεσης από τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας φαίνεται ότι οδηγεί σε ρύθμιση στη Βουλή, που θα αφαιρεί από τους τοπικούς δήμους την έκδοση απόφασης έγκρισης της σχετικής πράξης.

Η επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας έχει αποφασιστεί από το 2014 και ήταν η πρώτη που αποφάσισε το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η εταιρεία που ανέλαβε το έργο, η NCH Capital, ήδη έχει καταβάλει τα 20,05 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 25,05 εκατ. που έχει συμφωνηθεί το σχετικό τίμημα. Ωστόσο οι εργασίες για την αξιοποίηση του ακινήτου πρακτικά δεν έχουν ξεκινήσει. Το πρώτο έργο αφορούσε την κατεδάφιση των οικημάτων του πρώην ραντάρ του ΓΕΝ. Το τελευταίο μετακινήθηκε σε νέα θέση, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιοποίηση του ακινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή