Νέο ρεκόρ εξαγωγών το 2019

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέο ιστορικό ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές έκλεισε το 2019, καθώς η αξία τους έφτασε τα 33,8 δισ. ευρώ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ, αυτό του 2018, όταν η αξία τους είχε διαμορφωθεί σε 33,47 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η βελτίωση αυτή δεν προέρχεται από τη μεγάλη ομάδα των πετρελαιοειδών, αλλά από άλλες ομάδες προϊόντων και κυρίως από τα τρόφιμα, τα χημικά και διάφορα βιομηχανικά είδη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η αύξηση των εξαγωγών το 2019 ήταν 4,7% σε σύγκριση με το 2018, ενώ συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών αυτή περιορίζεται σε 1%.

Το γεγονός, πάντως, ότι η χώρα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, χωρίς την ίδια ώρα να έχει αλλάξει ακόμη σημαντικά το παραγωγικό μοντέλο, είχε ως συνέπεια να ενισχυθούν το 2019 και οι εισαγωγές, στα 55,2 δισ. ευρώ το 2019 έναντι 54,11 δισ. ευρώ το 2018, διευρύνοντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 5,2%, στα 21,72 δισ. ευρώ.

Τα προϊόντα

Οι «πρωταθλητές» των ελληνικών εξαγωγών το 2019 ήταν τα τρόφιμα, τα χημικά, η ομάδα των λεγόμενων «διάφορων βιομηχανικών προϊόντων», τα μηχανήματα και οι πρώτες ύλες. Ειδικότερα, οι εξαγωγές των τροφίμων διαμορφώθηκαν την περασμένη χρονιά σε 4,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,6% σε σύγκριση με το 2018, των χημικών σε 4,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 17,5%, των μηχανημάτων σε 3,17 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 8,2%. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, 22,4%, σημειώθηκε στα διάφορα βιομηχανικά, με την αξία των εξαγωγών της οποίας να φτάνει τα 2,84 δισ. ευρώ. Αύξηση παρατηρήθηκε στις εξαγωγές πρώτων υλών (7,8% σε ετήσια βάση, στο 1,48 δισ. ευρώ) και στις εξαγωγές ποτών και προϊόντων καπνού (3,5% στα 747 εκατ. ευρώ).

Από την άλλη, υποχώρησαν οι εξαγωγές των πετρελαιοειδών, των βιομηχανικών προϊόντων, αλλά και του ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές των πετρελαιοειδών διαμορφώθηκαν σε 10,67 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 7% σε σύγκριση με το 2018, των βιομηχανικών προϊόντων σε 5,02 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 4,4%, ενώ κάθετη ήταν η πτώση των εξαγωγών ελαιολάδου, κατά 39,4%, στα 419,5 εκατ. ευρώ.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) με χθεσινή ανακοίνωσή του, αν και εκφράζει την ικανοποίησή του για το νέο ρεκόρ στις εξαγωγές, επισημαίνει ότι δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. «Η γεωπολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η προστατευτική πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ, το πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit και εσχάτως η εξάπλωση του κορωνοϊού αποτελούν παράγοντες ανησυχίας για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τη νέα χρονιά», τονίζει ο ΠΣΕ. Πέραν δε των εξωγενών παραγόντων, αναφέρεται και στο εγχώριο περιβάλλον, υποστηρίζοντας τα ακόλουθα: «Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο μέτωπο μείωσης της φορολογίας, της επιστροφής του ΦΠΑ, αλλά και της γραφειοκρατίας, είναι προφανές ότι η ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων παραμένει επιτακτική. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην αύξηση των επιλέξιμων δαπανών του ΕΣΠΑ, καθώς η απορροφητικότητα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένει χαμηλή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή