Κορωνοϊος: Αμεση ανάγκη προστασίας των αστέγων

Κορωνοϊος: Αμεση ανάγκη προστασίας των αστέγων

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες εβδομάδες, που πολίτες σε όλες τις γωνιές του πλανήτη βρίσκονται περιορισμένοι στις κατοικίες τους από τον φόβο της πανδημίας, υπάρχει μια μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού για την οποία το «Μένουμε σπίτι» δεν υφίσταται ως επιλογή. Πρόκειται για τα εκατομμύρια των αστέγων, ανθρώπων με ευαίσθητη υγεία, εκτεθειμένων και ιδιαίτερα ευάλωτων στον ιό. Ηδη η πολιτεία της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, περισσότεροι από 60.000 άστεγοι πολίτες της ενδέχεται να προσβληθούν από τον ιό τον επόμενο δίμηνο.

«Οι άστεγοι είναι, ιατρικώς, ομάδα υψηλού κινδύνου, που επίσης πλήττεται δυσανάλογα από κακή υγεία και αναπηρίες», τονίζει σε σχετική του ανακοίνωση το Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και στην Κατοικία. «Εάν άστεγοι μολυνθούν με τον COVID-19, είναι πολύ πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν. Αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη καθώς και στη σχετική πληροφόρηση. Είναι επίσης δύσκολο να περιοριστεί η μετάδοση του ιού από αυτόν τον πληθυσμό σε άλλους. Η προστασία των αστέγων αποτελεί σημαντικό στοιχείο και προτεραιότητα για τη διαχείριση της ευρύτερης κρίσης της δημόσιας υγείας. Οι άνθρωποι που ζουν στον δρόμο δεν έχουν σπίτι για να μείνουν σε αυτό. Συνεχίζουν να είναι μόνοι τους στον δρόμο, σε πεζοδρόμια, πάρκα, παγκάκια, πλατείες, περιβόλους εκκλησιών, σε ακατάλληλα κτίρια και σε πρόχειρα καταλύματα, κινδυνεύοντας να μείνουν έξω από τις δημόσιες πολιτικές φροντίδας για την πανδημία», καταλήγει. Επίσης, στις όποιες δράσεις για την προστασία των αστέγων θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι τοξικοεξαρτημένοι, οι άνθρωποι που υποφέρουν ταυτόχρονα από εξαρτήσεις και ψυχιατρικής φύσης προβλήματα, αλλά και οι αιτούντες άσυλο που δεν διαμένουν σε δομές, επισημαίνει σε τηλεφωνική μας συνομιλία ο κύριος Σπύρος Ψύχας, μέλος του Δ.Σ. του δικτύου.

Στην Ελλάδα, παρότι ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα για την προστασία της υγείας του πληθυσμού από τον κορωνοϊό, δεν υπήρξε εξίσου έγκαιρη κινητοποίηση για την προφύλαξη των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγης – μένουν στον δρόμο ή σε μη ικανοποιητικές συνθήκες στέγασης. «Το μότο των προληπτικών μέτρων της τρέχουσας επιδημίας, το #Μένουμε Σπίτι, ακούγεται τουλάχιστον κυνικό στον πληθυσμό των αστέγων, ενώ το σύνολο των μέτρων ατομικής προστασίας είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας στη ζοφερή πραγματικότητα όσων διαβιούν στον δρόμο ή ακόμα και σε εκείνους που ζουν σε ανεπαρκείς και ακατάλληλες συνθήκες στέγασης», σημειώνει η κυρία Αντα Αλαμάνου, υπεύθυνη υπηρεσιών στήριξης αστέγων της ΜΚΟ «Κλίμακα». «Είναι σαφές ότι οι παραπάνω πληθυσμοί βρίσκονται σε πολύ μειονεκτική θέση κατά τη διάρκεια πανδημιών. Δεδομένου ότι και υπό κανονικές συνθήκες συχνά υποφέρουν από χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν αντιμετωπίζονται καθόλου ή/και επαρκώς, οι ακραίες συνθήκες της επιδημίας ενδεχομένως διαμορφώνουν μια υγειονομική βόμβα που απαιτεί άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις», καταλήγει. Τονίζει δε ότι για την προστασία των αστέγων, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού, κρίνεται σκόπιμο η πολιτεία να προχωρήσει σε ενοικίαση διαμερισμάτων, δωματίων σε ξενοδοχεία, τροχόσπιτων, στην παραχώρηση εκκλησιών, γηπέδων, ατομικών σκηνών, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στην επέκταση των ωραρίων των υπνωτηρίων ή άλλων δομών για αστέγους, στη διανομή σαπουνιών, αντισηπτικών, μασκών προσώπου, γαντιών, νερού σε ατομικά μπουκαλάκια και ενημερωτικού υλικού.

Συσσίτια με πακέτα μακράς διαρκείας

Κορωνοϊος: Αμεση ανάγκη προστασίας των αστέγων-1
Μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό σε συσσίτιο του Δήμου Αθηναίων την περασμένη Τετάρτη.

Από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, η παρέμβαση τις πρώτες ημέρες της πανδημίας εστιάσθηκε σε μια ενημερωτική κινητοποίηση και στην απρόσκοπτη λειτουργία των συσσιτίων και των δομών φιλοξενίας. Η επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας ενεργοποίησε εκ νέου τα αντανακλαστικά του δήμου και του αρμόδιου Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), το οποίο καλείται τώρα να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, καθώς δεν είναι δυνατή η συνέχιση των συσσιτίων με τη μορφή που είχαν έως τώρα, ενώ οι άστεγοι θα πρέπει να απομακρυνθούν από τον δρόμο. «Από τις αρχές της εβδομάδας εγκαινιάσαμε μια ενδιάμεση εναλλακτική μορφή συσσιτίου. Εχοντας καταγράψει το τελευταίο διάστημα περίπου 1.500 άτομα που έρχονταν καθημερινά στο συσσίτιο, τους δίνουμε τη δυνατότητα να έρχονται και να παραλαμβάνουν πακέτα φαγητού καθημερινά από το Φρουραρχείο, όπου έχει στηθεί το επιχειρησιακό μας κέντρο. Αυτά τα πακέτα είναι μικρής διάρκειας, μιας ημέρας», σημειώνει ο κ. Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ. «Την επόμενη εβδομάδα, για να μην επιβαρύνουμε τους ανθρώπους αυτούς με καθημερινές μετακινήσεις, αλλά και να αποφύγουμε τον συνωστισμό, θα διανέμουμε πακέτα μακράς διάρκειας, μιας εβδομάδας, με όλα τα γεύματα».

Αμεσα θα ξεκινήσει και η προσπάθεια μετεγκατάστασης των αστέγων σε κτίρια που έχει ήδη ή θα εξασφαλίσει ο δήμος. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η μεταφορά τους έως την ερχόμενη εβδομάδα και, για τον σκοπό αυτό, έχει ζητηθεί η βοήθεια φορέων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικά ζητήματα. Πριν εγκατασταθεί οποιοσδήποτε άστεγος σε κάποια από αυτές τις δομές, θα υποβάλλεται σε τεστ κορωνοϊού.

Μέριμνα για τους πωλητές του περιοδικού «Σχεδία»

Δράση για την προστασία των πωλητών δρόμου ανέλαβε από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας η ομάδα του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», προχωρώντας στην αναστολή της έκδοσής του. Ταυτόχρονα εγκαινίασε ένα πρόγραμμα μικρών συνδρομών, το 50% των οποίων αποδίδεται στους πωλητές προκειμένου να βεβαιωθεί ότι θα συνεχίσουν να έχουν ένα μικρό εισόδημα, απαραίτητο για την επιβίωσή τους, αλλά και για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του περιοδικού.

«Ενα σοβαρό πρόβλημα για τους ανθρώπους αυτούς είναι πως ό,τι εμείς βιώνουμε ως αποκλεισμό, γι’ αυτούς είναι απομόνωση», λέει προβληματισμένος ο Χρήστος Αλεφάντης, ιδρυτής της «Σχεδίας». «Εμείς έχουμε τηλεόραση, Ιντερνετ, τηλέφωνο, σύντροφο, παιδιά, δουλεύουμε εξ αποστάσεως. Οι άνθρωποι αυτοί, όσοι έχουν στέγη, είναι σε ένα διαμερισματάκι, σε μια γειτονιά, μοναχοί. Και είναι υποχρεωμένοι να μείνουν στο σπίτι. Γι’ αυτούς είναι ένα πισωγύρισμα. Εκεί που είχαν μια κανονικότητα, ξυπνούσαν, πήγαιναν στο πόστο τους, πουλούσαν το περιοδικό, μιλούσαν με τους περαστικούς, έπιναν τον καφέ τους, κέρδιζαν κάποια χρήματα, όλο αυτό ανατράπηκε. Πολλοί φοβούνται ότι η “Σχεδία” δεν θα ξανακυκλοφορήσει, ότι θα επιστρέψουν στην παλιά τους ζωή».

Για το επόμενο διάστημα, προτεραιότητα για τους ανθρώπους της «Σχεδίας» είναι να εξασφαλίσουν κουπόνια τροφίμων για τους πωλητές, να δημιουργηθεί μια ομάδα εθελοντών που θα αναλαμβάνει να κάνει τα ψώνια όσων έχουν ιδιαίτερα εύθραυστη υγεία, αλλά και να βρει τρόπους να απασχολούνται τις ατελείωτες ώρες της καραντίνας: «Σκεφτόμαστε να πάμε βιβλία σε όσους μπορούν να διαβάσουν, ίσως ραδιοφωνάκι ή τηλεόραση. Το πλέξιμο είναι δημιουργική δραστηριότητα επίσης. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να τους δώσουμε την αίσθηση ενός σκοπού και κάτι να περιμένουν όταν τελειώσει όλο αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή