Κορωνοϊός: Ανησυχία σε νησιά, επαρχία

Κορωνοϊός: Ανησυχία σε νησιά, επαρχία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη αγωνία εκφράζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ιδιαίτερα στα νησιά και σε μέρη μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα για την κατάσταση που πρέπει να διαχειριστούν οι λειτουργοί της, αλλά και την «απειθαρχία» των πολιτών. Καλούν την κυβέρνηση να λάβει περαιτέρω μέτρα για την απαγόρευση μετακινήσεων πολιτών χωρίς λόγο εντός της χώρας.

Πολλά νησιά ήδη έχουν ζητήσει να τεθούν σε εθελουσία απομόνωση από την υπόλοιπη χώρα, προκειμένου οι κάτοικοί τους να προστατευθούν από τον κορωνοϊό. Τον περιορισμό των μετακινήσεων επιβατών στις «απολύτως αναγκαίες» ζητούν από κοινού ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο  πρόεδρος της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ενωση Δήμων) Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλης Καμπουράκης και εκ μέρους όλων των νησιών της Περιφέρειας (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα). «Ζητούμε στην πραγματικότητα την εφαρμογή του μέτρου “Μένουμε Σπίτι” και τίποτα περισσότερο. Να περιοριστούν οι μετακινήσεις προς τα νησιά όσο γίνεται περισσότερο, καθώς αν αρρωστήσει κάποιος είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί το περιστατικό, πολύ περισσότερο αν είναι βαρύ», τονίζει στην «Κ» ο κ. Χατζημάρκος. Οι δύο εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης απέστειλαν σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας επίσης να μειωθούν τα δρομολόγια των πλοίων από και προς τα νησιά, και να εκτελούνται μόνο τα απαραίτητα για την τροφοδοσία των νησιωτών.

Αδεια πλοία

«Δεν υπάρχει λόγος να πηγαινοέρχονται άδεια τα πλοία και να επιβαρύνονται οικονομικά οι πλοιοκτήτριες εταιρείες. Θέλουμε να υπάρχει δυνατή ναυσιπλοΐα και όταν τελειώσει το θέμα με τον κορωνοϊό», προσθέτει ο περιφερειάρχης. Την απαγόρευση μετακίνησης ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς προς το νησί από τον Βόλο ή την Αθήνα ζητεί ο δήμαρχος Σκιάθου. «Προχθές έφθασαν στη Σκιάθο δύο Ιταλοί από το Μιλάνο, οι οποίοι έψαχναν να νοικιάσουν ένα κατάστημα για να το δουλέψουν το καλοκαίρι. Τους ζητήσαμε να μην κυκλοφορούν, αλλά μας αγνόησαν. Χθες, επίσης ήρθαν με το καράβι δύο Αγγλοι, οι οποίοι ταξίδεψαν μέσω Ιταλίας, για να φιλοξενηθούν σε σπίτι. Είναι ακριβώς η εποχή που στο νησί έρχεται πολύς κόσμος, συνεργεία κυρίως για ανακαινίσεις, λόγω της προετοιμασίας για την καλοκαιρινή σεζόν η οποία ξεκινά αυτή την εποχή. Στη Σκιάθο σε κανονικές συνθήκες από τα τέλη Απριλίου ξεκινούν να έρχονται τσάρτερ με τουρίστες. Ομως αν γίνει κάτι, αν υπάρξει κρούσμα, εμείς δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε επαρκώς γιατί το κέντρο υγείας του νησιού είναι υποστελεχωμένο», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού, κ. Θοδωρής Τζούμας.

Στην Καστοριά

Να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όλη η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, όπου βρίσκονται τα δύο χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά, του Δήμου Βοϊου που έχουν τεθεί σε καραντίνα από την αρχή της εβδομάδας, ζητεί η τοπική Περιφέρεια. Ο δήμαρχος Καστοριάς εκφράζει την αγωνία του καθώς στο νοσοκομείο του νομού υπάρχουν αρκετά κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές. Παράλληλα, στον νομό Καστοριάς κατοικούν πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα του πληθυσμού που χρειάζεται να προστατευθεί περισσότερο.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα έχει ζητήσει η αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη για το γεγονός ότι περίπου 20 άτομα επέστρεψαν από ταξίδι αναψυχής στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και παράλληλα δεν γνωστοποιεί τα δεδομένα που έχει όσον αφορά την εξάπλωση της ασθένειας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή