ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Καταργείται το όριο του 33% στις αγορές κρατικών ομολόγων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταργεί τα όρια ανά κράτος-μέλος στις αγορές κρατικών ομολόγων. Όπως είχε προϊδεάσει την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας το νέο πρόγραμμα PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) των 750 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση των χρηματοοικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, η τράπεζα πλέον θα μπορεί, ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν, να αγοράζει κρατικά ομόλογα πέρα από το όριο του 33% του χρέους που εκδίδει η κάθε χώρα.

Η νομική γνωμάτευση, που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, επίσης ορίζει ότι στο πλαίσιο του PEPP η ΕΚΤ θα αγοράζει κρατικά χρεόγραφα με πολύ πιο βραχυπρόθεσμη ωρίμανση (ως και 70 μέρες) – το προηγούμενο κατώτατο όριο ήταν ένας χρόνος.

Ο όρος του pari passu (που σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν είναι προνομιούχος πιστωτής έναντι του ιδιωτικού τομέα) ισχύει για τις νέες αγορές, όπως ίσχυε και αυτές υπό το αρχικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (PSPP).

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα τέλη του 2018 να απορρίψει προσφυγή κατά του PSPP βασιζόταν στο όριο του 33%, που επέτρεπε στην ΕΚΤ να ισχυριστεί ότι οι αγορές δεν αποτελούσαν νομισματική χρηματοδότηση.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η κεντρική τράπεζα να αντιμετωπίσει νέες νομικές προσφυγές εναντίον του νέου προγράμματος. 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ