Εκτός σπιτιού με κάθε πιθανή δικαιολογία

Εκτός σπιτιού με κάθε πιθανή δικαιολογία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των λεγόμενων «άσκοπων» μετακινήσεων παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια. Η βελτίωση του καιρού και η πεποίθηση ότι η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα οδήγησε πολλούς στη λιγότερο πιστή τήρηση των απαγορεύσεων που έχουν τεθεί σε ισχύ από την 23η Μαρτίου.

Προχθές Δευτέρα επιβλήθηκαν τα περισσότερα πρόστιμα για «άσκοπες μετακινήσεις» από την έναρξη εφαρμογής των έκτακτων μέτρων, ήτοι 2.193 σε ολόκληρη τη χώρα. Τα περισσότερα από αυτά (750) βεβαιώθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο στην Αττική, ενώ αύξηση των προστίμων παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη (268). Την Πέμπτη 26 Μαρτίου, αντιστοίχως, ο συνολικός αριθμός κλήσεων είχε ανέλθει σε «μόλις» 1.113, εκ των οποίων 344 στην Αττική και 89 στη Θεσσαλονίκη. 

Το βράδυ της Δευτέρας, η Πολιτική Προστασία σε συνεννόηση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να περιορίσουν την πρόσβαση στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, όπου είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα συνωστισμού. Η απαγόρευση ισχύει για το διάστημα από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το επόμενο πρωί.

Ελεγχοι

Ενα ποσοστό της αύξησης των παραβάσεων οφείλεται στην ενίσχυση των ελέγχων. Για παράδειγμα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κλιμάκια αστυνομικών ζητούν δικαιολογητικά κίνησης ακόμα και από επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία και τρόλεϊ. Ωστόσο, εκείνο που παρατηρούν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. είναι η επιλογή ολοένα και περισσότερων πολιτών, ηλικιωμένων και νέων, να βγουν από το σπίτι, εφευρίσκοντας διάφορες αφορμές, σε πείσμα των σχετικών απαγορεύσεων.

Αξιωματούχος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής εξέφρασε χθες στην «Κ» την έκπληξή του για το γεγονός ότι από νωρίς το πρωί δημιουργήθηκαν ουρές έξω από υποκαταστήματα τραπεζών από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που περίμεναν –μετά την καταβολή της σύνταξής τους– να ενημερώσουν το βιβλιάριο τραπέζης. Από τη ΓΑΔΑ δόθηκαν οδηγίες στους δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. να προχωρήσουν σε συστάσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις για την αντιμετώπιση του συνωστισμού οι υπεύθυνοι των τραπεζών απαγόρευσαν στους πελάτες την είσοδο εντός των υποκαταστημάτων παραπέμποντάς τους για τις συναλλαγές στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ). «Δεν μπορεί δίπλα σε κάθε πολίτη να υπάρχει ένας αστυνομικός», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σχολιάζοντας τα φαινόμενα συνωστισμού στις τράπεζες.

Βόλτες

Αρκετοί είναι και όσοι χρησιμοποιούν ως δικαιολογία την προσωπική άσκηση ή τη βόλτα κατοικιδίου προκειμένου να βγουν από το σπίτι και να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις στην πόλη. Ενδεικτικά, οι αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης βεβαίωσαν πρόστιμα σε γυναίκα, κάτοικο Παλαιού Φαλήρου, η οποία βρέθηκε να κάνει βόλτα με το κατοικίδιό της στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ σε άλλη περίπτωση μία κάτοικος νοτίων προαστίων είχε βρεθεί να βγάζει βόλτα τον σκύλο της στον λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια.

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται από τους πολίτες είναι ότι το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης, το γνωστό σε όλους «100», δέχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ούτε λίγο ούτε πολύ 12.500 κλήσεις από άτομα που ζητούσαν να ενημερωθούν για το εάν η μετακίνησή τους με διάφορες αφορμές δικαιολογείται ή εάν τιμωρείται με πρόστιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή