Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργοδότες στο σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να λάβουν πάνω από 1,4 εκατ. εργαζόμενοι (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις) την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Οι υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών θα υποβάλλονται έως την επόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου. Στη συνέχεια, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί ή επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, μπορούν σε άλλη ειδική πλατφόρμα να δηλώσουν τα στοιχεία τους και το ΙΒΑΝ για να λάβουν το επίδομα το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου. 

Οι διαδικασίες όπως προαναφέρθηκε δεν αφορούν μόνο τους εργαζομένους αλλά κυρίως τους εργοδότες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς διαφορετικά θα μείνουν εκτός των ευνοϊκών μέτρων στήριξης, όπως για παράδειγμα η αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και της επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή τα κρατικά δάνεια. Παρακάτω, παρατίθενται ερωτήσεις και απαντήσεις προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι εάν εντάσσονται στις κατηγορίες αυτών όπου θα δοθεί το έκτακτο επίδομα, καθώς και τι πρέπει να κάνουν για να το λάβουν.

– Ποιοι δικαιούνται το ποσό των 800 ευρώ;

– Ολοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, ή αναστέλλεται η σύμβασή τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 λόγω μείωσης του τζίρου της επιχείρησης θα λάβουν τον Απρίλιο αποζημίωση ύψους 800 ευρώ. Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές. Ταυτόχρονα, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

– Η αποζημίωση των 800 ευρώ καλύπτει και εργαζομένους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης;

– Καλύπτει κάθε εργαζόμενο σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης, με σύμβαση εργασίας κατατεθειμένη στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.

– Τι πρέπει να κάνω για να λάβω την αποζημίωση;

– Ολοι οι εργαζόμενοι δικαιούχοι της αποζημίωσης θα κληθούν να συμπληρώσουν σχετική δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας και να δηλώσουν εκεί τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Η αποζημίωση θα πιστωθεί απευθείας στους εργαζομένους. Θα πρέπει όμως ο εργοδότης να δηλώσει τους εργαζομένους σε αναστολή στο σύστημα «Εργάνη» και να το γνωστοποιήσει στους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις τους. Οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας έως τις 30.4.2020 υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» μέχρι 31.3.2020.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο.

– Τι ισχύει για τους ανέργους;

– Οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου και έως 18 Μαρτίου 2020 θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει στις 31/3/2020.

– Θα πάρουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις την αποζημίωση;

– Για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου θα δοθεί ενίσχυση 800 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων.

– Είμαι εργαζόμενος και ανεστάλη η σύμβαση εργασίας. Πώς θα πληρώσω το ενοίκιό μου;

– Για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους εξαιτίας των επιπτώσεων του κορωνοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία, θα καταβληθεί το 60% του μισθώματος.

Σημειώνεται ότι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

– Εχω ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχει ανασταλεί η σύμβασή μου. Τι κάνω;  

– Για όλους τους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση έχει ανασταλεί ή η επιχείρηση έκλεισε με κρατική εντολή, αναστέλλεται μέχρι 31 Αυγούστου η καταβολή των δόσεων και γενικότερα των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

– Θα δοθεί και τον Μάιο το έκτακτο επίδομα;

– Τα 800 ευρώ αφορούν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Εφόσον τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας παραταθούν, ενδεχομένως να δοθεί και πάλι τον Μάιο και για κάθε μήνα που τυχόν θα παρατείνονται τα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή