Κέρδη 82 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Εθνική Ασφαλιστική το 2019

Κέρδη 82 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Εθνική Ασφαλιστική το 2019

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλή κερδοφορία, αυξημένη κατά 30% περίπου, παρουσίασε το 2019 η Εθνική Ασφαλιστική, καταγράφοντας κέρδη που προσεγγίζουν τα 82 εκατ. ευρώ. Το θετικό αποτέλεσμα που κατέγραψε η εταιρεία συνοδεύεται από ισχυρή ανάπτυξη των εργασιών της και διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της σε όλους τους κλάδους, ενισχύοντας τη θέση της στην αγορά σε μια κρίσιμη στιγμή, με δεδομένη τη διαδικασία πώλησής της που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, τα ασφάλιστρα του ομίλου της Εθνικής Ασφαλιστικής, που εκτός από την Ελλάδα δραστηριοποιείται στις αγορές της Κύπρου και της Ρουμανίας, ξεπέρασαν στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς τα 780 εκατ. ευρώ και το μερίδιο αγοράς της εταιρείας προσεγγίζει πλέον το 18%. Την ώθηση στα παραγωγικά αποτελέσματα του 2019 έδωσαν οι αυξημένες πωλήσεις αποταμιευτικών προϊόντων τόσο μέσα από το ασφαλιστικό δίκτυο όσο και μέσω του τραπεζικού δικτύου της Εθνικής, καθώς και οι πωλήσεις προγραμμάτων υγείας. Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, σημαντική ήταν η συμβολή των εσόδων από επενδύσεις, που ενισχύθηκαν από την πώληση ομολόγων.

Τα θετικά αποτελέσματα του 2019 αποτελούν ισχυρό χαρτί για τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ενόψει της υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές για την εξαγορά του 80% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας. Ο προγραμματισμός της διοίκησης προβλέπει την υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή καθυστέρηση στη διαδικασία. Την εκτίμηση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι η διαδικασία των παρουσιάσεων δεν έχει ακόμη ανοίξει για τον τρίτο υποψήφιο επενδυτή, δηλαδή τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Värde Partners, που επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά το στάδιο υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών.

Μέχρι σήμερα, ισχυρό «παρών» στη διαδικασία έχουν δώσει το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Partners και ο κινεζικός όμιλος Fosun, οι οποίοι συμμετείχαν στις «εξαντλητικές» παρουσιάσεις που έγιναν επί τρεις εβδομάδες. «Παρών» στη διαδικασία έχει δώσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η συμμετοχή της οποίας θα είναι μειοψηφική και θα έχει κυρίως θεσμικό χαρακτήρα. Η συμμετοχή της EBRD μέσω εξαγοράς ενός μικρού ποσοστού της τάξης του 10% εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη διαδικασία πώλησης, διευρύνοντας τις επιλογές για τη διοίκηση της ΕΤΕ και βοηθώντας στην επίτευξη ικανοποιητικού τιμήματος μέσω συνεπένδυσης μαζί με τον προτιμητέο επενδυτή που θα ανακηρυχθεί από τη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι η παρουσίαση της εταιρείας στον κινεζικό όμιλο Fosun έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω του αποκλεισμού που έχει τεθεί η κινεζική οικονομία εξαιτίας του κορωνοϊού. Στις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που έγιναν, επαναβεβαιώθηκε το ισχυρό ενδιαφέρον του κινεζικού ομίλου, ενώ υψηλό ήταν και το ενδιαφέρον από το CVC Capital Partners, που εμφανίζεται ισχυρός διεκδικητής για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Värde Partners, προς το οποίο η παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής εκκρεμεί και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες. Αν και ο όμιλος Värde δεν διαθέτει ασφαλιστική δραστηριότητα, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι πρόκειται για επίσης ισχυρή υποψηφιότητα, που μένει να επιβεβαιωθεί κατά το στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Να σημειωθεί ότι το private equity Värde Partners ελέγχει στη χώρα μας το 56,6% της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, της Trastor, και το 31,7% στη Lamda Malls, στο επενδυτικό όχημα που συγκεντρώνει τα εμπορικά κέντρα της εισηγμένης και στην οποία βασική μέτοχος είναι η Lamda Development. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή