ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γαστρονόμος αφιέρωμα, Μπακαλιάρος, Μένουμε σπίτι

Σήμερα πρέπει να αρχίσετε το ξαλμύρισμα, ώστε ο μπακαλιάρος να είναι έτοιμος για την Τετάρτη. Μένουμε σπίτι και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την "κανονικότητα" μαγειρεύοντας μπακαλιάρο για την 25η Μαρτίου.

Πως διαλέγουμε μπακαλιάρο και άλλες συμβουλές

Η μαγειρική με μπακαλιάρο δεν είναι απλή διαδικασία. Πρέπει πρώτα να επιλέξουμε ένα κομμάτι μπακαλιάρου καλής ωρίμασης. Θα πρέπει να είναι λευκόσαρκο, με εύκαμπτο κρέας, ιδανικά να διατηρεί ακόμη το σκούρο δέρμα του και να έχει μια μοναδική μυρωδιά. Ο καλύτερος μπακαλιάρος είναι ισπανικής ή πορτογαλικής προέλευσης. Τα καλύτερα κομμάτια του είναι τα χοντρά φιλέτα από το κάτω μέρος της κοιλιάς. Περισσότερα εδώ

Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου

Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο επιμελώς κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνουμε το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος. Μετά τον βάζουμε με το δέρμα προς τα πάνω σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό όπου τον αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες και μέχρι 36 ώρες ανάλογα με την ποσότητα και το πόσο παστωμένος είναι. Φροντίζουμε ο μπακαλιάρος να είναι βυθισμένος μέσα στο νερό και για αυτό το λόγο τον σκεπάζουμε με ένα πιάτο και βάζουμε από πάνω ένα βαρύ αντικείμενο (π.χ. μια πέτρα). Έτσι, μένει μέσα στο νερό και ξαλμυρίζεται σωστά. Ανά 4-6 ώρες ή όσο πιο συχνά μπορούμε γέρνουμε τη λεκάνη προσεχτικά, κρατώντας το πιάτο, αδειάζουμε το νερό και γεμίζουμε με φρέσκο νερό. Για να είμαστε σίγουροι ότι ο μπακαλιάρος ξαλμυρίστηκε σωστά, κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και το βράζουμε σε λίγο νερό για λίγα λεπτά: το ψάρι πρέπει να έχει μια νόστιμη αλμύρα αλλά να μην είναι λύσσα.  

Ο μπακαλιάρος μετά το ξαλμύρισμα

Μόλις ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο, τον αφήνουμε να στραγγίξει καλά σε ένα σουρωτήρι. Στη συνέχεια, κόβουμε με ένα ψαλίδι τα πτερύγια του (αν δεν έχουμε πάρει φιλέτο) και αφαιρούμε το δέρμα του. Τον κόβουμε σε κομμάτια που είτε τα μαγειρεύουμε αμέσως είτε τα καταψύχουμε. Το δέρμα του μπορούμε να το αφήσουμε για παρασκευές που απλώς πρέπει να βράσουμε τον μπακαλιάρο και να τον ξεψαχνίσουμε (σε σαλάτες, σε «λουκουμάδες», ως γαρνιτούρα για πιλάφι κ.λπ.)


"Μπορεί ο μπακαλιάρος να ευτυχεί κολυμπώντας στις κρύες βόρειες θάλασσες, όμως τον προορισμό του τον βρίσκει μέσα στη μαγειρική τέχνη της Νότιας Ευρώπης." Ένα κείμενο του Εύωχου για τον αγαπημένο μας μπακαλιάρο. Διαβάστε το εδώ

13 ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΠΑΝΑΡΙΣΜΑΤΑ

Μπακαλιάρος ελαφρόπαστος στο σπίτι, με τραγανή κρούστα σαν φύλλο και καρυδάτη σκορδαλιά


Μπακαλιάρος τεμπούρα με σκορδαλιά καρότου


Μπακαλιάρος αλιάδα από την Κεφαλονιά


Φιλέτο ψαριού παναρισμένο σε μπίρα και πετιμέζι και κρέμα με σέσκουλα


Μπακαλιάρος στην κατσαρόλα με λαχανικά


Μπακαλιάρος φρέσκος, τηγανητός, με σκορδαλιά φάβας και βινεγκρέτ παντζαριού


Τηγανητός μπακαλιάρος σε αφράτο κουρκούτι με κόκκινη σκορδαλιά


Βακαλάος αγιορείτικος με πατάτες και κόκκινη σάλτσα


Μπακαλιάρος «τηγανητός» στο φούρνο


Μπακαλιάρος με μελωμένα κρεμμύδια και σταφίδες στο φούρνο


Παστός µπακαλιάρος γιαχνί µε πατάτες


Μπακαλιάρος με δαμάσκηνα Σκοπέλου και κορινθιακές σταφίδες


Αφράτες κροκέτες μπακαλιάρου με άνηθο και πατάτα

5 χυλοί και παναρίσματα για τον μπακαλιάρο

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ