Η σοπράνο του κορωνοϊού

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παραλήρημα της εκ Θεσσαλονίκης μαινάδος δεν κορυφώθηκε όταν αποκάλεσε «κότες» όσους εξ ημών σεβόμαστε τα μέτρα προστασίας. Κορυφώθηκε όταν έριξε τη λέξη-κλειδί, «μασονία». Οπου η λέξη δεν παραπέμπει στη συγκεκριμένη οργάνωση. Η λέξη δηλοί κατηγορία ολόκληρη φαινομένων, τα οποία συγκλίνουν στη δραστηριότητα την οποία εμείς οι κοινοί θνητοί ονομάζουμε συνωμοσία. Ακούγοντάς τη να την προφέρει με οργή αντάξια της Λιάνας της Κανέλλη που της ζήτησαν τα μισά «μισθά» της, σκέφτηκα ότι αυτή η γυναίκα πρέπει να είναι πολύ ευτυχισμένη. Οσο ευτυχισμένος μπορεί να αισθάνεται ο αναγνώστης του Πάολο Κοέλιο όταν διαπραγματεύεται με τις συνωμοσίες του σύμπαντος. Στην περίπτωσή της, δεν ξέρω αν χρειάστηκε να υποστεί τη δοκιμασία της ανάγνωσης κειμένου του συγγραφέως. Της έφτασε η εαρινή αιθρία, ο θαλασσινός ορίζοντας, για να συμπεράνει το προφανές: η ίδια βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος και κάποιες σκοτεινές δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης συνωμοτούν, ώστε η ίδια να μην μπορεί να βγει να σουλατσάρει όποτε και όσο θέλει στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. Οπου η πληκτική καθημερινότης αποκτά σχεδόν μυθιστορηματικό ενδιαφέρον, η Νέα Παραλία μετατρέπεται σε σκηνή του παγκοσμίου λυρικού θεάτρου της συνωμοσίας, η ίδια δε σε σοπράνο πρωταγωνίστρια. Τώρα τι της φταίνε το παιδάκι της και οι αστυνομικοί, είναι άλλο θέμα.

Θα μου πείτε εδώ ο κόσμος καίγεται κι εγώ ασχολούμαι με μια γυναίκα που έπαθε υστερική κρίση όταν της έκαναν παρατήρηση αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν την κακή ιδέα να θέλουν να την προστατεύσουν από τον ιό που οι συνωμότες διέσπειραν για να μην την αφήνουν να σουλατσάρει – αυτήν ειδικά. Με συγχωρείτε, λάθος. Οι συνωμότες δεν διέσπειραν τον ιό. Διέσπειραν τη φήμη ότι υπάρχει ο ιός. Πώς διαφημίζουν μια ταινία του Χόλιγουντ; Τις προάλλες, συμπαθέστατος κύριος μού έλεγε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους θανάτους στην Ιταλία διότι έχουν διακοπεί οι αεροπορικές συγκοινωνίες και ξέρουμε μόνον ό,τι μας δείχνει η τηλεόραση – κοινώς η ελεγχόμενη πληροφόρηση. Του απάντησα ότι υπάρχουν και ταχυδρομικά περιστέρια, τα οποία μεταφέρουν πρωτογενείς πληροφορίες από νεκρούς του κορωνοϊού. Με κοίταξε στραβά.

Η αυτοπεποίθηση προκαλεί ψυχική ευφορία ή το αντίστροφο; Τι έγινε πρώτα, η κότα ή το αυγό; Η γεωφυσική ευτυχία της Νέας Παραλίας ή η αυτοπεποίθηση της μαινάδος, που αισθάνεται ότι είναι στο κέντρο του κόσμου; Σε τι διαφέρει η νέα αυτή γυναίκα από τον υποψήφιο δολοφόνο που τρέχει με 200; Δεν έχει φονικό όπλο, αυτοκίνητο; Μα το φονικό όπλο στην περίπτωση είναι το ίδιο σου το σώμα. Και δεν χρειάζεται κανένα συμβόλαιο θανάτου για να λειτουργήσει. Φτάνει η αμέλεια, η αδιαφορία ή η πίστη πως πρόκειται για μια διεθνή συνωμοσία εναντίον σου και στην οποία οφείλεις να αντισταθείς. Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή