Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα

Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λουκέτο από αύριο Τετάρτη, 18 Μαρτίου, και για δύο εβδομάδες μπαίνει σχεδόν σε όλα τα εμπορικά καταστήματα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του COVID-19. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωράει στη διεύρυνση κατά δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, τα οποία πλέον θα λειτουργούν και Κυριακές, μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα καταστήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες και αναμένεται να περιληφθούν σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ισχύουν τα εξής σε ό,τι αφορά το εμπόριο:

• Από τις 18 Μαρτίου κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι εξής κατηγορίες καταστημάτων: φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, μίνι μάρκετ κ.λπ.), καταστήματα εστίασης μόνο για παράδοση κατ’ οίκον ή για παραλαβή από το κατάστημα (take away), περίπτερα, καταστήματα πώλησης ειδών για ζώα συντροφιάς (petshops), πρατήρια καυσίμων, συνεργεία αυτοκινήτων (σ.σ. οι εκθέσεις αυτοκινήτων θα μείνουν κλειστές), καταστήματα πώλησης αγροτικών εφοδίων, καταστήματα οπτικών ειδών, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και εν γένει καταστήματα επισκευής κινητών, καθώς και οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών (courier). Ανοιχτές επίσης θα συνεχίσουν να είναι οι τράπεζες.

• Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, αντί για ωράριο 8 π.μ. έως 9 μ.μ. που ισχύει σήμερα για τις καθημερινές. Το νέο διευρυμένο ωράριο αναμένεται να ισχύσει από την Τετάρτη, 18 Μαρτίου.

• Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν και τις Κυριακές –τουλάχιστον για τις επόμενες τέσσερις Κυριακές–, επίσης με ωράριο από τις 7 π.μ. έως τις 10 μ.μ. H λειτουργία τις Κυριακές αφορά και τα φυσικά καταστήματα και όχι μόνο τις παραδόσεις παραγγελιών κατ’ οίκον.

Στη νέα ΠΝΠ, εξάλλου, αναμένεται να υπάρχουν ρυθμίσεις για το ποιες ανατιμήσεις θα θεωρούνται αισχροκέρδεια. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσδιορίζεται με βάση τις τιμές κτήσης και πώλησης. Χθες, εξάλλου, παρέμβαση μέσω ανακοίνωσης για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, η ανεξάρτητη αρχή επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να εξετάζει κάθετους περιορισμούς ιδιαίτερης σοβαρότητας, όπως ο καθορισμός της τιμής μεταπώλησης ή ελάχιστης τιμής μεταπώλησης που θα υποπέσουν στην αντίληψή της, επιβάλλοντας τις κατά τη νομοθεσία προβλεπόμενες κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν τέτοιου είδους αντιανταγωνιστικές πρακτικές, ειδικά στην παρούσα συγκυρία. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, θα επιβληθεί πλαφόν αγοράς στα αντισηπτικά. Πρόκειται για μέτρο που ήδη εφαρμόζει από χθες η αλυσίδα «Σκλαβενίτης» και η οποία έχει επιβάλει την αγορά έως τριών αντισηπτικών ανά καταναλωτή και ανά απόδειξη.

Πάντως, χθες, πρώτη ημέρα της εφαρμογής περιορισμένης εισόδου στα σούπερ μάρκετ δεν έλειψαν τα «παρατράγουδα». Υπήρξαν περιπτώσεις που καταναλωτές παραβίαζαν τη θέση τους στην ουρά με συνέπεια να χρειάζεται η παρέμβαση του προσωπικού. Αρκετές αλυσίδες έχουν προβεί στην πρόσληψη υπαλλήλων ιδιωτικής ασφάλειας (security).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα για κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων είχε τεθεί αρχικά από τους ίδιους τους εμπόρους με σχετικές επιστολές προς την κυβέρνηση τόσο από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) όσο και από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας. Αρχικά η σκέψη που επικρατούσε ήταν να προταθεί στους εμπόρους μόνον προαιρετικό κλείσιμο, αλλά τελικώς επικράτησε το πιο σκληρό σενάριο, ανεξαρτήτως του δημοσιονομικού κόστους που αυτό θα έχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή